CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_19_Národní buditelé
Advertisements

VESMÍR. VESMÍR Modrou, protože voda tvoří téměř tři čtvrtiny povrchu Země…. Když proletíte závojem plynů, které obalují Zemi, a ohlédnete se zpátky,
PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
BARBORKA, JABLKO, ŠUPINA
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePrůmysl Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje odvětví průmyslu v ČR.
Antarktida.
Nejprve si Přečtěte pozorně text
HALOGENY.
Vánoce.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Vesmír – Planety
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Pozorně si přečtěte povídku
 Předložky se spojují s podstatnými jmény.  Označujeme je číslem 7.  Píšeme je odděleně, ale čteme je dohromady.
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
ZÁJMENA Zájmena nahrazují podstatná nebo přídavná jména. Zájmena používáme místo podstatných nebo přídavných jmen. Zájmena používáme za jména, proto to.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_106.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Název a číslo učebního materiálu: VY_52_INOVACE_12_URCOVANI_JEHLICNANU Anotace:Výukový materiál v programu Power Point zaměřený na určování základních.
Vánoce Do křesťanského kalendáře byly tyto svátky zařazeny roku 336. Symbolem Vánoc se staly od 16. st. jesličky (betlém), od 19. st. v městském a později.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV13.17 Téma: Zeměpis světadílů -
Autor: Mgr. Helena Nováková
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
Mláďata v pražské ZOO Co se již letos narodilo?
Oprava chybné prezentace
Ruské Vánoce.
Autor: Mgr. Petra Zdráhalová
ZIMNÍ SPÁČI Zimním spánkem zvířata řeší nedostatek potravy. Podobně se chovají i tvorové ve stepích a polopouštích, kteří upadají do spánku po dobu největšího.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceČechy v době baroka Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje poznatky.
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Sousední státy ČR
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Kutná Hora,
 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT  Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích.
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Doba bronzová a železná
VÁNOČNÍ JARMARK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Dohnalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Advent máme, svíce plane…
Rostliny VY_52_INOVACE_10 pro 5. ročník ZŠ
Poznávání listnatých a jehličnatých stromů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_568_Václav a Boleslav AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Jana Vítková Materiál: VY_52_INOVACE_PV12.19 Téma: Zeměpis světadílů -
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
Autor: Mgr. Eliška Pitáková
Pozorně si přečtěte text
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
Bitva na Bílé hoře Doba pobělohorská
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
Savci pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_19.
Rostliny kvetoucí na jaře
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Štědrý večer - Lidové zvyky a tradice Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 MATERIÁL JE URČENÝ PRO ŽÁKY 4. ROČNÍKU, PRO VÝUKU VĚCNÉHO UČENÍ  PREZENTACE NA INTERAKTIVNÍ TABULI  POMŮCKY: INTERAKTIVNÍ PERO, FIXY NA INTERAKTIVNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA, HLUŠICE AUTOR: MGR. PETRA PETRÁČKOVÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_02_VÁNOČNÍ.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Jiřina Trpková Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_III.CAS27 Vytvořeno:
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_15 Prosinec a tradice
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena ořechy, sušeným ovocem, perníčky či papírovými růžičkami.

K Koledy: Kdysi dávno navštěvovaly venkovské i městské děti o Vánocích sousedy. Co dostaly za zpívání? Lidé jim dávali vánočku, oříšky, sušené ovoce, jablíčka.

O Ozdobený stromeček se u nás poprvé objevil v Praze a měl obrovský úspěch. Před kolika lety to bylo? Před 200 lety na taneční zábavě. Krátce poté si ho začali do svých domácností pořizovat bohatí lidé.

P Pražské jezulátko je slavná soška ze dřeva a vosku, která je známá po celém světě. Do chrámu Panny Marie Vítězné, kde je uložena od 17. století, se za ní sjíždějí lidé ze všech koutů světa. Pokud pojedeš do Prahy, zajdi se na něj podívat do Karmelitské ulice. Bude mít na sobě vzácné, bohatě vyšívané šatičky, prý jsou zdobené pravým zlatem……

R Rybí šupinku dáváme pod talíř. Víte proč? To proto, aby zůstaly v rodině peníze.

S Skořápky z vlašských ořechů slouží jako lodičky, do kterých se opatrně vkládá tenká uříznutá svíčka. Lodičky se opatrně položí do velké mísy a nechají plavat. I tento zvyk je spojen s dávnou minulostí. Víte, co znamená? Podle seskupení lodiček rodina hádá, jaký osud potká její členy.

Slova, která vidíte nedávají smysl. Uklouzla na ledě a tak jsou přeházená. Vyluštíte je? Jsou o zimě…..

Citace: Text: Mateřídouška 12/2012, vydává nakl. Mladá fronta a.s., str.36,37,12 Obrázky dle pořadí v DUM: 1.Dostupné z 7/ christmas-wreath-isolated-on-a-white-background.jpg dne / christmas-wreath-isolated-on-a-white-background.jpg dne Dostupné z dne http:// dne Dostupné z content/uploads/2012/11/christmas-carols-2.jpg dne http:// content/uploads/2012/11/christmas-carols-2.jpg dne Dostupné z 6et.jpg/215px-Juletr%C3%A6et.jpg dne et.jpg/215px-Juletr%C3%A6et.jpg 5.Dostupné z dne http:// dne Dostupné z content/uploads/2012/02/walnut.jpg dne http://wakeup-world.com/wp- content/uploads/2012/02/walnut.jpg dne 1.12

Metodický list Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci. Je zaměřená na vánočné svátky, proto je třeba vhodně ji zařadit. Je na uvážení učitele, zda některou část použije zároveň jako pracovní list