GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Sociální problémy Potravinový problém Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2011
OSNOVA Klíčové pojmy POTRAVINOVÝ PROBLÉM Rozložení potravinové produkce Historie růstu potravinové produkce 2. ZELENÁ REVOLUCE Základní charakteristika procesu Účel vzniku a šíření zelené revoluce Prostorové rozložení a dopady zelené revoluce
3. SOUČASNÝ STAV Hlad a podvýživa v současném světě Světové rizikové regiony Propojenost potravinového a dalších globálních problémů Akutní řešení potravinového problému 4. HLAD VERSUS OBEZITA Hlad v číslech Nadváha a obezita 5. ŘEŠENÍ POTRAVINOVÉ KRIZE Způsoby perspektivního zajištění dostatku potravin Kolik lidí Země uživí?
Klíčové pojmy hlad podvýživa potravinová krize zelená revoluce http://www.shc.edu/theolibrary/graphics/hunger.jpg
POTRAVINOVÝ PROBLÉM do počátku antropocénu (tj. konec 18. století) je limitujícím faktorem početnosti lidské populace schopnost uživit se populace roste geometrickou řadou produkce potravin roste aritmetickou řadou masivní nárůst lidské populace → hlad upraveno podle https://static.flatworldknowledge.com/sites/all/files/imagecache/book/29936/fwk-rittenmacro-fig19_005.jpg
Rozložení potravinové produkce ¾ - zemědělská výroba (pěstování zemědělských plodin a chov hospodářských zvířat) ¼ - rybolov, lov a sběr http://www.hubnuti-strava.cz/wp-content/uploads/2010/05/potravinova-pyramida.jpg
Historie růstu potravinové produkce dříve - růst produkce potravin → zvětšování rozlohy zemědělské půdy výnosy zemědělských plodin na jednotku orné půdy rostly pomalu způsob obhospodařování zůstával v zásadě neměnný 60. léta 20. století - většina kvalitní zemědělské půdy využita nutno hledat nová řešení!
1. ZELENÁ REVOLUCE http://ekolist.cz/velkeobrazky/zemedelstvi/agronom_z.jpg
Základní charakteristika procesu Definice: je to soubor procesů, vedoucí k intenzifikaci zemědělské produkce započala v polovině 20. století Hlavní pilíře: zavádění nových, vyšlechtěných odrůd hlavních zemědělských plodin (kukuřice, pšenice, rýže) chemizace (užívání průmyslových hnojiv) mechanizace umělé zavlažování …
Účel vzniku a šíření zelené revoluce zvýšení hektarových výnosů zemědělských plodin za finanční podpory vyspělých státu (především USA) nasytit rozvojový svět upraveno podle http://www.gatesfoundation.org/annual-letter/PublishingImages/chart-4-no-green-revolution-for-africa.gif
Prostorové rozložení a dopady zelené revoluce první rozvojové země - Indie, Pákistán, Mexiko po jejich vzoru šíření do celého světa environmentální dopady - půdní degradace sociální dopady - prohloubení sociálních a regionálních nerovností současnost - hledání ekologičtějších způsobů zemědělské výroby a nové biotechnologie
2. SOUČASNÝ STAV http://blog.idnes.cz/blog/5967/59602/Hlad-pokrocilymarasmus.jpg
Hlad a podvýživa v současném světě současná produkce potravin se snaží v globálním měřítku držet krok s rostoucí populací podíl podvyživených a hladových klesá FAO (Food and Agricultur Organization of the United Nations) - na Zemi je stále asi 925 milionů podvyživených a hladovějících nejvíce ohrožené jsou ženy a děti upraveno podle http://www.fao.org/hunger/hunger_graphics/en/
Vývoj počtu podvyživených ve světě v letech 1969 - 2010 upraveno podle http://www.fao.org/hunger/hunger_graphics/en/
Světové rizikové regiony Pás hladu a podvýživy: téměř celá subsaharská Afrika části střední, jižní a jihovýchodní Asie severní část Latinské Ameriky http://www.hedvabnastezka.cz/a_image/1200
Pás hladu a podvýživy upraveno podle http://www.fao.org/hunger/en/
Podíl podvyživených na celkové populaci rozvojových zemí v letech 1969 - 2010 upraveno podle http://www.fao.org/hunger/hunger_graphics/en/
Propojenost potravinového a dalších globálních problémů souvislost mezi: bídou špatným stravováním zdravotním stavem populace produktivitou práce ekonomickou situací rozvojových zemí demografickým vývojem ( komplikace přechodu od tradičního typu reprodukce obyvatelstva k součastnému)
Akutní řešení potravinového problému http://www.sierraexpressmedia.com/wp-content/uploads/2009/11/Saving_Lives_WFP.jpeg bezplatná potravinová pomoc ekonomicky vyspělých států Světový potravinový program (World Food Programme): vznik v roce 1963 pod hlavičkou OSN pomoc chudým obyvatelům rozvojových zemí v boji s hladem a chudobou podpora ekonomického a sociálního rozvoje potraviny a vzdělání pro miliony podvyživených dětí rychlou a životně důležitá pomoc obětem přírodních katastrof a jiných mimořádných událostí (ozbrojené konflikty, hladomory, apod.) negativa humanitární pomoci – často se nedostane k potřebným
3. HLAD VERSUS OBEZITA http://nd03.jxs.cz/244/053/5a1615a007_57606600_o2.jpg http://nd01.jxs.cz/563/056/fbcbc7bf1c_6882329_o2.jpg
Hlad v číslech každý den zemře hlady asi 25 tisíc lidí (především žen a dětí) chudí utratí za jídlo přes 70 % svých příjmů, bohatí něco přes 10 % každých 5 s zemře hlady jedno dítě denní výdaje na jídlo ve vyspělých zemích činí průměrně 10 $ (210 Kč) příděly WFP na osobu a den jsou stanoveny na 29 centů (6,50 Kč)
Nadváha a obezita vyspělé státy světa (především USA) se paradoxně potýkají s nadměrnou spotřebou potravin a jejich obyvatelstvo trápí nadváha a obezita http://img.mf.cz/884/540/promotehealth.info.jpg
Nadváha v České republice http://www.obesity-news.cz/pics/jaky_je_posledni_trend_vyvoje_hmotnosti_ceske_populace_1_1.jpg
4. ŘEŠENÍ POTRAVINOVÉ KRIZE http://nasepenize.cz.imag3box.com/images/image/00/lide/deti-nakupovani.jpg
Způsoby perspektivního zajištění dostatku potravin zvýšení produktivity zemědělské půdy obdělávání nové půdy - hlavní rezervní plochy v Latinské Americe a Africe objevení nebo vyšlechtění nových odrůd a druhů rostlin a živočichů vyvinutí nových zemědělských postupů nahrazení chovu zvířat pěstováním plodin větší využívání moří, oceánů a ostatních vodních ploch pro chov ryb a dalších vodních organismů (humři, raci, mořské řasy, apod.)
Kolik lidí Země uživí? FAO: až 33 miliard (optimální podmínky) http://sarmatia.files.wordpress.com/2011/02/dav.jpg FAO: až 33 miliard (optimální podmínky) Reálný odhad: 10 – 15 miliard