Rastrová a vektorová grafika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafické formáty výukový text.
Advertisements

Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04_01 Autor: Mgr. Ivana Matyášková
Počítačová grafika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výhody a nevýhody, software pro grafiku
Vývoj počítačové grafiky
Ing. Bohuslava Vitekerová
Grafika Rastrová X Vektorová.
RASTROVÁ A VEKTOROVÁ GRAFIKA
Základy práce v aplikaci Adobe Illustrator 1. část
2D grafika Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK 3. ročník oboru Kadeřník a Kuchař - číšník.
Vektorová a bitmapová grafika
Miloslav Mazanec © 2013 Počítačová grafika.
Vývoj počítačové grafiky
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf08
Počítačová grafika – rastrová grafika
Bitmapová (rastrová) grafika
bitmapová (rastrová) grafika, vektorová grafika, výhody a nevýhody
Počítačová grafika 18. Marcel Svrčina.
SIPVZ – úvodní modul P Počítačová grafika a prezentace metodické poznámky (4 h)
Počítačová grafika.
Základní pojmy Grafiky
Počítačová grafika.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Počítačová grafika - teorie Autor:
GRAFIKA.
Vektorová grafika Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dagmar Vítková. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
VEKTOROVÁ GRAFIKA Zatímco v rastrové grafice je celý obrázek popsán pomocí hodnot jednotlivých barevných bodů (pixelů) uspořádaných do pravoúhlé mřížky,
Počítačová grafika a prezentace
Rastrová grafika Výpočetní technika.
Tomáš Veselý, Lukáš Ratkovský, Luboš Rauer.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Grafické formáty Autor: Mgr. Petr Vanický.
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
GRAFIKA úvod.
Počítačová grafika.
Vektorová grafika.
Informatika Základní formáty počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_19.
Počítačová grafika (základy práce v (vektorovém) kreslicím programu)
Bitmapová (rastrová) grafika
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika, barevné modely
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Grafika Kateřina Šebestová Grafika Druh výtvarného umění Více exponátů stále originály Vznik 6. století v Číně 868 první kniha 13. století tisk na plátno.
Počítačová grafika VY_32_inovace_01_infgrafika_05 Vypracovala: Mgr. Lucie Bernátová Datum: březen 2014 Předmět:Informační technologie Ročník:8. ročník.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_047.ICT.13 Vektorová a rastrová grafika.
Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafické programy - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Grafika – opakování Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Grafické programy - opakování
Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření duben 2013 Ročník 6.
Základní pojmy z počítačové grafiky
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
GRAFIKA.
Počítačová grafika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Inf Rastová a vektorová grafika
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Počítačová grafika.
Transkript prezentace:

Rastrová a vektorová grafika Počítačová grafika Rastrová a vektorová grafika

EU-1-8 – Počítačová grafika Škola: Gymnázium Václava Hlavatého, Louny, Poděbradova 661, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0616 Název projektu: Inovace výuky Číslo a název šablony klíčové aktivity: EU-1 - INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Tematická oblast: Vybrané kapitoly z informatiky a výpočetní techniky EU-1-8 – Počítačová grafika Anotace Prezentace popisující principy rastrové a vektorové grafiky. Autor Mgr. Miloslava Šepsová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák dokáže popsat výhody a nevýhody rastrové a vektorové grafiky. Rozpozná druh počítačové grafiky dle formátu souboru. Dokáže vyjmenovat několik grafických editorů pro jednotlivé druhy počítačové grafiky. Klíčová slova Počítačová grafika, rastrová grafika, vektorová grafika, pixel, CAD, grafický editor Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělávání Typická věková skupina 16 – 17 let Datum vytvoření 30. 1. 2013

Počítačová grafika představuje metody a techniky pro konstrukci, manipulaci, ukládání a zobrazování obrazů pomocí počítače.

K zamyšlení Vytváření rastrových obrázků Úprava fotografií Vytváření koláží Skládání vektorových kreseb Práce s textem a DTP Modelování třírozměrných objektů Vytváření www stránek Animace CAD systémy V jakých konkrétních oblastech lze využívat moderní počítačovou grafiku?

Počítačová grafika Rastrová grafika Vektorová grafika Liší se ve struktuře obrázků, v práci s nimi a formátu ukládaných souborů

Rastrová grafika Bitmapová grafika Obrázky tvořeny mřížkou z mnoha barevných bodů Fotografie, příp. namalované obrázky Základní zobrazovací prvek je bod (pixel) Kvalita obrazu: rozlišení (DPI = Dot Per Inch, počet bodů na palec) počet základních barev Přípony: bmp, jpg, gif, tiff, png a další Editory pro rastrové obrázky: Malování, PhotoFiltre PHOTO-PAINT, Adobe Photoshop, Painter, GIMP.

GIMP- Image Manipulation Program Open source rastrový grafický editor Úpravy fotografií, tvorba webové grafiky… Obsahuje i některé vektorové funkce

Vektorová grafika Obrázky tvořeny pomocí základních geometrických objektů a jejich vlastností (např. kruh – střed a poloměr, barva výplně atd.) Např. vizitky, loga firem, reklamní letáky, počítačová sazba Základním zobrazovacím prvkem je vektor Kvalita obrazu: počet adresovatelných bodů maximální délka čar Přípony: cdr, ai,svg, eps. Editory: CorelDRAW, Adobe Illustrator, Zoner Callisto, Inkscape

Inkscape Open source vektorový grafický editor SVG formát. Jedná se o multiplatformní aplikaci: Windows, Mac Os X Prvořadá vývojová platforma je operační systém Linux.

CAD- computer-aided design Počítačem podporované projektování. Používání pokročilých grafických programů pro projektování, místo rýsovacího prkna. Využití:1. strojírenství           2. stavebnictví a architektura          3. elektrotechnika          4. územní plánování a geografie

Google SketchUp CAD software pro tvorbu 3D modelů. Navržený pro profesionální architekty, stavební a strojní inženýry. Umožňuje také geografické umístění modelů kdekoliv na Zemi prostřednictvím Google Earth. 3D Warehouse- sdílení vytvořených modelů

Odpovězte: Pokuste se popsat výhody a nevýhody rastrové a vektorové grafiky Doplňte, v jaké počítačové grafice budete pracovat, pokud použijete některý z následujících grafických editorů: Inkscape SketchUp CorelDraw Photoshop Malování - Vektorová grafika - CAD editor - Vektorová grafika -Rastrová grafika -Rastrová grafika