CJBB75 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G02 12.30-14.00 8.12. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MINULÉ ČASY POMOCNÝCH SLOVES
Advertisements

Podobnost geometrických útvarů
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
Úvod do studia jazyka – 4. Gramatika Morfologie.
Kolja 2 Otázky a film. Konverzace: Máte nějaký nový nábytek.
CJBB84 1 GAK CJBB CJBB84 2 Která adjektiva se stupňují ? Korpusová sonda Kam patří stupňování adjektiv ? Je komparace gramatickou kategorií.
CJBB75 1 ZPK CJBB CJBB75 2 Je to, co je skryto ve značce „stupeň“, jediné, co je možné se z korpusu dozvědět o stupňování v češtině ? Pozice.
Anglický slovosled (oznamovací věty)
32_04_03: Mluvnice – Slovesné třídy
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.18 Anotace: Prezentace je zaměřena na druhy přísudku. Obsahuje základní pravidla pro tvoření přísudku slovesného a jmenného se.
Korpusová lingvistika (2)
32_04_24 Přísudek Anotace Prezentace: Základní větný člen – přísudek, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace,
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
1. Datum vytvoření: Téma: Slovesa Cíl prezentace: Základní názvosloví a mluvnické kategorie Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
CJBB84 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G
CJBB84 1 GAK CJBB CJBB84 2 Využití morfologických vlastností českého slovesa při formulaci dotazu při vyhledávání deverbativ od tvaru od.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Slovesa (verba).
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST II
Získávání informací Získání informací o reálném systému
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
Мetafora a metonymie v české mluvnici
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ předpověď počasí na 13. května 2014.
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. Předpověď počasí na
Násobení zlomků – teorie a cvičení VY_32_INOVACE_19
předpověď počasí na 14. května 2009 OBLAČNOST 6.00.
ČÍSLOVKY Mgr. Michal Oblouk.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
Zlomky – souhrn VY_32_INOVACE_11
Sčítání a odčítání zlomků
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vodorovné odvolací údaje
CJBB75 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G
GAK – CJBB84 čt Vyhledávání v korpusu s/bez použití lemmatizace a morfologických značek Základní vyhledávání v korpusu Obsah:
Číslo a název šablony klíčové aktivity
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
COUNTABLE AND UNCOUNTABLE NOUNS
Predikace a věta, sekundární predikace Přednáška PedF 4,
Zápočtová práce na POPJ Tvorba slovníku a pravidel do PC-Kimmo SLOVESA Vojtěch Holub.
 U řady jmen s kmenem zakončeným skupinou dvou nebo více souhlásek, např. hra, kresba, látka, astra, ondatra, se v G. pl. do skupiny vkládá e: her, kreseb,...“(Cvrček.
CJBB84 1 GAK – CJBB84 st
CJBB84 1 GAK – CJBB84 st
CJBB CJBB75.
CJBB75 1 ZPK CJBB75 středa G
KORPUSY A KVANTITATIVNÍ DATA Úvod do korpusové lingvistiky 11.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Lingvistický software Morfologický analyzátor – AJKA Morfologický analyzátor – AJKA Morfologická databáze – I_PAR Morfologická databáze – I_PAR Desambiguace.
PRAXE V ČESKÉM PROSTŘEDÍ Úvod do korpusové lingvistiky 5.
Obecné zásady při práci se substantivy Galénos a Hippokratés na fresce v kryptě katedrály v Anagni, vybudované v roce 1255.
PLIN033_3 Přegenerovávání a podgenerovávání – dva problémy automatické analýzy přirozeného jazyka, konkrétně slovotvorby.
CJBB75 Základy využití korpusu pro praxi st G13.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_274_ČJ8
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
ZPK CJBB CJBB75.
Věta Hasiči museli vyjíždět v Příbrami několikrát kvůli spadlým stromům a větvím, ohrožujícím bezpečnost silničního provozu.
Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
TVAROSLOVÍ VY_32_INOVACE_XIII-C-06.
Mgr. Lenka Vrzáňová Větná stavba října 2011
Transkript prezentace:

CJBB75 1 ZPK CJBB75 čtvrtek G

CJBB75 2 Vyhledávání složitějších konstrukcí složené tvary sloves větné členy syntaktické konstrukce (valenční adjektiva) MWR (Multi Word Expresion)

CJBB75 3 MWR (Multi Word Expression) Víceslovný výraz – střešní pojem pro skupinu slov tvořící jednotu, přičemž význam celku nelze odvodit z částí. Je výslednicí kombinace. Tak např. tvar l-ového příčestí slovesa být v kondicionálu přítomném neimplikuje gramatický význam minulého času. Tvar „holičkách“ v idiomu nechat někoho na holičkách nemá nic společného se substantivem označujícím kadeřinici.

CJBB75 4 lemma (dostat na pamětná)

CJBB75 5 A co se složeným tvarem slovesa ?

CJBB75 6 Prozkoumáme levý i pravý kontext

CJBB75 7 Hodnocení Pouze 9 případů bez vložených jednotek Dalších 10 případů (+1 sporný) s vloženými jednotkami (složené tvary slovesa jsou pouze jedním z případů).

CJBB75 8 Pokyny k ukončení semináře a získání zápočtu Odevzdat všechny úkoly (celkem 6 domácích prací). Napsat písemku (24.11., 8.12.).

CJBB Úkol na Vyhledejte v korpusu SYN2010 slova, kde se po „tvrdé souhlásce“ píše „měkké i“ (kino, rigidní,...). Vytvořte frekvenční seznam. Je vhodné upozornit žáky 2. třídy v době, kdy se pravopisné pravidlo probírá, na takové případy ? Pokud ano, mohou být korpusy vhodným zdrojem vhodných příkladů ?

CJBB75 10 CJBB Úkoly na S podobnými alternacemi se setkáváme také u neuter skloňovaných podle vzoru město (městeček, pater, divadel,...). Popište, jak budete postupovat, budete-li chtít z korpusu vybrat data pro další interpretaci alternace e/0. Tato alternace se vyskytuje též u některých maskulin. Vyhledejte v korpusu příklady.

CJBB Úkol na Úkoly pro korpus SyD Hledání variant mluvená vs. psaná čeština zcela __________________________________________ úplně__________________________________________ kupuju __________________________________________ kupuji__________________________________________ ano__________________________________________ jo__________________________________________ no__________________________________________ brambor__________________________________________ brambora__________________________________________ více__________________________________________ víc__________________________________________ Hledání kontextu Jaká adverbia nejčastěji používáme s těmito slovy? _____________________litovat_____________________ souhlasit _____________________poslouchat_____________________nesouhlasit V jakém kontextu se používají tato slova? kvůli _____________________vs.díky _____________________ bába _____________________babička _____________________ V jakém stylu nejčastěji používáme tato slova? zcela _____________________vs.úplně _____________________ vyplývat _____________________implikovat _____________________

CJBB a. Úkol na Cvičení na základě korpusových dat Vyhledejte v manažeru Bonito tato slova a najděte konkordance, které demonstrují jeho typické užití v kontextu a vysvětlují jeho význam. Vyberte z nich 3 konkordance a zkraťe je, popř. upravte, na celé věty. Hledání jazykových vzorů: znát _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ vědět _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ umět _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________ Demonstrace významu: milník _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ ____________________________________________________________________________

CJBB Úkol na Pokuste se analogicky navrhnout postup vyhledávání deverbativ (adjektiv tvořených od sloves). Účelová adjektiva na -cí (krycí, mycí. žehlicí,...).

CJBB Úkol na V češtině je prefixace jedním z nejrozšířenějším způsobů tvoření nových sloves. Podívám-li se na slovesné prefixy, zjistíme, že v naprosté většině případů jsou „krátké“, zatímco u jmen (substantiv i adjektiv) tomu tak není. Například: na-brat ALE ná-bor za-brat ALE zá-bor při-jmout ALE pří-jem u-jmout ALE ú-jma vy-brat ALE vý-bor po-hnat ALE pů-hon do-vést ALE dů-vod pro-vést ALE prů-vod Přesto existují i případy, kdy se i u sloves můžeme setkat s délkou v prefixu. 1. Popiš postup, jak vyhledat v korpusu (SYN2010) data pro výzkum uvedeného jevu (tj. lemmata sloves, která začínají na řetězce shodné s dlouhými prefixy). 2. Pozorujte data a pokuste se je interpretovat.

CJBB Úkol na Popište postup, jak v korpusu vyhledat případy, kdy spojení slov „dopis“ a „otci“ je/ není MWR. Popište postup, jak v korpusu vyhledat případy slovesa utvořeného reflexivizací. (Výsledkem slovotvorby je reflexivum tantum, které se může svým významem značně lišit od základového slovesa. Např.: chovat X chovat se, zvát X zvát se). Všimněte si dalších možných homonymií.