OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
Advertisements

Grammar – Verb „to be“ Střední odborná škola Otrokovice
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Sloveso BÝT – minulý čas
Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Osobní a přivlastňovací zájmena
Vypracovala:Mgr. Silvie Reitharová
Rod podstatných jmen.
Vyjádření budoucnosti - …. GOING TO …
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Klíčová aktivita: II/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji. výuky cizích jazyků Šablona číslo: VY_22_1_36.
Sloveso BÝT – přítomný čas
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Pavlína Hůrková Datum: Název: VY_22_INOVACE_1.2.7.
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
Vypracovala: Mgr. Silvie Reitharová
ZÁKLADNÍ PŘEDLOŽKOVÉ VAZBY MÍSTNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Libuše Kocourková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_01
BÝT (kladný a záporný oznamovací způsob)
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.16 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 16 Název materiálu:Present simple Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací.
PŘÍTOMNÝ ČAS PROSTÝ.
Pořadí slov.
PAST SIMPLE OF REGULAR VERBS
Sloveso „být“ v záporu a otázce, otázky Yes/No
Přítomný čas prostý (5.ročník) Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
PAST SIMPLE in sentences
stručný přehled a závěrečné procvičení
Tázací dovětky- Question Tags
vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová
gramatika BÝT - otázka VY_22_INOVACE_41
MY FAMILY (slovní zásoba) THIS x THAT, ZÁJMENA
Pronouns Markéta Zakouřilová VY_32_INOVACE_112 ŽS Jenišovice.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_03 Název materiálu: Zájmena Tematická oblast: Angličtina 1. ročník – strojírenské obory Anotace: Zájmena.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_08
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_02
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu ◦ Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století.
Předmět a očekávaný výstup
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_18
MINULÝ ČAS PROSTÝ PAST SIMPLE VY_32_INOVACE_ICT 185
Časování slovesa BÝT (to be)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Záporné otázky.
QUESTIONS present continuous. Questions YES / NO questions žádáme potvrzení / popření obsahu otázky před podmětem je sloveso odpovídáme:  Yes, ….. 
PRESENT CONTINUOUS QUESTION_14 Mgr. Filip Soviš ANJ_Tenses
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_ INOVACE_17_Vazba „going to“ AUTOR: Bc. Petra Baťová ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_428_Minulý čas slovesa TO BE AUTOR: Ing. Magdalena Nemeškalová.
Škola1. ZŠ T. G. Masaryka Milevsko AutorMgr. Lenka Soldátová ČísloVY_32_INOVACE_78 NázevGoing to … Téma hodinyFuture tense PředmětAnglický jazyk Ročník/y/7.
Časování slovesa „to be“ - být
Present simple Přítomný čas prostý. Probíhá opakovaně, často, vždycky, nikdy, obvykle, zřídka…. On Saturday, at five o´clock, on my birthday, every day,
My family NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Miroslava Jarkulišová NÁZEV: VY_32_INOVACE_14_ Jazyk anglický TEMA: My family ČÍSLO.
Jméno autora:Mgr. Jiří Kala Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): červen 2013 Ročník:6. Tematická oblast: Anglická gramatika a slovní zásoba 1. Téma:Present.
Sloveso TO BE V přítomném, minulém i budoucím čase Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alice Javoříková. Dostupné z Metodického.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Věra Tománková Název DUM: VY_32_Inovace_ To be - otázka Název sady: Project 1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_22_INOVACE_01_15.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Anglický jazyk 5 Autor: Mgr. Jaroslava Ledererová Long form I am you are he is she is it is we are you are they.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Věra Tománková
Č. DUMu: VY_22_INOVACE_02_TO BE – krátká odpověď
TO BE – questions, short answers
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Pardubice – Spořilov Autor: Ing. Miluše Uhlířová
VY_32_Inovace_ To be – zápor Project 1
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENE3OV
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová NÁZEV: VY_22_INOVACE_02_13_Sloveso to be 2
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Marcela Götzová Číslo
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Transkript prezentace:

OSOBNÍ ZÁJMENA A SLOVESO BÝT VE VĚTÁCH V PŘÍTOMNÉM ČASE Vypracovala:Mgr.Silvie Reitharová

TVARY SLOVESA BÝT V PŘÍTOMNÉM ČASE Sloveso být v infinitivu - „BE“ V přítomném čase má tři tvary: am – v první osobě jednotného čísla I am is – ve třetí osobě jednotného čísla he is, she is, it is are – v množném čísle we are, you are, they are 2.osoba jednotného a množného čísla TY,VY se v angličtině vyjadřuje stejným osobním zájmenem YOU (you are = ty jsi, vy jste)

Přehled osobních zájmen a tvaru slovesa být v přítomném čase já jsem I am I´m ty jsi you are you´re on je he is he´s ona je she is she´s to je it is it´s my jsme we are we´re vy jste you are you´re oni jsou they are they´re

STAVBA VĚTY Každá věta v angličtině musí mít podmět Tam, kde v češtině je podmět nevyjádřený, v anglické větě použijeme osobní zájmeno v dané osobě. Jsem doma = JÁ jsem doma I am at home Jsou ve škole = ONI jsou ve škole They are at school. Je v práci= ON/ONA je v práci He/She is at work. Po podmětu následuje přísudek = odpovídající tvar slovesa být Dalšími větnými členy jsou předmět a příslovečné určení.Pokud jsou ve větě oba větné členy vždy je předmět před PU. Pokud je ve větě více příslovečných určení následují za sebou v tomto pořadí: MÍSTO – ČAS –ZPŮSOB-PŘÍČINA neboli KDE-KDY-JAK-PROČ

SCHÉMA STAVBY VĚTY + PŘÍKLADY podmět přísudek předmět příslovečné určení V sobotu jsme doma. We are at home on Saturday. Večer je v práci. He is at work in the evening. Ráno jsem ve škole. I am at school in the morning. Odpoledne jsou v parku. They are in the park in the afternoon. Moje maminka je v divadle. My mum is in the theatre. Její rodiče jsou na dovolené. Her parents are on holiday. Jeho třída je tady. His class is here.

Záporné věty I am I am not I´m not he is he is not he isn´t she is she is not she isn´t it is it is not it isn´t we are we are not we aren´t you are you are not you aren´t they are they are not they aren´t Sloveso být je samostatné a to znamená , že k sobě samo přijme záporku NOT Sloveso se většinou s touto záporkou spojí a vznikne tak stažený záporný tvar Pouze tvar slovesa am se nikdy se záporem nestahuje Záporné tvary slovesa být tedy jsou: am not / is not = isn´t / are not = aren´t

Záporné věty - příklady Naši rodiče nejsou doma. Our parents aren´t at home. Její přítel není v Anglii. Her friend isn´t in Engla¨nd. Nejsou doma. They aren´t at home. Nejsme na dovolené. We aren´t on holiday. Moje sestra není v nemocnici. My sister isn´t in (the) hospital. Ti studenti nejsou v naší třídě. The students aren´t in our class. Nejsem lékař. I am not a doctor.

Kladné a záporné věty v jednom souvětí V českém souvětí je často ve druhé větě podmět nevyjádřený, v anglické větě musíme doplnit podmět do každé věty. Nejsem doma, jsem ve škole= JÁ nejsem doma, JÁ jsem ve škole I am not at home, I am at school. Jejich přátelé nejsou na zahradě, jsou v kuchyni. Their friends aren´t in the garden THEY are in the kitchen. Ta dívka není moje sestra, je moje sestřenice. The girl isn´t my sister, SHE is my cousin. Nejsme v kině, jsme v divadle. We aren´t in the cinema. WE are in the theatre. Ti studenti nejsou z Anglie,jsou z USA. The students aren´t from England, THEY are from the USA. Můj otec není v Londýně, je v New Yorku. My father isn´t in London HE is in New York.

OTÁZKY Sloveso být tvoří otázku samo tak, že vystoupí před podmět věty. Nic jiného se ve větě nezmění. pokud na začátku otázky není tázací zájmeno (co,kdy,kde..), jde o otázku zjišťovací, na kterou odpovídáme ano, ne. Takové odpovědi se říká SHORT ANSWER- skládá se z Yes/No + podmět(osobního zájmeno) + sloveso být kladné nebo záporné Jsi doma. – Jsi doma? Ano jsem / Ne, nejsem You are at home – Are you at home? Yes, I am / No, I am not. Její rodiče jsou v práci - Jsou její rodiče v práci? Ano jsou. Her parents are at work. - Are her parents at work ? Yes, they are. Jeho bratr je ve škole. – Je jeho bratr ve škole? Ne není. His brother is at school. - Is his brother at school ? No, he isn´t . Jejich dcera je na universitě.-Je jejich dcera na univerzitě? Ano, je. Their daughter is at university. Is their daughter at university? Yes, she is.

OTÁZKY A TÁZACÍ ZÁJMENA kde,kam where co, jaký what kdy when kdo who proč why jak how otázky s tázacími zájmeny se nijak neliší od zjišťovacích otázek. Pouze před sloveso být umístíme dané tázací zájmeno Kdy je tvoje maminka v kanceláři? When is your mother in her office? Kde je jejich dům ? Where is their house? Proč je ta dívka v naší třídě? Why is the girl in our class? Kde jsou její rodiče? Where are her parents?

SHRNUTÍ – co jsme se naučili Tvar slovesa být v jednotlivých osobách v přítomném čase Stavbu anglické věty Tvoření kladných, záporných a tázacích vět se slovesem být Základní tázací zájmena