ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Advertisements

Tomáš Pokorný Zdroj wikipedie
Vypracovaly: Eliška Protivová a Anička Srbková
Jihočeský kraj Znaky.
Jihočeský a Plzeňský kraj
ČR – Zlínský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.20 Mgr. Kosík Lukáš
ČR – Pardubický kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.15 Mgr. Kosík Lukáš
ČR – Moravskoslezský kraj
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Lenka Matznerová, Kristýna Housarová
ČR – Karlovarský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.11 Mgr. Kosík Lukáš
Jaroslav Novotný 9.třída
ČR – Plzeňský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.10 Mgr. Kosík Lukáš
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
vypracoval: Jan Hladký
ZÁPADNÍM SOUSEDEM ČR JE
ČR – Středočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.08 Mgr. Kosík Lukáš
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Středočeský kraj.
Jihočeský kraj - procvičování
Jihočeský Kraj David Němec.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Jihočeský.
ČR – Královehradecký kraj
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Pardubický kraj.
Česká republika: povrch, poloha
Jihočeský kraj Martin Klimeš Jakub Kobza 9.A „kraj vody“
Česká republika Horopis II.
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Darek Matwikow Jan Jelínek
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Středočeský kraj.
Zlínský kraj.
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Česká republika: obyvatelstvo a sídla
PŘÍRODNÍ POMĚRY Zpracovala: Klára Schindlerová
Kraje a sídla ČR Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Česká Republika a její kraje
Jihočeský kraj.
Jihočeský kraj Jihočeský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Anotace: Česká republika: doprava Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vypíše do sešitu nejdůležitější.
Česká republika: hospodářství, zemědělství
Anotace: Česká republika: vodstvo a ochrana životního prostředí Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup:
Česká republika: vodstvo
Anotace: ČR – Jihočeský kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vyhledá a zapíše do pracovního.
Jihočeský kraj. Povrch: Šumava (Plechý 1378m.n.m.), národní park Třeboňská pánev, Českobudějovická pánev, Novohradské hory, ze severu zasahuje Středočeská.
Jižní Čechy VY_32_Inovace_17KR-7 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
STŘEDOČESKÝ KRAJ Vypracoval Adam Ludes a Marek Janoušek.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Metodický list Název materiálu: Poloha a povrch ČR - kvíz Autor materiálu: Mgr. Markéta Tesárková Jazyk: český Zařazení materiálu Šablona: Inovace a zkvalitnění.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_33_Jihočeský kraj_Sluková Téma: Jihočeský kraj Číslo.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká republika Členění státního území ČR.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Česká republika – Jihočeský kraj
JIHOČESKÝ KRAJ.
VY_32_INOVACE_187 Tomáš Nový osmý kraje ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Jihočeský kraj. Jihočeský kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jana Drtinová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Česká republika Členění státního území ČR.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_12_INOVACE_Rů_II_15 JIŽNÍ ČECHY Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

ČR – Jihočeský kraj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš Anotace: ČR – Jihočeský kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vypíše do sešitu nejdůležitější informace o daném kraji Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Osmý ročník základní školy VY_32_INOVACE_Z ČR 8.09 Mgr. Kosík Lukáš 1

Žák vypíše do sešitu nejdůležitější informace o daném kraji.

Jihočeský kraj Jihočeský kraj (do 30. května 2001 Budějovický kraj) leží převážně na jihu Čech, ale okolím Dačic zasahuje i na Moravu; České Velenice s okolím (tzv. Vitorazsko) zase až do roku 1920 tvořily součást Dolního Rakouska. Na západě sousedí s Plzeňským krajem, na severu se Středočeským krajem, na severovýchodě s krajem Vysočina, na východě má kratičký úsek společné hranice s Jihomoravským krajem. Na jihu sousedí s rakouskou spolkovou zemí Horní Rakousko, na jihovýchodě s Dolním Rakouskem a na jihozápadě s německou spolkovou zemí Bavorsko.

Základní údaje Rozloha kraje 10 056 km² představuje 12,8 % rozlohy státu. V kraji žije 637 460 obyvatel, z čehož vyplývá nejnižší hustota osídlení v zemi 63,4 obyvatel na km².V Jihočeském kraji je 623 obcí, z toho 53 měst (více viz Seznam měst v Jihočeském kraji) Jihočeský kraj jako vyšší územní samosprávný celek České republiky byl vytvořen v roce 2000. Do května 2001 se jmenoval Budějovický kraj. Registrační značky vozidel zaregistrovaných v Jihočeském kraji se poznají podle písmena C.

Geografie Krajina Jihočeského kraje je známa řadou rybníků a malebných vesnic ve dvou pánvích uprostřed kraje, Českobudějovické a Třeboňské. Okolo se vypínají kopce: Středočeská pahorkatina, Českomoravská vrchovina, na hranicích s Rakouskem Novohradské hory a na jihozápadní hranici druhé nejvyšší pohoří v Čechách, Šumava. Nejvyšším bodem kraje je vrchol hory Plechý (1378 m), nejnižším hladina Orlické přehrady (350 m). Průměrná nadmořská výška činí 400-600 m.

Administrativní členění Správní obvody obcí s rozšířenou působností Okresní úřady v Česku 31. prosince 2002 ukončily svoji činnost. Pro účely přenesené působnosti státní správy se území samosprávných krajů od 1. ledna 2003 člení na správní obvody obcí s rozšířenou působností - těch v Jihočeském kraji 17 (viz Seznam obcí s rozšířenou působností) a ty se dále člení na správní obvody obcí s pověřeným obecním úřadem (viz Seznam obcí s pověřeným obecním úřadem), kterých je v Jihčeském kraji dohromady 37.

Obyvatelstvo Ke 30. červnu 2010 v kraji žilo 637 723 obyvatel. Nejlidnatějším okresem je okres České Budějovice (187 127), nejméně lidnatým okres Prachatice (51 534). Průměrná měsíční mzda v kraji činí 20 053 Kč (stav 1.-2. Q. 2010), nezaměstnanost 6,74 % (stav k 30. 9. 2010).

Doprava Krajem prochází důležité mezinárodní silnice a severojižní železniční koridor z Prahy do Rakouska; důležitá železnice vede také z Českých Budějovic do Plzně. V poslední době se pomalu začala nahrazovat přetížená silnice I/3 z Prahy do Českých Budějovic a dále do rakouského Lince dálnicí D3.

Historické památky a turistická místa Na území Jihočeského kraje se nachází množství historicky cenných památek i ucelených městských památkových rezervací. Centrum Českého Krumlova bylo dokonce zapsáno na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO. Je zde i mnoho hradů a zámků. Turisty přitahuje i klášter ve Vyšším Brodě a další památky. Na venkově lze nalézt řadu malebných vesnic s typickými zděnými staveními jihočeské lidové architektury - tzv. selské baroko. V Jihočeském kraji je 16 vesnických památkových rezervací. Jedna z nich, Holašovice, byla rovněž zapsána na seznam UNESCO.

Zdroj: www.wikipedia.cz