Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bitva u Verdunu Německo vz. Francie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bitva u Verdunu Německo vz. Francie"— Transkript prezentace:

1 Bitva u Verdunu Německo vz. Francie
Bitva u Verdunu (verdénu)byla jedna z největších bitev první světové války. Padlo při ní na obou stranách zhruba 700 000 vojáků. Krvavá bitva trvala od 21. února 1916 do 18. prosince 1916, což je přibližně 10 měsíců.

2 Německý útok a taktika 21. února 1916 ve 4 hodiny ráno začal německý útok. Vlastní dělostřelecká příprava trvala 7 hodin 14 minut. Hustota německého útoku byla hrozivá. Byl ostřelován Verdun(verdén), betonové pevnosti, francouzské zákopy, mosty, křižovatky, cesty, městečka i vesnice. Němci předpokládali, že nikdo nemohl dělostřeleckou přípravu přežít a pochodovali do francouzských pozicí s puškami na ramenou. Ozvala se ovšem palba z kulometů a vojáci byli koseni po stovkách. Začal boj, který neměl konce.

3 Uniformy a vybavení Francie

4 Uniformy a vybavení Německa

5 Zajímavost Bitva u Verdunu(verdénu) se stala v českých zemích synonymem pro velké střílení. Pokud se někde moc střílí, říká se, že "je tam ran jak u Verdénu" nebo že se "střílí, jak u Verdénu." (Tento obrat používá zejména sportovní zpravodajství když padá např. mimořádný počet gólů.)

6 Zpracovali Adam Poštolka-text Lukáš Kotek-obrázky
Lukáš Šnejdrla-zbraně Jan Magera-zajímavost Zdroje: Google.cz/obrázky Wikipedie.cz

7 Zápis Bitva u Verdunu (čte se – u verdénu)
-Jedna z největších bitev první světové války. -Padlo cca 700 000 vojáků na obou stranách. -Bitva trvala od 21. února 1916 do 18. prosince 1916, což je přibližně 10 měsíců.


Stáhnout ppt "Bitva u Verdunu Německo vz. Francie"

Podobné prezentace


Reklamy Google