Moravské kartografické centrum Velké Opatovice. Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Klub UNESCO Kroměříž byl založen dne 9. září 1991 představiteli společenského, kulturního a politického života Kroměříže s cílem naplňování programu UNESCO.
Advertisements

VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Památky Unesco Česká republika.
Projekt Moravian Science Centre Brno Mgr. Lukáš Richter
Setkání informačních center Zlínského kraje Kroměříž
Informace z konference Problematika historických a vzácných knižních fondů Čech, Moravy a Slezska v Olomouci se zaměřením na příspěvek Digitalizace map.
VY_52_INOVACE_PRV.3.19_Česká republika_pracovní list
ST LUCIA ČESKO – NĚMECKÉ CENTRUM PROVOZNÍ ŘÁD. Zřizovatelem KC je společnost B O H E M I A S, s.r.o. Tento provozní řád vydává vedení společnosti za účelem.
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Cvičení 1: Využití ploch. Zadání  Ve zvoleném území zhodnoťte změny vybraných typů využití ploch mezi lety 1896 a 2007  Ve zvoleném území zhodnoťte.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Systém MISYS a jeho podpora Instalace MISYS – obce a města.
A a 5.A. 7:30 – odjezd od hlavního vchodu GVN J. Hradec 9:30 - příjezd na Lipno 10:00-11:00 – informační centrum (všichni) 11:00-12:00 –
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Ověření ve výuce: Sada: 6Z8/C -
Geometrická podstata map
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU – 6 –40_ slozeni_obyvatelstva
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Návštěvnické centrum Thun 1794 a.s.
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU A ČESKÉ REPUBLIKY
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EKO/GISO – Kartografická zobrazení
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Partnerství Moravská brána do Evropy Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Prezentace 13. května 2010 Vzdělávací.
ÚZEMNÍ A HISTORICKÝ VÝVOJ ČESKÉHO STÁTU
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_62.
VELHARTICE.
TEST 17. POLITOLOGIE
Vznik map.
Zpracovala: Kateřina Pipeková
Setkání informačních center Zlínského kraje Vizovice
Jiří Náplava 9.C.
Brno.
Archeologie a GIS Jan Mařík Archeologický ústav AV ČR, Praha, v. v. i.
Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
Centrum rozvoje venkova Olomouckého kraje 13. listopadu, hotel FIT v Přerově Výroba, zpracování a využití biomasy.
Náležitosti výrobního výkresu
MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě
Trasování lesních cest
Atlasová díla Bc. Jindřich Poledňák.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mapové podklady Vyhláška č. 500/2006 Sb. Mapovými podklady pro zpracování územně analytických podkladů a územně plánovací dokumentace (dále jen "mapové.
Město Brno.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Vývoj administrativního členění čr
EVVO aktivity pro školy
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Letecké měřické snímkování a ortofotografické zobrazení území ČR Plzeň Petr Dvořáček.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV:VY_32_INOVACE_02A_02_TVORBA MAPY TEMA:Přírodní obraz Země.
Zkvalitnění výuky německého jazyka na Vyšší odborné škole Zahradnické v Mělníku CZ.1.07/2.1.00/
Šablona. Anotace: žák získá nové informace o kartografii Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: získá nové informace a základním.
GEOGRAFICKÁ KARTOGRAFIE Jaro 2012 Monika RUSNÁKOVÁ Hana KOČOVÁ 2.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Expozice Lidé a peníze v ČNB pobočce Brno
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Geografická kartografie
Geografická kartografie
10. ročník Veletrhu odborného vzdělávání
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
6. a MAPA Mapa je zobrazením zemského povrchu do roviny ve zmenšené podobě Existují mapy celého světa světadílů států menších území.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Transkript prezentace:

Moravské kartografické centrum Velké Opatovice

Fosili je dostavbou zámku ve Velkých Opatovicích podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. Stavba je výrazným projevem organické architektury. V prostorách stavby je umístěno Moravské kartografické centrum unikátní projekt nejen v ČR, ale i v Evropě.

Expozice je zaměřena na historický vývoj zobrazení zemského povrchu na mapách a na kartografické zpracování map na území České republiky. Celá expozice byla připravena ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem Praha, pod odborným dohledem Ing. Petra Fencla.

Ústřední exponát Centra představuje plastická mapa historických území Moravy a Slezska, která zaujímá cca 100m²plochy expozice. Tato mapa je majetkem Moravského zemského archivu v Brně a vznikla na základě II. a III. vojenského mapování v druhé polovině 19. století.

Mapa je složena ze 79 dílů různých velikostí a různé váhy, na jejichž základní ploše jsou vrstveny tenké překližky v plochách jednotlivých vrstevnic na sebe. Původ mapy není zcela objasněn. Vznikala pravděpodobně po částech, a to po velmi dlouhou dobu.

V prosklených výklencích hlavního sálu si můžete prohlédnout geodetické přístroje používané v 19. a 20. století. Jsou zde zastoupeny nivelační přístroje, teodolity, účelové busoly, dálkoměry, měřičské stoly, různé typy měřičských latí. Všechny přístroje jsou na původních dobových stativech a s původními přepravními obaly.

V chodbě nalevo od hlavního sálu je umístěna expozice „Starých map“ V chodbě napravo od hlavního sálu je expozice „Opatovicko na mapách velkých měřítek“. Jsou zde též mapy menších měřítek z období Protektorátu Čechy a Morava s německými názvy měst a obcí.

Dalšími exponáty kartografického centra jsou faximilie rukopisných topografických map, rukopisné lesnické, důlní, rybniční a další tematické historické mapy včetně panství a velkostatků.

Na dvou pracovních stolech se nachází vzdělávací programy pro děti. Pro nejmenší je připraven model, na kterém si děti mohou vyzkoušet sestavení plastického modelu krajiny. Pro starší je určena dvojice puzzle,kdy je úkolem dětí sestavit mapu České republiky s dílů, které mají tvar jednotlivých krajů.

Pro starší děti (7. až 9.ročník ZŠ) je určen pracovní list. Při vypracování pracovního listu využívají jak znalostí získaných ve škole, tak plní úkoly, jejichž řešení naleznou přímo v Moravském kartografickém centru.

V ochozech prvního patra si může návštěvník prohlédnout geodetické a kartografické přístroje a pomůcky pro výrobu map.

Moravské kartografické centrum Zámek 14, Velké Opatovice kontakt: tel.: návštěvní sezóna trvá od 1. dubna do 31. října duben – květenvíkendy a svátky – červen – do 15. zářídenně mimo pondělí – od 15. září – říjenvíkendy a svátky – návštěvu mimo sezonu a mimo otvírací dobu ( minimálně 10 osob ) je nutno předem dohodnout telefonicky nebo prostřednictvím u