Alternativní způsoby stravování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
ALTERNATIVNÍ DRUHY VÝŽIVY
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
Název Stravovací zvyklosti
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Pořadové číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: II/2 Sada: VY_22_INOVACE_AJ.3.12 Ověření.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.04 SOU Obořiště
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
MLÉKO – ROZDĚLENÍ, TRŽNÍ DRUHY
Škola: Praktická škola dvouletá
Označení DUM Fi- DUM Autor
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Přeměna látek a energií (metabolismus)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
„EU peníze středním školám“
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
BEZMASÉ POKRMY
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
VY_52_INOVACE_ZBP1_4364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.03 SOU Obořiště
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autor: Mgr. Helena Koždoňová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Pořadové číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: II/2 Sada: VY_22_INOVACE_AJ.3.15 Ověření.
Alternativní výživa v dětském věku
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Mléčné výrobky. Vejce Vypracoval: Lukáš Karlík
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
PESTROST STRAVY.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název projektu: Moderní škola
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
V. Šmejkalová, II. Interní klinika FNKV
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Alternativní způsoby stravování Tereza Rosová, 6.A 5.1. 2014

Proč jíst alternativně? Etické důvody Zdravotní důvody Environmentální důvody

Vegetariánství Jeden z nejrozšířenějších způsobů alternativního stravování Různé typy: Lakto-ovo-vegetariánství Lakto-vegetariánství Veganství Frutariánství Vitariánství

Sójové produkty Sójové maso Vyráběno z odtučněných sójových vloček smíchaných s vodou K dostání v různých tvarech: granulát, nudličky, plátky, kostky.. Neochucené nechutná dobře

Tofu Říká se mu též sójový tvaroh nebo sýr Vyrábí se srážením sójového nápoje pomocí syřidel Dostupné marinované, uzené, s masovou příchutí.. Chutná dobře i neochucené

Sójové mléko Sójové boby se nadrtí, převaří a přecedí – vzniklou tekutinu nazýváme mléko Je základní surovinou pro výrobu dalších „mléčných“ produktů – jogurty, smetana..

Lakto-ovo-vegetariáni Konzumují vše kromě masa Hrozí zejména nedostatek bílkovin Bílkoviny získávány prostřednictvím: Mléčných výrobků Luštěnin Vajec Sójových výrobků

Vegani Nekonzumují žádné živočišné výrobky Hrozí nedostatek bílkovin a vitaminu B12 Bílkoviny získávány: Ze sójových výrobků Luštěnin

Vitariáni (syrová strava, raw food) Konzumují stravu, která neprošla tepelnou úpravou (maximálně do 42 °C) Výhody: Jídlo neztrácí vitamíny Nevýhody: Bolesti břicha, kazivost zubů

Paleo strava (dieta doby kamenné) Předpokládá, že lidské trávení ještě nepřivyklo jídlům „dnešní“ doby V době kamenné lovci a sběrači – nejedí mléčné výrobky a obilí Nehrozí nedostatek téměř žádných látek

Zdroje http://www.novinky.cz/zena/deti/188962-deti-z-umeleho-oplodneni-jsou-pry-vice-obezni-a-maji-casteji-diabetes.html http://www.vegmania.cz/vegpedie/sojove-maso http://www.ecurry.com/blog/sides-etc/chilli-soy-chunks/ http://www.farmastonava.cz/bioplynova-stanice/detail-fotografie/6/foto_599.html http://en.wikipedia.org/wiki/File:Loma_Linda_University_Vegetarian_Food_Pyramid.jpg http://www.huffingtonpost.com/2013/03/06/vegetarian-italian-recipes_n_2814231.html?ir=Taste http://www.hillbillyhousewife.com/veganpyramid.htm http://www.annies-eats.com/2008/11/26/roasted-red-pepper-and-basil-pesto-penne/ http://www.rd.com/slideshows/vegan-comfort-food-recipes/#slideshow=slide6 http://growingupveg.blogspot.ca/2013/02/butterscotch-cupcakes-with-pecan-butter.html http://thesimpleveganista.blogspot.se/2012/11/raw-vegetable-chili-with-taco-nut-meat.html http://www.rawfoodrecipes.com/recipes/raw-mulberrycoconut-cupcakes.html http://www.vegan-raw-diet.com/rawfoodpyramid.html

https://taifun-tofu. de/en/ernaehrung/taifun_tofu_wasisttofu. php https://taifun-tofu.de/en/ernaehrung/taifun_tofu_wasisttofu.php?NID1=4&NID2=1&NID3=0 http://www.babble.com/best-recipes/7-recipes-for-simple-sassy-tofu/ http://www.rozumnehubnuti.cz/?p=1033 http://www.baoba.sk/produkty/potraviny/chladeny-tovar/jogurt-sojade.html http://paleodani.blogspot.cz/ http://www.primallyinspired.com/crispy-oven-baked-chicken-wings-asian-sesame-flavor/ http://deliciouslyorganic.net/coconut-almond-fudge-recipe-paleo/ http://thekiwicook.wordpress.com/2013/12/31/healthy-chocolate-avocado-mousse/

Děkuji za pozornost