Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

6.6.1944 Den-D ; Operace Overlord.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "6.6.1944 Den-D ; Operace Overlord."— Transkript prezentace:

1 Den-D ; Operace Overlord

2 Spojenecké velení Dwight D. Eisenhower Bernard Law Montgomery
Vrchní velitel expedičních vojsk Velitel pozemních vojsk Dwight D. Eisenhower Bernard Law Montgomery

3 Německé velení Gerd von Runstedt Erwin Rommel Vrchní velitel na západě
Velitel skupiny armád B Gerd von Runstedt Erwin Rommel

4 Německé opevnění - Atlantický val

5 Zajištění obrany proti případné invazi Spojenců:
Němci vybudovali na západním pobřeží Atlantiku systém opevnění táhnoucí se od pobřeží Norska přes Dánsko, Německo, Holandsko, Belgii a Francii – Atlantický val Nejvíce bunkrů se nacházelo v oblasti Pas de Calais. Bylo to totiž nejužší místo kanálu La Manche a Němci předpokládali, že se Spojenci vylodí právě tady. Ke konci roku 1943 byl polní maršál Erwin Rommel vyslán na inspekci obranných zařízení Atlantického valu. Na Rommelův rozkaz bylo položeno obrovské množství min, ježků (svařené ocelové traverzy zapuštěné do země), kůlů namířených do vzduchu s cílem znemožnit přistání spojeneckých kluzáků s výsadkáři a materiálem. Koncem ledna 1944 vydal Hitler směrnici v níž Rommela pověřil velením skupiny armád B, která byla tvořena 7. a 15. armádou. Rommelova vojska byla rozmístěna od Antverp až po řeku Loiru. Pobřeží Francie střežilo celkem 38 německých divizí.

6 Maršál Erwin Rommel při inspekci Atlantického valu

7 Průběh invaze: Den D operace OVERLORD byl stanoven na 5. června 1944, ale tento den zuřila v kanálu La Manche prudká bouře, která znemožnila vyloďování, a proto vrchní velitel odložil invazi o jeden den na 6. června. 6. června panovalo v kanálu celkem slušné počasí, za kterého byla operace uskutečnitelná. Jako vyloďovací oblast bylo vybráno pobřeží od města Caen po poloostrov Cotentin. Tato oblast byla rozdělena na 5 částí. Američané se měli vylodit na plážích Omaha a Utah. Britové a Kanaďané obsazovali pláže Juno, Gold a Sword. Proti německým silám nasadili Spojenci 39 divizí (20 amerických, 3 kanadské, 14 britských, 1 francouzskou a 1 polskou), letounů, přes 5000 dopravních letounů, včetně kluzáků, přes 6000 plavidel různých typů. Na pláži Utah postupovali Američané celkem bez problémů, narazili na malý odpor Na pláži Omaha čekala dobře připravená německá jednotka. Přes těžké ztráty nakonec Američané prorazili silnou obranu. Britové postupovali poměrně rychle, překonali obranu i pokus o protiútok

8 Bilance invaze v Normandii:
Operace OVERLORD se zdařila. Na pevnině stanulo velké množství vojáků postupujících do vnitrozemí. Cena za invazi byla poměrně přiměřená: zahynulo 9500 vojáků, předpokládané ztráty byly mnohem větší. Během prvního dne se vylodilo více než lidí. Hitler byl donucen bojovat na dvou frontách. Jeho porážka teď byla již jen otázkou času. Šlo o největší invazi všech dob.

9 Mapa s místy vylodění

10 Podrobnější mapa průběhu prvních dní invaze

11 Celá akce by se neobešla bez podpory RAF

12

13

14 Po vylodění se museli Spojenci vyrovnat s množstvím překážek

15

16

17 Jedna z nejslavnějších fotografií

18 Hřbitov obětí na pláži Omaha

19 Zdroje: ROBERT F. SARGENT. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedie.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. druha.svetova.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. týden.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

20 AUTOR NEUVEDEN. týden. cz [online]. [cit. 6. 3. 2013]
AUTOR NEUVEDEN. týden.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FLASH112. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RÜDIGER WÖLK. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

21 LIV G. publicdomainpictures. net [online]. [cit. 6. 3. 2013]
LIV G. publicdomainpictures.net [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

22 BIEBER, E. wikipedia. cz [online]. [cit. 27. 3. 2013]
BIEBER, E.. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JANIK H.. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "6.6.1944 Den-D ; Operace Overlord."

Podobné prezentace


Reklamy Google