GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nedostatek pitné vody Autoři : Vošterová, Nováková, Petrák.
Advertisements

Vliv člověka na životní prostředí
NEROVNOMĚRNOST ŽIVOTA NA ZEMI
Přelidnění planety.
Migrace a územní mobilita
Lidstvo, potraviny a trvale udržitelný rozvoj Lubomír Nátr.
VY_52_INOVACE_ZE.8.68 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
HLAD A NEDOSTATEK VODY VE SVĚTĚ
Nedostatek potravy Jakub Průdek Kateřina Pužejová Adéla Chloubová
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ STÁTY SEVERU A JIHU.
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Vietnam.
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
Globální svět.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Ekologické problémy Společenské problémy
Ekologické problémy Společenské problémy
Globální environmentální problémy (stručný přehled vybraných témat)
Zemědělství.
ZEMĚDĚLSTVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY DNEŠKA Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
Zelená revoluce Název školy
HOSPODÁŘSKÉ PROBLÉMY SOUČASNÉHO SVĚTA
Studijní info.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_.
Zemědělství Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Sociální politika 06 CHUDOBA.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Jihozápadní Asie Ekonomická charakteristika zemí
Chudoba.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
PRIMÁRNÍ SEKTOR SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Helča Jedličková Kristy Mikulková Anička Filipcová
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
PODVÝŽIVA -CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM. CO TO VLASTNĚ JE? Podvýživa je stav, který nastává v době, kdy organismus nedostává dostatečný přísun potravy. Projevuje.
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA
Globální problémy.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
ZEMĚDĚLSTVÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Jméno Příjmení. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
PROBLÉM SVĚTOVÉHO HLADU. nejstarší z globálních problémů – akutní hlad vede k bezprostřednímu umírání, chronické podvýživě, náchylnosti k nemocem a degeneraci.
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr. Květuše Hurdová Název: VY_32_INOVACE_ZEMĚPIS_13.AFRICKÉ REGIONY Téma: AFRICKÉ REGIONY (Sahel.
PRIMÁRNÍ SEKTOR. A) Světové zemědělství Zemědělství poskytuje –potraviny, suroviny pro průmysl, chov zvířat Státy: 1)ZEMĚDĚLSTVÍ VYSPĚLÝCH ZEMÍ: –produkce.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Globální svět – světová potravinová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
Populační vývoj na území ČR Poznámky: Poznámky: Data za roky jsou za historické území Čech, Moravy a českého Slezska. Od roku 1900 jsou data.
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Lidstvo - problémy demografické problémy jako součást problému globálních 1) vyplývající 2) související.
PRIMÁRNÍ SEKTOR.
Britské impérium – Britské impérium – 1922.
Environmentální problémy
Transkript prezentace:

GLOBÁLNÍ PROBLÉMY LIDSTVA Sociální problémy Potravinový problém Bc. Hana KUTÁ, Brno, 2011

OSNOVA Klíčové pojmy POTRAVINOVÝ PROBLÉM Rozložení potravinové produkce Historie růstu potravinové produkce 2. ZELENÁ REVOLUCE Základní charakteristika procesu Účel vzniku a šíření zelené revoluce Prostorové rozložení a dopady zelené revoluce

3. SOUČASNÝ STAV Hlad a podvýživa v současném světě Světové rizikové regiony Propojenost potravinového a dalších globálních problémů Akutní řešení potravinového problému 4. HLAD VERSUS OBEZITA Hlad v číslech Nadváha a obezita 5. ŘEŠENÍ POTRAVINOVÉ KRIZE Způsoby perspektivního zajištění dostatku potravin Kolik lidí Země uživí?

Klíčové pojmy hlad podvýživa potravinová krize zelená revoluce http://www.shc.edu/theolibrary/graphics/hunger.jpg

POTRAVINOVÝ PROBLÉM do počátku antropocénu (tj. konec 18. století) je limitujícím faktorem početnosti lidské populace schopnost uživit se populace roste geometrickou řadou produkce potravin roste aritmetickou řadou masivní nárůst lidské populace → hlad upraveno podle https://static.flatworldknowledge.com/sites/all/files/imagecache/book/29936/fwk-rittenmacro-fig19_005.jpg

Rozložení potravinové produkce ¾ - zemědělská výroba (pěstování zemědělských plodin a chov hospodářských zvířat) ¼ - rybolov, lov a sběr http://www.hubnuti-strava.cz/wp-content/uploads/2010/05/potravinova-pyramida.jpg

Historie růstu potravinové produkce dříve - růst produkce potravin → zvětšování rozlohy zemědělské půdy výnosy zemědělských plodin na jednotku orné půdy rostly pomalu způsob obhospodařování zůstával v zásadě neměnný 60. léta 20. století - většina kvalitní zemědělské půdy využita nutno hledat nová řešení!

1. ZELENÁ REVOLUCE http://ekolist.cz/velkeobrazky/zemedelstvi/agronom_z.jpg

Základní charakteristika procesu Definice: je to soubor procesů, vedoucí k intenzifikaci zemědělské produkce započala v polovině 20. století Hlavní pilíře: zavádění nových, vyšlechtěných odrůd hlavních zemědělských plodin (kukuřice, pšenice, rýže) chemizace (užívání průmyslových hnojiv) mechanizace umělé zavlažování …

Účel vzniku a šíření zelené revoluce zvýšení hektarových výnosů zemědělských plodin za finanční podpory vyspělých státu (především USA) nasytit rozvojový svět upraveno podle http://www.gatesfoundation.org/annual-letter/PublishingImages/chart-4-no-green-revolution-for-africa.gif

Prostorové rozložení a dopady zelené revoluce první rozvojové země - Indie, Pákistán, Mexiko po jejich vzoru šíření do celého světa environmentální dopady - půdní degradace sociální dopady - prohloubení sociálních a regionálních nerovností současnost - hledání ekologičtějších způsobů zemědělské výroby a nové biotechnologie

2. SOUČASNÝ STAV http://blog.idnes.cz/blog/5967/59602/Hlad-pokrocilymarasmus.jpg

Hlad a podvýživa v současném světě současná produkce potravin se snaží v globálním měřítku držet krok s rostoucí populací podíl podvyživených a hladových klesá FAO (Food and Agricultur Organization of the United Nations) - na Zemi je stále asi 925 milionů podvyživených a hladovějících nejvíce ohrožené jsou ženy a děti upraveno podle http://www.fao.org/hunger/hunger_graphics/en/

Vývoj počtu podvyživených ve světě v letech 1969 - 2010 upraveno podle http://www.fao.org/hunger/hunger_graphics/en/

Světové rizikové regiony Pás hladu a podvýživy: téměř celá subsaharská Afrika části střední, jižní a jihovýchodní Asie severní část Latinské Ameriky http://www.hedvabnastezka.cz/a_image/1200

Pás hladu a podvýživy upraveno podle http://www.fao.org/hunger/en/

Podíl podvyživených na celkové populaci rozvojových zemí v letech 1969 - 2010 upraveno podle http://www.fao.org/hunger/hunger_graphics/en/

Propojenost potravinového a dalších globálních problémů souvislost mezi: bídou špatným stravováním zdravotním stavem populace produktivitou práce ekonomickou situací rozvojových zemí demografickým vývojem ( komplikace přechodu od tradičního typu reprodukce obyvatelstva k součastnému)

Akutní řešení potravinového problému http://www.sierraexpressmedia.com/wp-content/uploads/2009/11/Saving_Lives_WFP.jpeg bezplatná potravinová pomoc ekonomicky vyspělých států Světový potravinový program (World Food Programme): vznik v roce 1963 pod hlavičkou OSN pomoc chudým obyvatelům rozvojových zemí v boji s hladem a chudobou podpora ekonomického a sociálního rozvoje potraviny a vzdělání pro miliony podvyživených dětí rychlou a životně důležitá pomoc obětem přírodních katastrof a jiných mimořádných událostí (ozbrojené konflikty, hladomory, apod.) negativa humanitární pomoci – často se nedostane k potřebným

3. HLAD VERSUS OBEZITA http://nd03.jxs.cz/244/053/5a1615a007_57606600_o2.jpg http://nd01.jxs.cz/563/056/fbcbc7bf1c_6882329_o2.jpg

Hlad v číslech každý den zemře hlady asi 25 tisíc lidí (především žen a dětí) chudí utratí za jídlo přes 70 % svých příjmů, bohatí něco přes 10 % každých 5 s zemře hlady jedno dítě denní výdaje na jídlo ve vyspělých zemích činí průměrně 10 $ (210 Kč) příděly WFP na osobu a den jsou stanoveny na 29 centů (6,50 Kč)

Nadváha a obezita vyspělé státy světa (především USA) se paradoxně potýkají s nadměrnou spotřebou potravin a jejich obyvatelstvo trápí nadváha a obezita http://img.mf.cz/884/540/promotehealth.info.jpg

Nadváha v České republice http://www.obesity-news.cz/pics/jaky_je_posledni_trend_vyvoje_hmotnosti_ceske_populace_1_1.jpg

4. ŘEŠENÍ POTRAVINOVÉ KRIZE http://nasepenize.cz.imag3box.com/images/image/00/lide/deti-nakupovani.jpg

Způsoby perspektivního zajištění dostatku potravin zvýšení produktivity zemědělské půdy obdělávání nové půdy - hlavní rezervní plochy v Latinské Americe a Africe objevení nebo vyšlechtění nových odrůd a druhů rostlin a živočichů vyvinutí nových zemědělských postupů nahrazení chovu zvířat pěstováním plodin větší využívání moří, oceánů a ostatních vodních ploch pro chov ryb a dalších vodních organismů (humři, raci, mořské řasy, apod.)

Kolik lidí Země uživí? FAO: až 33 miliard (optimální podmínky) http://sarmatia.files.wordpress.com/2011/02/dav.jpg FAO: až 33 miliard (optimální podmínky) Reálný odhad: 10 – 15 miliard