Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."— Transkript prezentace:

1 jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět Dějepis pořadové číslo DUM 52

2 AnotacePrezentace stručně přibližuje operaci Overlord AutorMgr. Štěpánka Kočová Druh učebního materiáluPrezentace Druh interaktivitykombinovaná Cílová skupinaŽák Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina14 - 15 let

3 Operace Overlord

4 Vylodění Spojenců v Evropě Operace dostala krycí název Overlord. Němci byli také dobře připravení = Atlantický val = opevnění, které se táhlo od pobřeží Norska přes Dánsko, Německo, Holandsko, Belgii a Francii (3.500km). Nejvíce bunkrů se nacházelo v oblasti Pas de Calais. Bylo to totiž nejužší místo kanálu La Manche a Němci předpokládali, že se Spojenci vylodí právě tady. V okolí bylo také hodně přístavů, které jsou velmi důležité pro přísun zásob, materiálu a vojáků.

5 Jen málokterý německý generál předpokládal, že by se Spojenci vylodili v Normandii. Jedním z mála německých generálů, jenž odhadl místo invaze byl "pouštní lišák" polní maršál Erwin Rommel, který byl ke konci roku 1943 vyslán na inspekci obranných zařízení Atlantického valu. Nařídil, aby byla tato oblast posílena vojáky i stavebním materiálem pro budování obrany proti invazi. Na plážích Normandie bylo položeno na 4.000.000 protipěchotných min. Na Rommelův rozkaz bylo položeno obrovské množství min, ježků (svařené ocelové traverzy zapuštěné do země), kůlů namířených do vzduchu s cílem znemožnit přistání spojeneckých kluzáků s výsadkáři a materiálem. Práce na Atlantickém valu však pokračovaly velmi pomalu a v červnu nebyly ani zdaleka dokončeny.

6 Na začátku června 1944 nehlásili meteorologové dobré počasí, a proto se Rommel vydal do Německa na odpočinek za svou ženou a synem a při té příležitosti chtěl zajít za Hitlerem, aby ho přesvědčil a poskytl mu více jednotek na obranu francouzského pobřeží. Na druhé straně kanálu probíhaly přípravy na invazi už od roku 1942. Nová technika = skupina tankových expertů navrhla a upravila tank Sherman na plovoucí obojživelný tank. Ten po vypuštění z výsadkové lodi doplul až na pobřeží, kde se okamžitě zapojil do boje a podpořil pěchotu v nejkritičtější fázi invaze.

7 Upravili obrněná vozidla, která měla místo věží mostovou konstrukci, aby v případě potřeby mohly přemostit jakoukoli překážku. Pak tu byly také tzv. "cepní tanky" na vyčišťování pláží a cest od min. Objevily se i nové zbraně = např. bazuka. USA dodávaly většinu zbraní a technického materiálu, každý měsíc připlulo do VB 150.000 Američanů. Celkem přistálo ve VB 1.000.000 Američanů, dohromady čítala spojenecká armáda 3.000.000 mužů. Bylo připraveno tisíce vozidel všeho druhu, 11 000 letounů, přes 5000 dopravních letounů, včetně kluzáků, přes 6000 plavidel různých typů.

8 Pohonné hmoty zajišťovalo speciální podmořské potrubí. Výstroj vojáka = 70 kg = 2x větší než normálně, nutné mít vynikající fyzičku. Spojenci překvapili Němce i obrovskými umělými přístavy (Mulberry – „moruše“) budované v Anglii jen pro potřebu invaze. Měly zajistit stálý přísun zásob a fungovat jako normální přístav dokud Spojenci nedobudou a nezprovozní přístavy na francouzském pobřeží.

9 Známý obrázek z amerického výsadkového člunu

10 Velení = do čela plánování vylodění byl postaven americký generál, Dwight David Eisenhower. Pozemním silám v prvních dnech velel také Brit a zároveň nejpopulárnější britský generál Bernard Law Montgomery a námořnictvo řídil britský admirál Ramsey. Jako vyloďovací oblast bylo vybráno pobřeží Normandie. Tato oblast byla rozdělena na 5 částí. Američané se měli vylodit na plážích Omaha a Utah. Britové a Kanaďané obsazovali pláže Juno, Gold a Sword.

11 Invazi měly také podpořit vzdušné výsadkové jednotky, které měly seskočit za vyloďovacími plážemi. Každá jednotka účastnící se invaze věděla naprosto přesně, jaké stanoviště má dobýt. Do této akce bylo nasazeno 1.200 letadel (vlečných = kluzáků a zásobovacích). Výsadkáři vypouštěli z letadel i gumové figuryny, které měly zmást nepřítele. Den D operace OVERLORD byl stanoven na 5. června 1944, ale tento den zuřila v kanálu La Manche prudká bouře, která znemožnila vyloďování, a proto vrchní velitel odložil invazi o jeden den na 6. června 1944.

12 Pláž Omaha po úspěšném obsazení

13 Ten den panovalo v kanálu celkem slušné počasí, za kterého byla operace uskutečnitelná. Největší obojživelná akce v dějinách světa. Útok začal leteckým bombardováním pevností s podporou námořnictva. Velké problémy a ztráty měli Američané na pláži Omaha, kde byla německá obrana obzvláště silná. Často bývá nazývána „Krvavá Omaha“. Vylodění bylo krvavou hrůzou, rozbouřené moře potopilo mnoho obojživelných tanků i s posádkami, vojáci tonuli ve vysokých vlnách (těžká výstroj).

14 Ti, kteří se dostali na břeh, se setkali se smrští střel z německých kulometů a děl. Na jiných místech vylodění bylo jen skalnaté pobřeží, 30 m vysoké útesy, tyto úseky museli dobýt na provazových žebřících. Britové měli potíže na pláži Gold kvůli vysokým vlnám. Na dalších plážích (Juno, Sword) probíhal výsadek celkem úspěšně s malými ztrátami lidí i materiálu.

15 Během prvního dne se spojenecké jednotky dostaly do hloubky 10 a více kilometrů. Zahynulo 9 500 vojáků. Předpokládané ztráty byly mnohem větší. Spojencům se také podařilo dobýt francouzské přístavy.Ty však byly většinou silně poškozené a použitelné až po velkých opravách, které si vyžádaly hodně času. Německá obrana se brzy zhroutila a Američané tak mohli postupovat do samotného srdce Francie, do Paříže. Paříž rychle padla a vojska Spojenců se postupovala až k samotným hranicím Německa, kde se postup zastavil kvůli nedostatku paliva a materiálu.

16 Bény-sur-Mer kanadský válečný hřbitov.

17 Operace OVERLORD se zdařila. Na pevnině stanulo velké množství vojáků postupujících do vnitrozemí. Cena za invazi byla poměrně přiměřená: na pláži Omaha americké jednotky ztratily 3 000 mužů. Britské ztráty nebyly tak vysoké - na třech plážích ztratily britské a kanadské jednotky dohromady 3000 mužů. Celkový počet mužů vyloděných v den D byl 176 000. Operace se zúčastnilo také 4 000 lodí všech států.

18 Operace OVERLORD bylo také jedno velké vítězství svobodných států nad nacistickým režimem, a proto se také dodnes každoročně 6. června setkávají veteráni ze všech zemí a jednotek, které se vylodily v okupované Francii, aby si zavzpomínali na svoje padlé kamarády, jenž položili život za svobodu a demokracii v Evropě.

19 Dopis vojáka, který ostřeloval pláž Omaha Franz Gockel a jeho dopis domů Drahá matko, otče, bratři a sestry, doufám, že se vám vede dobře... Dnes ráno se vylodili Spojenci. Jsou jich tisíce a tisíce... Jako obrovský mrak se blíží směrem k nám. Mnoho jsme jich zabili. Ale přicházejí další. Přicházejí další a další. Osmnáctiletý Franz Gockel vystřílel během sedmi a půl hodiny přes deset tisíc nábojů na spojenecké jednotky vyloďující se na pláži Omaha: "Nechápali jsme to. V tom dešti kulek a navzdory těžkým ztrátám přicházeli další a další Američané."

20 Zdroje: www.wikipedia.com Učebnice dějepisu pro 9. ročník základní školy, SPN, Praha 2002 www.technet.cz


Stáhnout ppt "Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.0495 číslo šablonyIII/2."

Podobné prezentace


Reklamy Google