Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alkyny Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alkyny Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Alkyny Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Definice a základní informace
Alkyny jsou uhlovodíky, které v otevřeném řetězci obsahují jednu trojnou vazbu Příklady Ethyn (acetylén), propyn, hept-3-yn Obr. 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Názvosloví Alkiny Koncovka –YN O názvu rozhoduje:
Počet uhlíků v řetězci Poloha trojné vazby v řetězci Příklad tvorby názvu ze vzorce: Příklad tvorby vzorce z názvu: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Příklady z názvosloví Ze vzorce – název: Z názvu – vzorec: Propyn
Hex-2-yn Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 4

5 Významné alkyny Acetylén Vlastnosti:
Bezbarvý, hořlavý, se vzduchem výbušný plyn Využití: K výrobě plastů, kyseliny octové Sváření a řezání kovů Zajímavost: plamen – 3000oC Obr. 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Použité zdroje informací
Obr. 1 – Benjah-bmm27. Commons.wikimedia.org: vdW.png [online] [cit ]. Dostupný z: < 3D-vdW.png >. Obr. 2 – Benjah-bmm27. Commons.wikimedia.org: [online] [cit ]. Dostupný z: < >. Obr. 3 – BotMultichillT. Commons.wikimedia.org: D- 082_Constructionman_Wilson_Shirley_from_Lynchstation,_Va.,_a_student_at_the_Seabee_Naval_Construction_T raining_Center.jpg [online] [cit ]. Dostupný z: < _Constructionman_Wilson_Shirley_from_Lynchstation,_Va.,_a_student_at_the_Seabee_Naval_Construction_T raining_Center.jpg>. Prezentace byla vytvořena z vlastních zdrojů za použití citovaných obrázků (viz výše) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Alkyny Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google