Název Stravovací zvyklosti Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698 Poř.číslo 17 Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum
Metodika Žáci se orientují v základní problematice a názvech Seznámení s dalšími stravovacími zvyklostmi Pomocí pracovního listu žáci prohloubí své poznatky
Co je to stravování? Přijímání potravy do těla Zajišťuje dostatečný příjem živin pro organismus Rozdílné návyky podle náboženství, věku, pohlaví, místa pobytu, zdravotního stavu…
Správné stravovací návyky Jídlo rozdělené do 5-6 porcí denně Zelenina a ovoce součástí každého jídla Tekutiny asi 2-3 litry denně Dostatečná pestrost stravy Dostatečný časový odstup od sportu
Jaké jsou druhy stravování? Podle náboženství a přesvědčení (židé, muslimové, křesťané, budhisté, vegetariáni…) Podle věku (jinak jedí děti, jinak dospělí a staří lidé) Podle místa pobytu (jinak na dovolené v exotických destinacích, jinak doma) Podle zdravotního stavu (dietní opatření – diabetes, jaterní,….)
Podle náboženství a přesvědčení Muslimové nejí vepřové a nepijí alkohol Židé nejí vepřové, nejí jídla smíchaná, maso a mléčné výrobky samostatně (i příprava) – košer potrava Křesťané nemají náboženská omezení (jen půsty) Budhisté jí převážně vegetariánskou stravu
Podle věku Kojenci sají mléko přibližně každé 2-3 h. Batolata postupně přechází na běžnou stravu (měkké nekořeněné kašovité jídlo) Děti do puberty již mají stravovací rytmus jako dospělý V pubertě se příjem potravy zvyšuje, může se dočasně zvýšit i frekvence příjmu V dospělosti člověk má mít 5-6 jídel denně Ve stáří se stravování přizpůsobuje zdravotnímu stavu
Podle místa pobytu V exotických zemích při dovolené Rytmus příjmu potravy se mění o prázdninách (pozdější vstávání) Jinak se vaří na táboře a jinak u babičky Jiné složení stravy a její častost mají sportovci (trénink, závody, soustředění….)
Podle zdravotního stavu Frekvenci jídla i jeho složení musíme upravit při dietách Bezlepková (nesmí lepek, k jídlu jen speciální pečivo, těstoviny,…) Diabetická (podle doporučení lékaře) Jaterní (podle doporučení lékaře) Redukční – hubnoucí (podle doporučení lékaře) ….
Co si pamatuješ? Co je to stravování? Jaké jsou správné stravovací návyky? Jak dělíme stravování? Uveď příklady.
Vegetariánství Nejí potravu živočišného původu (maso, sádlo,…) Dělí se na: Laktoovovegetariánství (ne maso, ryby, drůbež) Laktovegetariánství (ne maso, ryby, drůbež, vejce) Ovovegetariánství (ne maso, ryby, drůbež, mléko a výrobky z něj)
Vegani nejí maso, ryby, drůbež, mléko a výrobky z něj, vejce, med Vitariáni – jako vegani a pouze tepelně neupravené vegani
Stravování při sportu při sportovní zátěži musíme upravit frekvenci jídla Nejíst těsně před sportováním ani těsně po něm Dostatek tekutin Při výrazně zvýšené zátěži doplňovat energii pomocí energetických nápojů
Pracovní list Vymysli jídelníček na jeden den pro různé druhy vegetariánů. Skupinová práce. Sestav jídelníček pro aktivního sportovce. Skupinová práce. Zohledni příjem tekutin.
ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Alternativn%C3%AD_sm%C4%9Bry_stravov%C3%A1n%C3%AD http://www.rozhrani.com/cze/index.php?action=news_detail&id=432 http://www.nutrivia.cz/stravovaci-navyky-I.php http://www.hostovka.cz/clanek.php?clanek=176 http://www.souhorky.cz/ucebnice/st/cizinci/pavouk.htm http://www.lifestyle-poradna.cz/o-zdravi/o-vyzive/vyziva-a-stravovaci-navyky http://www.vegetarian.cz/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD U obrázků jsou zdroje uvedeny. Autorem textů a obrázků, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.