Další uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 13

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Advertisements

Organická chemie organické sloučeniny vznikají životní činností rostlin a živočichů – při látkových přeměnách v organismech jsou základní stavební složkou.
UHLOVODÍKY.
Uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 12
Opakovací otázky na uhlovodíky
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět: Chemie Ročník: 9.
VY_32_INOVACE_1CH.9.05 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Leden 2012 Základní škola Kutná Hora,
Uhlovodíky s dvojnou vazbou
CZ.1.07/1.1.10/
Alkeny.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Projekt Škola do života
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Základní škola a Mateřská škola Bělotín, příspěvková organizace
Aromatické uhlovodíky (Areny)
ALKYNY Cn H 2n-2 nenasycené acyklické uhlovodíky s trojnou vazbou
CZ.1.07/1.1.10/
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ARENY.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Karbonylové sloučeniny
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-05.
Alkany acyklické uhlovodíky se samými jednoduchými vazbami
ALKYNY.
Alkany, alkeny alkyny Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 9. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Uhlovodíky 2. Alkeny RZ –
Názvosloví uhlovodíků
Uhlovodíky - shrnutí Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
CZ.1.07/1.1.10/
Písemka lineární uhlovodíky
NÁZVOSLOVÍ, DĚLENÍ, VZORCE
Alkyny.
Významné areny 1.
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Karbonylové sloučeniny
Alkeny, cykloalkeny.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Otázky na opakování Aromatické uhlovodíky VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
jsou to uhlovodíky, které obsahují v otevřeném řetězci právě jednu násobnou-dvojnou vazbu uhlík- uhlík v názvu je koncovka -en Př. mezi alkeny (uhlíkaté.
ALKENY.
ALKYNY. DEFINICE ● Alkyny jsou uhlovodíky, které mají v otevřeném uhlíkatém řetězci mezi atomy uhlíku jednu trojnou vazbu.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_13_CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: ORGANICKÁ.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
ALKYNY. Alkyny Jsou uhlovodíky s jednou trojnou vazbou v otevřeném řetězci. V názvu mají koncovku –YN Obecný vzorec alkynů: C n H 2n-2.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Organická chemie Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ARENY. DEFINICE * Areny jsou uhlovodíky, které obsahují v molekule alespoň jedno benzenové jádro. * Starší název aromatické uhlovodíky.
Areny uzavřený řetězec obsahují alespoň jedno benzenové jádro používají se triviální názvy.
Areny.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
Areny cyklické uhlovodíky s benzenovým jádrem = 6 atomů uhlíku uspořádaných do šestiúhelníku, spojených konjugovanou vazbou (ani jednoduchá, ani dvojná!)
ALKENY Chemie 9. ročník VY_32_INOVACE_07.2/14
Uhlovodíky Chemie 9. třída.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Aromatické uhlovodíky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_05-15
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Alkyny Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Areny.
Karbonylové sloučeniny
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
Alkeny Alkadieny Alkyny. Alkeny Alkadieny Alkyny.
Alkeny Chemie pro 9.ročník ZŠ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Areny – aromatické uhlovodíky
Transkript prezentace:

Další uhlovodíky VY_32_INOVACE_G2 - 13 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.  

Alkeny Uhlovodíky, které obsahují dvojnou vazbu. V názvu mají koncovku –en. Např.: ethen propen buten

Sumární vzorec Racionální vzorec Strukturní vzorec Ethen C2H4 CH2=CH2   Sumární vzorec Racionální vzorec Strukturní vzorec Ethen C2H4 CH2=CH2 doplň Propen C3H6 CH3-CH=CH2 Buten

Ethen = ethylen bezbarvý plyn nasládlé vůně extrémě hořlavý vzniká také při spalování benzínu v autech

Použití: výroba polyethylenu (plast.hmota) hormon pro urychlení zrání ovoce

Alkyny Uhlovodíky obsahující trojnou vazbu V názvu mají koncovku –yn Např.: ethyn propyn butyn

Sumární vzorec Racionální vzorec Strukturní vzorec Ethyn C2H2 CH=CH   Sumární vzorec Racionální vzorec Strukturní vzorec Ethyn C2H2 CH=CH doplň Propyn C3H4 CH3-C=CH Butyn CH=C-CH2-CH3

Ethyn = acetylén bezbarvý, extrémně hořlavý plyn má narkotické účinky

Použití: spolu s kyslíkem se používá k hoření do autogenu, tj. k řezání a svařování kovů autogenem

Aromatické uhlovodíky = areny Základní stavební jednotkou je benzenové jádro C6H6 - to je pravidelný šestiúhelník, kde se střídají jednoduché a dvojné (tzv. aromatický cyklus) benzenová jádra se vzájemně navazují na sebe

Benzen Použití: rozpouštědlo, čistič je nejjednodušší aren, vzorec C6H6 bezbarvá kapalina nerozpustná ve vodě, zápach ředidla vysoce hořlavá, jedovatá, karcinogenní vstřebává se i kůží a dých.cestami Použití: rozpouštědlo, čistič

Toluen vysoce hořlavá a zdraví škodlivá látka vzorec C6H5 –CH3 inhalační droga – poškozuje dýchací cesty, mozek a játra, vytváří závislost Nepracovat v uzavřeném prostoru !!! Použití:

Naftalen obsahuje 2 benzenová jádra, vzorec C10H8 pevná, zdraví škodlivá látka výroba z černého uhlí Použití: dezinfekční činidlo anilinové barvy