Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 12. Vylodění v Normandii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 12. Vylodění v Normandii"— Transkript prezentace:

1 SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 12. Vylodění v Normandii
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 12. Vylodění v Normandii Název sady: Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století (určeno pro 2. ročník oboru Technik puškař) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jaké jsou nejznámější osobnosti a události českých a světových dějin ve 20. století. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu dějepis na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na jednu z nejdůležitějších událostí na západní frontě za 2. svět. války a počátek osvobozování západní Evropy od nacistické nadvlády.

3 Vylodění v Normandii 6. 6. 1944 = operace Overlord – největší vojenská operace na západní frontě.

4 Diplomatická jednání o způsobu vedení války a budoucím vývoji mezi spojenci a SSSR:
- Casablanca (leden 1943): anglo-americké jednání o válečné strategii, o otevření druhé fronty - Teheránská konference ( ): jednání tzv. Velké trojky: F. D. Roosevelt, W. Churchill, J. V. Stalin – závazek invaze do Francie přes Lamanšský průliv do konce května 1944

5 Začátek roku 1944 – velké ztráty německé armády, ústup na východě, ztráta pozic v severní Africe, boje v Itálii bez šance na zásadní zvrat.

6 Spojenci – příprava invaze: vylodění mělo proběhnout v pěti zónách s krycími názvy pláž Sword, Gold (britské), Juno (kanadská) a Omaha a Utah (americké) + letecký výsadek.

7 Spojenecké síly = 21. skupina armád britského maršála B
Spojenecké síly = 21. skupina armád britského maršála B. Montgomeryho (5 pěších divizí a 3 výsadkové) X Němci: 15. a 7. armáda pod velením polního maršála Erwina Rommela (4 pěší divize a 3 tankové divize). Výhoda spojenců: letectvo (britské letouny Typhoon) a námořní převaha Bernard Montgomery Erwin Rommel

8 Plán – k vylodění mělo dojít v Normandii v blízkosti Cherbourgu, spojenci mohli využít jihoanglické přístavy a nepřítel čekal úder severněji.

9 (zastírací manévry spojenců ve snaze přesvědčit nepřítele, že k invazi dojde u Pas de Calais či v Norsku - vznik falešné armádní skupiny ve Skotsku, vysílání nepravdivých zpráv o dislokaci jednotek, útočné manévry britské námořní flotily)

10 Vrchním velitelem byl jmenován generál Dwight Eisenhower, jeho zástupcem se stal velitel letectva letecký maršál Arthur Tedder a velení nad pozemním vojskem získal britský maršál Bernard Montgomery. Dwight Eisenhower Arthur Tedder

11 Problémy německé pobřežní obrany: nebylo známo přesné místo invaze
- rozptýlení německých sil na velkém prostoru

12 Předpoklad invaze: dobré počasí, ale od 3
Předpoklad invaze: dobré počasí, ale od 3. června bouře (špatné počasí a omezená viditelnost přerušily hlídkovou činnost Kriegsmarine)

13

14 Předpověď slibovala krátkodobé zlepšení na ráno 6
Předpověď slibovala krátkodobé zlepšení na ráno 6. června = Eisenhower rozhodl urychleně zahájit vylodění v noci z 5. na 6. června.

15 Po letecké bombardovací a námořní dělostřelecké přípravě se začaly vyloďovat spojenecké divize.

16 Na většině pláží akce probíhala podle plánu, ale problémy na pláži Utah – spojencům se zuřivě bránila dobře vycvičená a zkušená německá 352. divize, vysoké ztráty Američanů.

17

18

19 I přes vysoké ztráty Spojenců a velký odpor německých jednotek se spojenecká vzdušná nadvláda, lepší zásobování a doplňování jednotek postaraly o to, že po třech týdnech od vylodění Hitlerův plán obrany západní Evropy ztroskotal a spojenecká vojska v dalších měsících postupně osvobozovala západní Evropu od nadvlády nacistického Německa.

20

21 Den D v číslech: 132  počet vyloděných spojeneckých vojáků 10 500 – celkový počet spojeneckých ztrát (mrtví, zranění, ztracení, zajatí) 10 000 – odhadovaný počet německých ztrát 6 939 – celkový počet spojeneckých plavidel, která se podílela na operaci „Neptun“ 120 – počet poškozených spojeneckých lodí 59 – počet potopených spojeneckých lodí

22 Otázky k opakování: Jaký název mělo vylodění v Normandii?
Kde bylo rozhodnuto o otevření druhé fronty? Kdy vylodění začalo? Jak se jmenoval vrchní velitel spojeneckých vojsk? Vyjmenuj něktré příčiny úspěchu vylodění. Jaký význam měla tato vojenská operace?

23 Zdroje pro textovou část
Válka REVUE Speciál – Největší bitvy dějin, s. 74 – 77 SOCHROVÁ, M. DĚJEPIS V KOSTCE II. Novověk, Dějiny nové doby. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, s. ??

24 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 4 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 5 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: < Autor: Bundesarchiv Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 8 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 10 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 11 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 12 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 14 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 15 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 16 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 17 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 18 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 19 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 20 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <


Stáhnout ppt "SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 12. Vylodění v Normandii"

Podobné prezentace


Reklamy Google