POTRAVINY A VÝŽIVA 3. ročník oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K3 153, Ing. Miroslava Prchalová „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kariérové poradenství
Advertisements

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
TECHNICKÁ DOKUMENTACE
Anglický jazyk Michaela Hrdličková, 251 PT1 – Provozní technika 1. ročník „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Výsledky šetření agentury STEM mezi prodejci tabákových výrobků, výsledky kontrolních nákupů Aliance Zákon 18 Únor 2009.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
SUROVINY 3. ročník oboru Cukrář, Pekař třída CP3 153, Ing
MATEMATIKA Inovativní metoda výuky č ročník učební obory, SOU
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Zdravá škola.
DĚTSKÁ VÝŽIVA A OBEZITA V TEORII A PRAXI 7
Technologie ročník, učební obory:strojní mechanik obráběč kovů
3. ročník, studijní obory SOU Mgr. Smékalová Dagmar „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
Spolupráce škol a sociálních partnerů při tvorbě ŠVP a realizaci výuky Ing. Jana Trhlíková, NÚOV Brno, Projekt je financován Evroským sociálním.
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Rámcové a školní vzdělávací programy
"N OVÁ " MATURITA A I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE New school-leaving exam and ICT Vladimír Očenášek 1.
Projekt do Výchovy ke zdraví
Výživa novorozence a kojence
Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.DŠkolský management P4P4 Vyhláška č. 48/ 2005 o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Teorie a metod. výchovy ke zdraví 2
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-1.1 BEZPEČNOST Obor:Elektrikář.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
PORADENSKÉ CENTRUM ZF JU V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Bohumila Voženílková Zdeněk Štěrba Katedra rostlinné výroby Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
1 Základní škola Ostrava, Kounicova 2, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – III/2 – CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu - Moderní.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
9. Tvorba individuálního plánu
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ Průběh ZV RVP ZV.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
STRAVA HRAVĚ A ZDRAVĚ.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
E-learningový kurz e-learningu
9. Tvorba individuálního plánu
Konflikt, koření života
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZAMYŠLENÍ - DISKUSE Člověk žije ve společnosti druhých lidí. V životě se můžeme dostat do situace, kdy na umění domluvit se a spolupracovat bude závislé.
Přiřaď vitamíny Zdraví.
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Transkript prezentace:

POTRAVINY A VÝŽIVA 3. ročník oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K3 153, Ing. Miroslava Prchalová „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“

Téma DIFERENCOVANÁ STRAVA, strava kojenců a batolat (zaměření na mléčné výrobky a nemléčné přídavky) Rozsah: 2 vyučovací hodiny

Návaznost na ŠVP- průřezová témata Občan v demokratické společnosti Člověk a svět práce Informační a komunikační technologie

METODY Řešení problému – průzkum trhu Názorné vyučování Skupinová a kooperativní práce Samostatná práce Řízený rozhovor

Výživa kojenců a batolat Novorozenec je dítě ve stáří 0-28 dnů, tj. 1 Výživa kojenců a batolat Novorozenec je dítě ve stáří 0-28 dnů, tj. 1.měsíc života. Kojenec je dítě od dokončeného prvního měsíce do konce 1. r. života. Batole je dítě ve stáří 1 – 3 roky.

Strava novorozenců a kojenců Současný model výživy pro donošené, zdravé novorozence a později kojence vypadá takto: a) období plné mléčné výživy (první 4 měsíce života) - dítě může být kojené nebo dostává přípravky umělé výživy. b) období nemléčných přídavků (5.-7.měsíc) c) období plné kojenecké výživy (8.-12.měsíc)

UMĚLÁ VÝŽIVA Počáteční mléko je určeno dětem ve stáří 0-12 měsíců, nejčastěji jsou používány Sunar baby,Beba 1, Nutrilon Premium. Pokračující mléka jsou určena dětem ve stáří 5měsíců – 3 roky. Tato mléka podáváme tehdy, když dítě dostává alespoň jednu složku nemléčné výživy. Pokračující mléka:Sunar plus, Beba 2, Nutrilon Follow-on.

UMĚLÁ VÝŽIVA Zvláštní typ mlék vyžadují novorozenci narození předčasně, tedy nezralí nebo novorozenci s některou vrozenou poruchou látkové výměny.Zvláštní typy mlék: Nutrilon Nenatal, Nutrilon BMF,Nutrilon HA, Nutrilon Soya atd. Nemléčné přídavky – maso - zeleninové, ovocno – mléčné, cereální…

Příprava na výuku Vyučující v předchozí hodině zopakuje pomocí řízeného rozhovoru se žáky téma „Diferencovaná strava“ se zaměřením na výživu novorozenců, kojenců a batolat. Vysvětlí náplň následujících dvou hodin výuky. Rozdělí žáky do skupin a poučí je o povinnosti dodržování zásad bezpečnosti při akci školy (včetně zákazu kouření, požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek).

Rozdělení žáků do skupin 1. skupina: mléčná strava 0 – 12 měsíců, 2. skupina: mléčná strava 13 –36 měsíců, 3. skupina: nemléčné přídavky.

Příprava na výuku Vyučující vyhledá vhodnou prodejnu, respektive lékárnu, která by měla široký sortiment požadovaných výrobků a nebyla příliš daleko od naší školy. Dohodne s majitelem podmínky, termín a umožnění fotografování.

Průběh 1. vyučovací hodiny - A Kontrola přítomnosti všech žáků před domluvenou lékárnou. Úvodní rozhovor s lékárníkem. Zahájení práce žáků – vyhledání výrobků dle zařazení do příslušné skupiny.

Průběh 1. vyučovací hodiny - B Zkoumání jednotlivých druhů výrobků, zachycení nejdůležitějších údajů. Využití spolupráce ve skupině. Konzultace nejasností s panem lékárníkem i přítomnou vyučující. Poděkování majiteli lékárny za umožnění vstupu a jeho vstřícnost, odchod do školy.

Průběh 2. vyučovací hodiny Zpracování údajů získaných průzkumem trhu v první hodině. Využití spolupráce s jednotlivými členy v příslušné skupině. Porovnání samostatně zjištěných informací s údaji v literatuře.

Zpracovaní informací žáky

Zpracovaní informací žáky

Zpracování informací žáky

Zpracování informací žáky

Zpracování informací žáky

ZÁVĚR Žáci si průzkumem trhu upevnili a rozšířili znalosti v oblasti stravy kojenců a batolat. Byli překvapeni širokým sortimentem výrobků, které odpovídají konkrétním požadavkům dítěte ( zralosti, věku i zdravotnímu stavu ). Vzhledem k vysokému procentu alergiků v naší populaci i umělá strava pro kojence, resp. batolata nabízí ve své škále výrobky snižující riziko vzniku alergií.

ZÁVĚR - pokračování Nejaktivnějších deset studentů bylo oceněno známkou výborně a byly jim uděleny pochvaly za práci ve výuce. Potvrdil se očekávaný předpoklad, že ne všichni žáci se zapojí do činnosti se stejným nasazením, proto se na výběru těch nejlepších podíleli samotní žáci. Studenti tento postup přivítali.

ZÁVĚR - pokračování Protože jsou žáci potenciálními rodiči, byla pro většinu z nich tato metoda výuky atraktivní. Panu lékárníkovi patří velký dík za vstřícnost, ochotu komunikovat se studenty a umožnění fotografování.

Použité zdroje www.google.cz www.seznam.cz www.ottovaencyklopedie.cz Kolaříková, J.: Potraviny a výživa, Učebnice pro SŠ – 2. Díl, Probulov, Orlík, 1994 Petty, G.: Moderní vyučování, Praha, Portál 1996