Psychosémantické metody

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praktické informace k programu Škola pro udržitelný život.
Advertisements

Environmentální výchova pro základní školu
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Vnímání fyziky středoškolskými studenty … včera, dnes a zítra
Řeč, jazyk, mluva.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_02.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Analýza variance (Analysis of variance)
Metodologie historického výzkumu volného času
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_17.
Tloušťková struktura porostu
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Test D-1 je sociometrická diagnostická metoda diagnostikující třídní kolektiv. Je zadávána prostřednictvím dotazníku, který je předložen všem jednotlivým.
Obecná psychologie II
Sociologický výzkum.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_08.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK) Logická analýza.
Zpracování dat Kvalitativní výzkum.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_89.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
VÝZKUM ASPEKTŮ PŘEKONTROLOVANOSTI DOPLŇKOVÉ EMPIRICKÉ ŠETŘENÍ Praha 9
v pedagogické diagnostice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_11.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_09.
Vztahy ve třídě, sociální klima
Úvod do managementu 1. seminář
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_06.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Metody sociální psychologie
PSY717 Statistická analýza dat 2010 První konzultace.
Semestrální práce Téma: Výběr problematiky z oblasti managementu (volné dle zájmu) Práce bude obsahovat - teoretické základy (tak jak je oblast problematiky.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Přehled výzkumných metod
III. ročník – ošetřovatelství – prezenční III. ročník – ošetřovatelství. kombinované 259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky.
Nonverbální úlohy Jiří Tesař. Výuka fyziky na ZŠ - zamyšlení  Fenclová, J.: Didaktické myšlení a jednání učitele fyziky: „Jeden učitel položí v jedné.
Druhy otázek.
Normální rozdělení a ověření normality dat
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Biostatistika 8. přednáška
Kvantitativní metody výzkumu v praxi
Biostatistika 1. přednáška Aneta Hybšová
Marketingový průzkum Milan Mrázek Matematika & Business
Základy pedagogické metodologie
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
Základy pedagogické metodologie
Význam dané problematiky Výsledky, přínosy a pokračování Struktura práce, ukázka postupu ověřování vybrané hypotézy Nízký sociální status ► ageismus.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Téma Hypotézy ve výzkumu
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Bc. Jaromír Šetek VNÍMÁNÍ ZEMĚ PŮVODU ZNAČKY A ZEMĚ PŮVODU PRODUKTU VEDOUCÍ PRÁCE: Ing. Pavel Štrach, Ph.D. et Ph.D.
OVĚŘENÍ EFEKTIVITY FIE U ROMSKÝCH DĚTÍ PhDr. Anna Páchová, Ph.D. Katedra psychologie Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ukládání dat biodiverzity a jejich vizualizace
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Institut Celoživotního Vzdělávání
VÍCEKRITERIÁLNÍ ROZHODOVÁNÍ I.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Úvod do kvalitativního výzkumu
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Psychosémantické metody
Základy pedagogické metodologie
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Psychosémantické metody

Psychosémantika – filosofické pozadí Význam skrytý za slovy Filosofické zakotvení – Ludwig Wittgenstein „Význam nějakého slova je způsob jeho užití v řeči.“ (Filosofická zkoumání) „Hranice mého jazyka znamenají hranice mého světa.“(Traktát logicko filosofický)

Konotativní význam Denotativní význam – „objektivní“ označení slova, definiční rámec Konotativní význam – vše, co je možné se slovem asociovat (v dané společnosti, konkrétní individuum) Pedagogický výzkum, psychologický výzkum – prolínání denotativní a konotativní roviny. Problém dotazníků obecně, částečně i rozhovorů. Např. „Moje paní učitelka je hodná.“, „venku je škaredě.“ Jaké jsou možnosti odhalení konotativního významu?

Sémantický diferenciál Charles E. Osgood Cíl – zachycení rozdílů mezi individui v chápání konotativních významů, zmapování sémantické struktury, detekce blízkosti či vzdálenosti jednotlivých pojmů, vztahy mezi pojmy Zkoumaný pojem, množství přídavných jmen uspořádaných do protikladných dvojic Hodnocení na Likertově škále, obvykle 5 nebo 7 bodové

Příklady sémantických diferenciálů

Co je a co není sémantický diferenciál Libovolná množina bipolárních adjektiv NENÍ sémantický diferenciál!!! Dvojice adjektiv musí tvořit dimenze. Teoreticky počet dimenzí není omezen, pro zobrazení jsou nejčastější dvě nebo tři. V Osgoodově pojetí byly tři: Hodnocení Síla Aktivita

http://www. e-metodologia. fedu. uniba. sk/index http://www.e-metodologia.fedu.uniba.sk/index.php/kapitoly/semanticky-diferencial.php?id=i17 http://www.myslivost.cz/Myslivecke-forum-(1)/Myslivci-a-verejnost---jak-zlepsit-mineni-o-nas-/Jak-na-nas-pohlizi-dnesni-mlada-generace-.aspx

kdf.mff.cuni.cz/vyzkum/NPVII/grafy/graf_27.gif

Analýza dat Tvorba bipolárních adjektiv (seznamu slov) Možnost použití klasického nástroje Tvorba vlastních – problematika souvislosti s posuzovaným pojmem – kognitivní x emoční Ověření počtu dimenzí – nezbytný krok! I při použití klasického seznamu Osgoodových slov, při tvorbě vlastních je to základní. Vhodný nástroj faktorová analýza. Analýza toho, jaká bipolární adjektiva tvoří jakou dimenzi. Může se lišit u různých výzkumů. Je třeba s tím pracovat.

Analýza dat II Máme ověřený počet dimenzí. Výsledkem je sémantická struktura jedince nebo skupiny. Grafické zobrazení Možnost výpočtu vzdáleností pojmů Vytvoření clusterů Porovnávání výsledků pro různé skupiny – nutnost pracovat se statistickým softwarem, obvyklé porovnávání t-testy nebo analýza rozptylu Pouhé grafické zobrazení není průkazné pro posouzení rozdílů mezi skupinami.

Příklady dobré praxe  Způsob zobrazení

Příklady dobré praxe 

Problematika ideálu krásy v novověkém myšlení autorka Blanka Šimková

Problematika ideálu krásy v novověkém myšlení autorka Blanka Šimková Tato dívka je krásná . . . . . Tato dívka je ošklivá   Kdybych měla takovéto tělo, byla bych spokojená . . . . . Kdybych měla takovéto tělo, byla bych nespokojená Dívka, která má takovouto postavu, je šťastná . . . . . Dívka , která má takovouto postavu, je nešťastná Dívka, která vypadá takto, je mi sympatická . . . . . Dívka, která vypadá takto, je mi nesympatická Tato dívka je, podle mého názoru, silná . . . . . Tato dívka je, podle mého názoru, slabá O této dívce bych řekl/a, že je hubená . . . . . O této dívce bych řekl/a, že je tlustá Tato dívka je vysoká . . . . . Tato dívka je malá Tuto dívku vystihuje slovo úzká . . . . . Tuto dívku vystihuje slovo široká Tato dívka je podle mě chytrá . . . . . Tato dívka je podle mě hloupá Při pohledu na tuto dívku bych řekl/a, že je aktivní . . . . . Při pohledu na tuto dívku bych řekl/a, že je pasivní O této dívce bych řekl/a, že je rychlá . . . . . O této dívce bych řekl/a, že je pomalá Postava této dívky ve mně vyvolává závist (obdiv) . . . . . Postava této dívky ve mně vyvolává pohrdání

Test sémantického výběru Opět pracuje s konotativním významem Jiný princip, nezaměňovat! Praktická ukázka http://inflex.cz:3341/SemantickyDiferencialDeti/ Terminologie – pojmy, referenční pojmy, atributy Problematika atributů – co může být dobrým atributem?

Test sémantického výběru Zakladatel Doležal, v literatuře zmíněno Smékalem

Test sémantického výběru Ukázka incidenční matice

Test sémantického výběru Ukázka vyhodnocení