Název Stravovací zvyklosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa ve sportu.
Advertisements

Název Oběhová soustava člověka
O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Základní směry ve výživě
Základní směry ve výživě
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.20 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravé stravování Přírodověda 5. ROČNÍK.
„EU peníze středním školám“
Název Dělení moderní hudby
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
ZDRAVÁ VÝŽIVA 6. ROČNÍK Autorem materiálu je Ing. Eva Skalická
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Příprava stravy v rodině
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Název Tělesné typy lidí
Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 10 Název.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_32_INOVACE_03_03_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět -
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
PESTROST STRAVY.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Maso a masné výrobky Dodatky.
Alternativní směry ve stravování
Transkript prezentace:

Název Stravovací zvyklosti   Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698    Poř.číslo 17 Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum

Metodika Žáci se orientují v základní problematice a názvech Seznámení s dalšími stravovacími zvyklostmi Pomocí pracovního listu žáci prohloubí své poznatky

Co je to stravování? Přijímání potravy do těla Zajišťuje dostatečný příjem živin pro organismus Rozdílné návyky podle náboženství, věku, pohlaví, místa pobytu, zdravotního stavu…

Správné stravovací návyky Jídlo rozdělené do 5-6 porcí denně Zelenina a ovoce součástí každého jídla Tekutiny asi 2-3 litry denně Dostatečná pestrost stravy Dostatečný časový odstup od sportu

Jaké jsou druhy stravování? Podle náboženství a přesvědčení (židé, muslimové, křesťané, budhisté, vegetariáni…) Podle věku (jinak jedí děti, jinak dospělí a staří lidé) Podle místa pobytu (jinak na dovolené v exotických destinacích, jinak doma) Podle zdravotního stavu (dietní opatření – diabetes, jaterní,….)

Podle náboženství a přesvědčení Muslimové nejí vepřové a nepijí alkohol Židé nejí vepřové, nejí jídla smíchaná, maso a mléčné výrobky samostatně (i příprava) – košer potrava Křesťané nemají náboženská omezení (jen půsty) Budhisté jí převážně vegetariánskou stravu

Podle věku Kojenci sají mléko přibližně každé 2-3 h. Batolata postupně přechází na běžnou stravu (měkké nekořeněné kašovité jídlo) Děti do puberty již mají stravovací rytmus jako dospělý V pubertě se příjem potravy zvyšuje, může se dočasně zvýšit i frekvence příjmu V dospělosti člověk má mít 5-6 jídel denně Ve stáří se stravování přizpůsobuje zdravotnímu stavu

Podle místa pobytu V exotických zemích při dovolené Rytmus příjmu potravy se mění o prázdninách (pozdější vstávání) Jinak se vaří na táboře a jinak u babičky Jiné složení stravy a její častost mají sportovci (trénink, závody, soustředění….)

Podle zdravotního stavu Frekvenci jídla i jeho složení musíme upravit při dietách Bezlepková (nesmí lepek, k jídlu jen speciální pečivo, těstoviny,…) Diabetická (podle doporučení lékaře) Jaterní (podle doporučení lékaře) Redukční – hubnoucí (podle doporučení lékaře) ….

Co si pamatuješ? Co je to stravování? Jaké jsou správné stravovací návyky? Jak dělíme stravování? Uveď příklady.

Vegetariánství Nejí potravu živočišného původu (maso, sádlo,…) Dělí se na: Laktoovovegetariánství (ne maso, ryby, drůbež) Laktovegetariánství (ne maso, ryby, drůbež, vejce) Ovovegetariánství (ne maso, ryby, drůbež, mléko a výrobky z něj)

Vegani nejí maso, ryby, drůbež, mléko a výrobky z něj, vejce, med Vitariáni – jako vegani a pouze tepelně neupravené vegani

Stravování při sportu při sportovní zátěži musíme upravit frekvenci jídla Nejíst těsně před sportováním ani těsně po něm Dostatek tekutin Při výrazně zvýšené zátěži doplňovat energii pomocí energetických nápojů

Pracovní list Vymysli jídelníček na jeden den pro různé druhy vegetariánů. Skupinová práce. Sestav jídelníček pro aktivního sportovce. Skupinová práce. Zohledni příjem tekutin.

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Alternativn%C3%AD_sm%C4%9Bry_stravov%C3%A1n%C3%AD http://www.rozhrani.com/cze/index.php?action=news_detail&id=432 http://www.nutrivia.cz/stravovaci-navyky-I.php http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=176 http://www.souhorky.cz/ucebnice/st/cizinci/pavouk.htm http://www.lifestyle-poradna.cz/o-zdravi/o-vyzive/vyziva-a-stravovaci-navyky http://www.vegetarian.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD U obrázků jsou zdroje uvedeny. Autorem textů a obrázků, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.