Občanské právo - zásady

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interpretace práva Právní pomoc Závazkové vztahy Zajištění závazků
Advertisements

Vlastnické právo.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Věcná práva (vlastnické právo, věcná práva k věci cizí) Mgr
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DĚDICKÉ PRÁVO Dědické právo
Krátký úvod do dědického práva ČR Jiří Kučera 2008.
Dědické právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Název vzdělávacího materiálu
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Vítám vás! Školní rok 2006/2007 Gymnázium a SOŠ Orlová Lutyně JUDr. Ladislav Hýža.
OBČANSKÉ PRÁVO.
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Dědické právo I. Úvod (c) Mgr. Pavel Petr 2009.
Rekodifikace soukromého práva Nový občanský zákoník.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
OBČANSKÝ ZÁKONÍK USPOŘÁDÁNÍ OZ svým uspořádáním rozděluje občanskoprávní vztahy:  PRÁVA VĚCNÁ  PRÁVO ZÁVAZKOVÉ.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Dědické řízení Erika Peterzilová Vedoucí bakalářské práce:
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Vlastnictví.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
Obchodní závazkové vztahy Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada34 AnotaceNový.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Nový občanský zákoník Závazkové právo Změna závazků Část čtvrtá, Hlava I, Díl 6, §
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy. Pojem zajištění závazků Cílem závazku je poskytnout věřiteli uspokojení pohledávky (majetkové plnění) Závaznost.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
MGR. JIŘÍ BOZDĚCH Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/
Dědické právo ● Souhrn právních norem, které upravují přechod majetku zemřelé osoby na její právní nástupce – dědice. ● Dědit mohou osoby fyzické i právnické.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Změna a zánik závazků. Následky porušení obchodních závazků – vybraná témata Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Vlastnictví Mgr. Michal Oblouk.
Práva a povinnosti mezi manželi
Název vzdělávacího materiálu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Základy pracovněprávních vztahů
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Druhy práva VY_32_INOVACE_03-60 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Občanské právo upravuje vztahy fyzických a právnických osob, majetkové vztahy mezi těmito osobami a vztahy vyplývající z práv na ochranu osobnosti základním.
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Základy pracovněprávních vztahů
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
- Vztah ObchZ a ObčZ - Úvod do studia obchodních závazků - Druhy obchodů J. Kožiak.
Zajištění závazků Pojem, funkce, druhy.
Transkript prezentace:

Občanské právo - zásady občanům je dovoleno vše, co zákon nezakazuje stát zasahuje do práv občanů jen v případech zákonem dovolených a zákonem stanoveným způsobem rovnost a svoboda vůle subjektů právní jistota

Věcná práva vyjadřují právo k věcem a dalším majetkovým hodnotám (absolutní i relativní) věci držet – mít je u sebe užívat je požívat plody a užitky z věcí nakládat (disponovat) s věcmi

Věcná práva znamenají vlastnictví držbu práva k cizím věcem výhradní podílové společné jmění manželů držbu oprávněnou – v dobré víře neoprávněnou práva k cizím věcem zástava zadržení věcná břemena

Závazkové právo realizace práva v soukromém právu vztahy mezi subjekty – svoboda vůle vzájemnost práv a povinností oprávněný žádá splnění povinnosti povinný je musí splnit objektivní odpovědnost za nesplnění povinností (nezkoumá se zavinění)

Vznik a změna závazků smlouva – dohoda subjektů ze zákona – porušení právní povinnosti (např. povinnost platit úrok z prodlení nebo penále) rozhodnutí – výsledek řešení sporů nebo aplikace moci výkonné vždy výsledek právního úkonu projev vůle – dohoda porušení povinnosti – vznik další povinnosti akt aplikace práva a jeho výkon

Zánik závazků dvoustranný úkon jednostranný úkon událost dohoda narovnání, započtení jednostranný úkon splnění výpověď odstoupení od smlouvy událost uplynutí času smrt nemožnost splnění

Zajištění závazků (vedlejší závazek) uzavírá se s hlavní smlouvou nutí povinného závazek splnit funkce zajišťovací a nahrazovací smluvní pokuta ručení postoupení pohledávek a převod práv uznání dluhu srážky ze mzdy, platu, … zástava, zadržení

Rodinné právo vznik a zánik manželství vztahy mezi manžely, příbuzní a rodina rodiče a děti, vzájemné povinnosti náhradní výchova dětí – osvojení, pěstounství, poručnictví a opatrovnictví zásahy státu do rodinných vztahů soud sociálně-právní ochrana dětí zásada solidarity - výživné

Dědické právo přechod vlastnických práv na nástupce předpoklady dědění smrt existence majetku dědický titul dědická způsobilost závěť – projev vůle zůstavitele zákonné dědění - závěť není manželka a děti manželka, rodiče, spolužijící osoby spolužijící osoby, sourozenci a jejich děti prarodiče a jejich děti (strýcové a tety)

Pracovní právo závazek mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem osobní výkon práce v pracovní době za úplatu speciální zákon ve vztahu k občanskému zákonu volnost ve smlouvách nesmí nikdy omezit základní práva zaměstnance zaměstnavatel nesmí přenášet rizika podnikání na zaměstnance zaměstnavatel nesmí postihovat zaměstnance za to, že se domáhá svých zákonných práv zaměstnavatel musí zajistit rovné zacházení se všemi zaměstnanci zakazuje se jakákoliv diskriminace – je vyjmenováno, co není diskriminací