Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_8_ DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA – VÁLKA MIMO EVROPU Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

2 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA VÁLKA MIMO EVROPU

3 ANOTACE: Prezentace seznamuje žáky se základními fakty o počátku druhé světové války mimo evropský kontinent. Charakterizuje boje mimo území Evropy. Popisuje jednotlivé válečné události a ty systematizuje.

4 BOJE V AFRICE ITÁLIE zahájila v roce 1940 vojenské akce v AFRICE.
Nejdříve obsadila BRITSKÉ KOLONIE V SEVEROVÝCHODNÍ AFRICE, hned po té se pokusila obsadit EGYPT a tím ovládnout SUEZSKÝ PRŮPLAV – toto se však Itálii nezdařilo. Mussolini požádal Hitlera o pomoc – Německo vysílá do Afriky vojenské jednotky pod vedením zkušeného německého generála ERWINA ROMMELA (přezdívka „pouštní liška“ nebo „Herr Blitzkrieg“).

5 TOBRUK

6

7

8

9 SUEZSKÝ PRŮPLAV

10 generál ERWIN ROMMEL

11 Po těžkých bojích s britskými jednotkami (zde i českoslovenští vojáci) byla nakonec italská a německá vojska zastavena u egyptského města EL-ALAMEINU. V dubnu 1941 bylo německo-italskými vojsky obklíčeno libyjské město TOBRUK – v tomto boji se velice významně osvědčili vojáci ČESKOSLOVENSKÉHO PĚŠÍHO PRAPORU. Ti hájili po dobu téměř dvou měsíců nejvíce ohrožený západní úsek pevnosti. Řadě z nich byla udělena vyznamenání za statečnost. 1942 – vylodění amerických vojáků v ALŽÍRSKU a MAROKU. Německo-italská vojska poražena. 1943 – německo-italská vojska byla definitivně z Afriky vyhnána = boje v AFRICE tím končí.

12

13 BOJE V ASII A TICHOMOŘÍ Jedinou světovou velmocí, která doposud nebyla vtaženo do 2SV byly Spojené státy americké. 7. prosince 1941 – japonská letadla přepadla bez vyhlášení války americkou vojenskou základnu v přístavu PEARL HARBOR na Havajských ostrovech v Tichém oceánu. 8. prosince 1941 vstupují USA do války proti JAPONSKU, to samé učinila VELKÁ BRITÁNIE.

14 ÚTOK NA AMERICKOU NÁMOŘNÍ
ZÁKLADNU PEARL HARBOR

15

16

17

18

19

20

21 Důvodem pro japonské přepadení Pearl Harboru byl zájem JAPONSKA o ovládnutí ASIE a ostrovů v Tichomoří, kde ležely země bohaté na nerostné suroviny a kde měly FRANCIE, VELKÁ BRITÁNIE a NIZOZEMSKO své kolonie. JAPONSKO se také připravovalo na INVAZI do AUSTRÁLIE. Zpočátku se postup Japonců podobal bleskové válce Německa v Evropě. Do půl roku obsadili celou jihovýchodní Asii a mnoho ostrovů v Tichomoří.

22 V polovině roku 1942 zahájili Američané PROTIÚTOK a v těžkých leteckých a námořních bitvách u ostrovů MIDWAY na severozápadním konci Havajských ostrovů a GUADALCANAL na Šalamounových ostrovech ZASTAVILI POSTUP JAPONCŮ. Pomalu a za cenu velkých ztrát Spojené státy postupně osvobozovaly všechna Japonci okupovaná území. Válka v Asii pokračovala až do podzimu roku 1945.

23

24 BITVA O OSTROVY MIDWAY

25

26 BITVA O GUADALCANAL

27

28 Použité zdroje: Obrázky jsou z a nepodléhají žádným autorským právům. Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj / dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.

29 ZDROJE PRO OBRÁZKY:

30

31 http://i284. photobucket. com/albums/ll27/RLGUIDO/71380-004-B4724C34


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"

Podobné prezentace


Reklamy Google