Investiční společnosti a podílové fondy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchody na burze Ing. Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Kapitálový trh jako zdroj financování
Kapitálový trh – předmět a literatura
Trh podílových fondů Doc. Ing.Jaroslav Slepecký,PhD Bankovníctvo a finančníctvo.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování.
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
ZŠ a MŠ L. Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Cenné papíry kapitálového trhu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
REAL ESTATE MARKET AUTUMN 2007 PRAHA Martin Skalický.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
MAJETEK PODNIKU září 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070106
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Nedepozitní finanční instituce Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
NEDEPOZITNÍ FINANČNÍ INSTITUCE Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov.
Přebytek finančních prostředků Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Nemovitostní podílový fond České spořitelny Milan Vávra (investiční produkty) Miloslav Klášterecký (speciální fondy) 24. a 25. října 2006.
Číslo projektu CZ.1.07/1.500/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_09_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Zdeněk.
Kolektivní investování
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
Šablona č.: III/2 – VI/2 – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská.
Popište, analyzujte a zhodnoťte dosavadní vývoj jednotek kolektivního investování, zásady jejich činnosti a ekonomiky Lukáš Baumruk Radka Hlavnová Markéta.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Finanční trh III. Kolektivní investování
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Soudobé trendy a perspektivy kolektivního investování prostřednictvím podílových fondů v České republice 2008 Jan Svoboda.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Zákon o kolektivním investování 189/2004 Sb.. Základní ustanovení Kolektivní investování = podnikání, jehož předmětem je shromažďování peněžních prostředků.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kolektivní investování
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Kolektivní investování
Transkript prezentace:

Investiční společnosti a podílové fondy Zdeněk Jelínek

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy Instituce kolektivního investování Kolektivním investováním je možno nazývat investování peněžních prostředků prostřednictvím specializovaných, k tomuto účelům vytvořených finančních institucí Je významné pro drobné investory i pro stát.

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy Výhody investiční společnosti Snadné investování prostřednictvím specializovaných a licencovaných institucí Diverzifikace investičního rizika Vysoká likvidita cenných papírů Podílení se na nákupech zajímavých titulů Dosažení zpravidla vyšších výnosů, než uložením peněz u bank

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy Výhody investiční společnosti pro stát Drobní investoři přeměňují krátkodobá aktiva v aktiva dlouhodobá – má to vliv na dlouhodobě investované prostředky, přispívající k financování reálných investic s dopadem na ekonomický růst

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy Dva modely investiční společnosti Kolektivní investování prostřednictvím investičních fondů Kolektivní investování prostřednictvím podílových fondů

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy Kolektivní investování prostřednictvím investičních fondů Jedná se o samostatné právní subjekty Investoři nakupují akcie různě zaměřených investičních fondů, které jsou akciovými společnostmi Peněžní prostředky získané prodejem akcií reinvestují

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy Kolektivní investování prostřednictvím podílových fondů Podílové fondy nejsou samostatnými právními subjekty Musí být spravovány investiční společností Investoři nenakupují akcie, ale podílové listy Nestávají se akcionáři, ale pouze podílníky na majetku podílového fondu. Majetek spravuje přitom investiční společnost.

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy Členění podílových a investičních fondů Investiční a podílové fondy uzavřeného typu Investiční a podílové fondy otevřeného typu

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy Investiční a podílové fondy uzavřeného typu Akcie investičních fondů ani podílové listy podílových fondů nedávají držitelům právo zpětného odprodeje společnosti, která je vydala Jejich zpětná přeměna na hotové peníze může být realizována jen na sekundárním trhu cenných papírů – na burze Tržní ceny (kurzy) bývají nižší než podíl odpovídajícího majetku (diskont)

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy Investiční a podílové fondy otevřeného typu Bez ohledu na to, zda se jedná o akcie nebo podílové listy, jsou na požádání držitelů kdykoliv odprodatelné V případě akcie je povinna k odkupu investiční fond s V případě podílových listů je povinnost odkoupit je investiční společností spravující fond Cena odkupu musí odpovídat majetku, který na akcii či podílový list připadá

6. Investiční společnost, investiční a podílové fondy www.penize.cz