Den D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bitva u Verdunu Německo vz. Francie
Advertisements

Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vstup USA do války.
Den-D ; Operace Overlord.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Civilizace Itálie (oddíl 7 Truhlíci). Druhá světová válka vrcholila. Německá Říše ovládala skoro celou Evropu. Když pak její vojáci zaútočili na sovětské.
Formování protihitlerovské koalice
Bitva u Kurska – operace Citadela největší tanková bitva v dějinách
Druhá světová válka Evropa ve stínu německo-sovětského paktu
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Vědomostní soutěž 2. světová válka
Název školy: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
zápas demokracie s totalitními diktaturami
Přepadení SSSR, vstup USA do války, přelom ve válce
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vylodění v Normandii Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Jak může válka zasáhnout obyčejné lidi? (ne vojáky)
2. světová válka v Evropě Válka v Evropě v letech
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Kriegsmarine  Původně Hochseeflotte  Po první světové válce zdecimováno  1925 – lehký křižník Emden  Battleship – z německého Panzerschiff Petr Bludský.
VY_32_INOVACE_2D.9.09 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Osvobozování Československa
I. světová válka – konec války
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Bitva u Verdunu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Bitva o Moskvu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VYPRACOVAL:JOSEF SEKANINA A JAROSLAV BAREŠ. 1. mezník Obecně přijímaným datem začátku války v Evropě je 1. září 1939, kdy nacistické Německo napadlo Polsko,
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VIII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
Nejdůležitější letopočty dějepisu 9.ročníku
II. světová válka 1944 (II.) Petr Machala.
Válka ve Středomoří, Africe a na Balkáně
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (VI. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA (XII. ČÁST) Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr.
II. světová válka 1942 Petr Machala.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Útok na Pearl Harbor ráno 7.prosince 1941 japonská letadla bez vyhlášení války zaútočila na americkou vojenskou základnu v přístavu Pearl Harbor na Havajských.
Napadení Sovětského svazu. Balkánské tažení Po neúspěšném dobytí VB se Hitler obrátil na Balkánský poloostrov V dubnu 1941byla dobita Jugoslávie a později.
Druhá světová válka Společný postup Spojenců – str Spojenci = ? 2. O čem jednali v Moskvě (1943)? 3. O čem jednali na konferenci v.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Jitka Hajná Název: VY_32_INOVACE_19_D_2. světová válka Téma:
Druhá světová válka. 1.Kdo je na obrázku? 2.Jaké spojenectví karikatura vyjadřuje? 3.Co jednotlivé státy získaly?
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:První světová válka TÉMATICKÝ CELEK:Moderní.
Název projektu: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Zapomenuté oběti druhé světové války Pomníček.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Bulharský lev 30. června 1917 vstupuje Řecko do války proti Bulharsku a jeho spojencům. Pro bulharského velitele Zhostova přichází životní šance….
Protektorát Čechy a Morava
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 12. Vylodění v Normandii
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_18_20
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
mages de Images 70 ans après
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Digitální učební materiál:
Druhá světová válka KVÍZ. Druhá světová válka KVÍZ.
Katarína Kopyčárová ZŠ Turzovka 9 .B
NORMANDIA.
OSVOBOZOVÁNÍ ČESKOSLOVENSKA
Vylodění v Normandii.
Křížovka – krycí názvy 2. světové války
zápas demokracie s totalitními diktaturami
1.světová válka – Velká válka
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

Den D

Operace Overlord založená na vylodění v Normandii a následném dobytí Francie se plánovala již dlouhá léta před jejím skutečným uskutečněním. Jasným gestem, proč se do takto rozsáhlé akce vložit, byl pro Američany útok na Pearl Harbor. Poté již nic nebránilo finálnímu rozhodnutí.

Původně se mělo vylodění uskutečnit již na konci května roku 1944, avšak kvůli špatnému počasí byla operace přesunuta až na 5.června. Předpověď počasí ale byla natolik špatná, že se ještě v noci plánovaného vylodění akce přesunula o dalších 24 hodin

brzy ráno začaly vyloďovat jednotlivé části obrovské armády brzy ráno začaly vyloďovat jednotlivé části obrovské armády. Celá oblast pláží, kde mělo dojít k vylodění, byla označena krycími jmény Omaha, Utah, Juno, Sword a Gold.

K největším ztrátám došlo právě na pláži Omaha, kde americké jednotky přišly o 3000 mužů, což je součet padlých spojenců ze všech ostatních pláží. Důvodem velkých ztrát byla především velká smůla. Zrovna v den útoku totiž na tomto úseku nacvičovala veškerá posádka obranu pláže. Všechny jednotky tedy byly i v ranních hodinách bdělé a připravené k tuhé obraně. Celkem se v Den D v Normandii vylodilo 176 000 mužů z celkm 4000 lodí, které byly navíc podporovány více jak 13 000 letadly.

Major Stanley Bach z 1. pěší divize nemůže ani po letech zapomenout na strašlivý obraz, jenž se mu naskytl, když jedno vyloďovací plavidlo narazilo naráz na tři miny. "Námořníci letěli vzduchem a těžce dopadli do vody. Už nikdy nevyplavali." Viděl jak dělostřelecký granát zasáhl člun přesně v okamžiku, kdy z něho vojáci vyskakovali do písku pláže Omaha, všude plameny, muži za živa upáleni. Nakonec se jim však podařilo za velkých ztrát prolomit fašistické pozice.

Německá obrana se brzy zhroutila a Američané tak mohli postupovat do samotného srdce Francie, do Paříže. Paříž rychle padla a vojska Spojenců se postupovala až k samotným hranicím Německa, kde se postup zastavil kvůli nedostatku paliva a materiálu. Operace OVERLORD bylo také jedno velké vítězství svobodných států nad zvrhlým nacistickým režimem, a proto se také dodnes každoročně 6. června setkávají veteráni ze všech zemí a jednotek, které se vylodily v okupované Francii, aby si zavzpomínali na svoje padlé kamarády, jenž položili život za svobodu a demokracii v Evropě.