Mikroprocesory Intel Obr. 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Advertisements

Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Základní jednotka PC Obr. 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Paměť Počítač používá různé typy pamětí. Odlišují se svou funkcí, velikostí, rychlostí zápisu a čtení, schopností udržet data v paměti. Úkolem paměti je.
Konektory napájecího zdroje
Modem Modem je zařízení umožňující vzájemné datové propojení dvou počítačů pomocí telefonní linky, přesněji – potřebujeme dva modemy, každý na jednom konci.
Geometrie pevného disku
Pevný disk Pevný disk je často nazýván také hard disk (zkratka HDD). Slouží k dlouhodobému uchování dat. Je také úložištěm operačního systému, ze kterého.
Paměťové karty Paměťové karty patří mezi paměti typu flash memory.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_2_1_04 Název vzdělávacího materiáluProcesory Jméno autoraIng. Bulka Josef Tématická.
Rozdělení technického vybavení PC
Počítačová síť a typy sítí
PROCESORY Základní přehled.
Vnější paměť Ukládání dat pouze do operační paměti by při práci s počítačem nestačilo. Pro uchování vytvořených dat mají počítače ještě další, tzv. diskové.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Napájecí zdroj má za úkol napájet veškeré komponenty počítače
Flash disk Je to polovodičová paměť EEPROM, která se dnes používá jako náhrada disket. Připojuje se pomocí sběrnice USB a může mít různou podobu. Obr.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A13 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Protokol TCP/IP a OSI model
Procesory.
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
UPS UNINTERRUPTIBLE POWER SYSTÉM Systém nepřerušovaného napájení
Autor:Jiří Gregor Předmět/vzdělávací oblast: Digitální technika Tematická oblast:Digitální technika Téma:Paměti – úvod, základní pojmy Ročník:3. Datum.
Reproduktory Reproduktory se používají jako standardní výstup počítačů. Jeden malý reproduktor bývá součástí základní jednotky. Je určen pro přehrávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Procesory.
Jazyk PHP Programovací jazyk PHP (Hypertext preprocessor) je skriptovací jazyk, který běží na straně serveru. KLIENT - SERVER Server posílá do vašeho počítače.
Sběrnice Obr. 1.
Přehled a vývoj mikroprocesorů
Projektory DLP Tento projektor využívá technologii mikroskopických zrcátek (čip DMD – Digital Micromirror Device, který obsahuje tisíce zrcátek mikroskopických.
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Netradiční typy diskových pamětí
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Projektory Projektory se používají pro velkoplošné zobrazení počítačového nebo video signálu. Promítaný obraz může být mnohem větší než obraz na klasickém.
URL v HTML URL - Unique Resource Locator Příklad:
Základní deska Matherboard.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_152_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Jak pracuje počítač Název školy
Marek Malík a František Černý, ME4A, 2012
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Sestava počítače Do sestavy počítače patří všechny vnitřní i vnější části počítače včetně příslušenství. 
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Mikroprocesor.
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní jednotka notebooku
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Disková pole (RAID - Redudant.
Procesory.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_04_PROCESOR.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Hardware číslicové techniky
Centrální procesorová jednotka
Vnútro osobného počítača
Transkript prezentace:

Mikroprocesory Intel Obr. 1

Mikroprocesory Intel Mikroprocesor je srdcem počítače. Provádí veškeré výpočty a operace. Je to složitý integrovaný obvod, uložený do vhodného pouzdra. Dnešní mikroprocesory vyžadují pro spolehlivou činnost dobré chlazení - to bývá zajištěno přídavnými chladícími žebry a ventilátorkem.

Výkonnost mikroprocesoru Výkonnost mikroprocesoru ovlivňují nejvíce následující hlediska: architektura mikroprocesoru počet jader tzv. taktovací frekvence procesoru cache paměť

Dvou-jádrové (Dual-core) procesory Jedná se o procesor, který se systému hlásí jako dva logické, kde každá logická část má vlastní výpočetní oblast (ALU, FPU) Každá logická část může zpracovávat zároveň jednu sekvenci instrukcí-thread (vlákno).

Dvou-jádrové (Dual-core) procesory Dvou-jádrový procesor se tak v podstatě chová jako plnohodnotný počítač s dvěma procesory. Pentium 4 Pentium Dual-core 1 jádro 1 jádro 2 jádro Obr. 2

Hyper-threading Technologie využívaná u procesorů Intel Pentium 4. Jedná se o jeden fyzický procesor, který se systému hlásí jako dva logické, ale se sdílenými prostředky. Tím umožní paralelní spuštění dvou úkolů

Cache paměť Cache paměť je rychlá vyrovnávací paměť mezi rychlým zařízením (např. procesor) a pomalejším zařízením (např. operační paměť). Obr. 3

Typy Cache pamětí Interní (primární, L1) cache Interní cache paměť je paměť o malé kapacitě, ale její rychlost je stejná jako rychlost procesoru. Tento typ cache paměti je integrován přímo na čipu procesoru. Externí (sekundární, L2) cache Externí cache paměť (dnes je již součástí pouzdra procesoru) je paměť, která je umístěna mezi pomalejší operační pamětí a rychlým procesorem. Tato paměť je vyrobena jako rychlá paměť SRAM a slouží jako vyrovnávací paměť u počítačů s výkonným procesorem, které by byly bez ní velmi zpomalovány.

Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel 286 - Zastaralý typ, který už se nevyrábí a neprodává. 386 - Zastaralý typ, který už se nevyrábí a neprodává. Tento typ počítače se vyskytoval ve dvou variantách SX (pomalejší – bez matematického koprocesoru) a DX (rychlejší – s matematickým koprocesorem). 486 - Zastaralý typ. Tento typ počítače se vyskytoval ve dvou základních variantách SX (pomalejší – 16 bit sběrnice) a DX (rychlejší – 32 bit sběrnice). Pentium - Zastaralý typ, který je určen pro většinu dostupných aplikací. Pentium Pro - Zastaralý typ, který je určen pro aplikace v oblasti prostorové grafiky, modelovacích systémů a řídících síťových počítačů.

Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel Pentium MMX - Zastaralý typ s účinnější podporou multimediálních aplikací. Pentium II - Zastaralý typ, který je určen pro všechny typy aplikací včetně multimediálních. Pentium Celeron II - Obdobná a levnější varianta mikroprocesoru Pentium II. Tento typ má oproti mikroprocesoru Pentium II menší vyrovnávací paměť cache, takže je o trochu pomalejší. Pentium III - Zastaralý typ pro využití v aplikacích v oblasti prostorové grafiky, multimediálních aplikací a řídících síťových počítačů. V polovině roku 2005 byl tento typ procesoru prodáván pod označením Pentium Celeron (III).

Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel Pentium 4 - Výprodejový typ. Pentium Dual-Core - Je určen pro nové vizuálně orientované aplikace a pro zpracování prostorové grafiky. Core2 Duo - Dvou-jádrový mikroprocesor, který je určen pro nové vizuálně orientované aplikace. Je vhodný pro běh více aplikací, které podporují rozdělování výpočetního výkonu mezi více jader. Core2 Quad - Čtyř-jádrový mikroprocesor, který je určen pro nové vizuálně orientované aplikace, pro zpracování prostorové grafiky, multimediálních aplikací vyžadující vysoký výpočetní výkon. Je vhodný pro běh více aplikací, které podporují rozdělování výpočetního výkonu mezi více jader.

Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel Intel Core i3 - Dvou-jádrový (čtyř-jádrový) mikroprocesor. Tyto procesory byly představeny v roce 2010. Patří do nejnižší výkonové skupiny procesorů Core i. Těmto procesorům chybí technologie Turbo Boost (viz. níže). Existují varianty pro stolní počítače a pro notebooky. Některé verze mají vestavěné grafické jádro. Intel Core i5 - Čtyř-jádrový (dvou-jádrový) mikroprocesor patří do skupiny střední úrovně výkonnosti. Některé tyto procesory obsahují grafické jádro a technologii Turbo Boost. Intel Core i7 - Vyrábí se varianty dvou-jádrové, čtyř-jádrové a šesti-jádrové. Procesory podporují všechny technologie známé z Core 2 Duo a přidávají nové. Všechny procesory obsahují technologii Turbo Boost. Některé z nich obsahují grafické jádro.

Modelová řada mikroprocesorů firmy Intel Pentium Itanium - Procesor určený pro servery. Pentium Xeon - Procesor určený pro servery. Pentium Itanium 2 - Procesor určený pro servery. Pentium Dual Core Itanium - Procesor určený pro servery.

Otázky k opakování Jaké parametry určují výkonnost mikroprocesoru? Co znamená u procesoru označení Dual-Core? K jakým účelům se používá technologie Hyper-threading? Co je to tzv. „Cache paměť“? Vyjmenujte modelovou řadu mikroprocesorů určených pro PC firmy Intel.

Použité zdroje BLÁBOLIL, R. Informační a komunikační technologie. 3. rozšířené vydání. České Budějovice: KOPP, 2011. s. 25 BLÁBOLIL, Roman. Www.blabik.cz: Podpora výuky: „Technické vybavení osobních počítačů“ [online]. 25. srpna 2012 10:05. Dostupný z WWW: <http://www.blabik.cz/vyuka/ict/02_Technicke_vybaveni_osobnich_pocitacu.pdf>. Použité obrázky: Vlastní