29. 11. 2005, KFBZ Zlín Legislativa Zákony, normy, doporučení, standardy Mgr. Jana Nejezchlebová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Veřejné informační služby poskytované prostřednictvím Internetu Městskou knihovnou v Ústí nad Orlicí n okres Ústí nad Orlicí - MěK Ústí nad Orlicí s reg.
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
Regionální funkce knihoven, Pardubice, Meziknihovní služby: platforma pro spolupráci knihoven Jindřiška Pospíšilová Národní knihovna ČR.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Regionální funkce a meziknihovní služby Jindřiška Pospíšilová a Hanuš Hemola Národní knihovna ČR.
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Koncepce rozvoje knihoven v České republice 2004 – 2010 a knihovny paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše
Základní otázky rozvoje informatizace Ing. Dana Bérová náměstkyně ministra – ředitelka sekce Jihlava,
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Státní informační politika: šance pro knihovny, archivy, muzea? Vít Richter Národní knihovna ČR Prosince 2000 Tel/Fax: 02/
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
POSTAVENÍ ZÁKLADNÍ KNIHOVNY V OBCI KNIHOVNA ROKU Seminář regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín Eva.
Spolupráce knihoven paměťových institucí PhDr. Zdeňka Friedlová IV. seminář knihoven paměťových institucí Zlínského kraje Státní okresní archiv Zlín -
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Koncepce trvalého uchování knihovních sbírek tradičních i elektronických dokumentů v knihovnách ČR do roku 2010 Bohdana Stoklasová & kol. Národní knihovna.
Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
CPVŠK, České Budějovice Novela Knihovního zákona Co je nového? Iva Prochásková, UK UPa.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
E-město a e-knihovna Městská knihovna v Praze: infrastruktura pro síť knihoven a služby občanům Jaroslava Štěrbová.
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
ÚSTAV ÚZEMNÍHO ROZVOJE Robert Veselý Seminář „Jsou možné inovace v mikroregionech?“ Brno, 28. listopadu 2011 Monitoring mikroregionů a další výstupy činnosti.
REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN Pomoc nebo omezení ? Definice RF knihovny Funkce, v jejichž rámci krajská knihovna a další pověřené knihovny, poskytují základním.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Metody zpracování informací - 2
KISK MU Metody knihovnické práce 1. Vývoj knihovnictví po roce Knihovnická legislativa, normy, standardy 3. Organizace knihovnictví,
Regionální funkce knihoven ve Zlínském kraji Setkání starostů a knihovníků Zlín – PhDr. Zdeňka Friedlová Krajská knihovna Františka Bartoše.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta 2004 – 2010 Usnesení vlády č. 679 ze Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS – Hradec Králové.
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Sekce digitální ekonomiky Digitální Česko v. 2.0 Cesta k digitální ekonomice Milníky cesty k digitální ekonomice Co bude dál? 1.
Informatizace společnosti Mgr. Radko Martínek ministr.
Projekt internetizace knihoven (PIK) Mgr. Martin Boka 08/2004.
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
Granty Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
MU Brno, Legislativa Zákony, normy, doporučení, standardy Mgr. Jana Nejezchlebová.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Zákony, normy, doporučení, standardy Mgr. Jana Nejezchlebová
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Školní knihovny součástí krajského systému knihoven (?)
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

, KFBZ Zlín Legislativa Zákony, normy, doporučení, standardy Mgr. Jana Nejezchlebová

, KFBZ Zlín Přístup k informacím

, KFBZ Zlín Listina základních práv a svobod  § 17: (1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny  (2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem … usnesení předsednictva ČNR ze dne In: Sbírka zákonů ČR 1993, částka 1, s

, KFBZ Zlín Zákon o svobodném přístupu k informacím  Znamená usnadnění získat zveřejněné informace v klasické i elektronické podobě. Jak často budou informace žádány v knihovnách občany nebude záviset pouze na marketingu, ale také na připravenosti občanů, jejich potřebách, požadavcích a dovednostech s informacemi pracovat. In: Sbírka zákonů ČR 1999, částka 39, s

, KFBZ Zlín Ochrana osobních údajů Působnost zákona: (1) Zákon se vztahuje na osobní údaje, které zpracovávají státní orgány, územní samosprávy, jiné orgány veřejné moci, jakož i fyzické a právnické osoby, pokud tento zákon nebo zvláštní zákon nestanoví jinak… In: Sbírka zákonů ČR 2000, částka 32, s

, KFBZ Zlín Úmluva o právech dítěte  §17: dává důraz na přístup dítěte k informacím a materiálům z různých národních a mezinárodních zdrojů … účinnost od 6. února 1991 In: Sbírka zákonů ČR 1991, částka 22, s

, KFBZ Zlín Státní informační politika cesta k informační společnosti  Hlavní cíle a principy:  1. Informatizovaná demokracie  2. Informační gramotnost  3. Informační technologie  4. Komunikační infrastruktura  6. Informační technologie pro podnikání  7. Informační společnost  5. Elektronické identifikátory Usnesení vlády ČR č. 525 Sb.,

, KFBZ Zlín SIPVZ  Vybavenost škol ICT 1. Připojení školy na Internet 2. Propojení knihovnických služeb s Internetem 3. Vybavenost školy výpočetní technikou 4. Připravenost školy realizovat SIP

, KFBZ Zlín Akční plán realizace státní informační politiky  Pro období do konce roku 2002 (včetně rozdělení finančních prostředků) Program veřejné informační služby knihoven: Inovace VISK na bázi informačních technologií … Usnesení vlády č. 527 Sb.

, KFBZ Zlín Informační centra veřejně přístupných knihoven (ICEKNI )  Zpřístupnění informací ve smyslu zákona o svobodném přístupu k informacím  Poskytování informačních služeb pro oblast vzdělávání a celoživotního vzdělávání občanů  Informačních služeb podporujících oblast ekonomiky, obchodu a zaměstnanosti  Regionálních informačních služeb v oblasti cestovního ruchu (1999)

, KFBZ Zlín VISK veřejné informační služby knihoven  VISK1 Koordinační centrum programu  VISK2 Mimoškolní vzdělávání pracovníků knihoven  VISK3 ICEKNI  VISK4 Digitální knihovna a archiv  VISK5 RETROKON  VISK6 Memoriae Mundi Series Bohemica  VISK7 Kramerius  VISK8 Elektronické informační zdroje  VISK9 Souborný katalog ČR Dostupné na:

, KFBZ Zlín Státní informační a komunikační politika  1. Dostupné a bezpečné komunikační služby  2. Informační vzdělanost  3. Moderní veřejné služby on-line  4. Dynamické prostředí pro elektronické podnikání (březen 2004)

, KFBZ Zlín Manifest veřejných knihoven UNESCO 1994  „Veřejná knihovna je místní informační centrum poskytující ochotně všechny druhy znalostí a informací přístupných pro všechny uživatele“  V dokumentu jsou jako základní činnosti uváděny úkoly knihoven na podporu celoživotního všeobecného vzdělávání, umožnění svobodného přístupu občanů k informacím Dostupné na:

, KFBZ Zlín Zpráva o Zelené knize o úloze knihoven v moderním světě  Poslání a úkoly knihoven v 21. století, ve století informací a globalizace…  „Jedinečnou funkcí knihoven je získávání, zpracování a nabídka k využití a uchování veřejně dostupného materiálu, bez ohledu na jeho formu (tisk, kazeta, CD-ROM, síťová forma) takovým způsobem, aby v případě potřeby mohl být nalezen a použit. Žádná jiná instituce nevykonává takovouto dlouhodobou systematickou práci“.

, KFBZ Zlín Kodaňská deklarace října 1999 Funkce veřejných knihoven:  demokracie a občanství  hospodářský a společenský vývoj  celoživotní vzdělávání  kulturní a jazyková různorodost

, KFBZ Zlín Manifest UNESCO a IFLA o školních knihovnách  „Školní knihovny nabízejí informační služby, knihy a zdroje, které umožňují všem členům školní komunity stát se kritickými mysliteli a efektivnějšími uživateli informací všech druhů a typů médií“… Z ang. přel. Martina Chmátalová a Petra Zelenková. Praha, Dostupné na:

, KFBZ Zlín Směrnice IFLA a UNESCO pro školní knihovny Tato nová směrnice byla napsána pro informaci odpovědným národním a regionálním orgánům a jako návod knihovníkům. Měla by školám pomáhat uskutečňovat principy vyjádřené v Manifestu. Z ang. přel. Jan Vrzáček. Brno, MZK Dostupné na:

, KFBZ Zlín Knihovní zákon

, KFBZ Zlín Zákon č. 257/2001 Sb. Zákon ze dne 29. června 2001 o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon) účinnost od 1. ledna 2002 In: Sbírka zákonů ČR 2001, částka 98, s

, KFBZ Zlín Systém knihoven  a) Národní knihovna ČR, MZK v Brně, Knihovna a tiskárna pro nevidomé K.E.Macana  b) krajské knihovny (14 knihoven)  c) základní knihovny  d) specializované knihovny Evidence knihoven

, KFBZ Zlín Vyhláška MK ČR č. 88/2002 Sb., ze dne 21. února 2002 Prováděcí vyhláška ke knihovnímu zákonu č. 257/2001 Sb. :  Meziknihovní služby (MVS, MMVS) při zprostředkování knihovního dokumentu  Vedení evidence knihovního fondu  Zápis o výsledku revize knihovního fondu

, KFBZ Zlín Usnesení vlády ČR ze dne 16. ledna 2002 č. 68 o Programu podpory zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven 1.Cíle Programu 2.Způsob rozdělení dotací z Programu 3.Pravidla poskytování a podmínky použití dotace 4.Standardy pro výkon regionálních funkcí

, KFBZ Zlín Koncepce  Usnesení vlády ČR č. 679 ( )  Koncepce rozvoje knihoven v ČR na léta  Cíl a východiska  SWOT analýza VKIS  Dílčí cíle Koncepce (odpovědnost, termíny)

, KFBZ Zlín Úloha knihoven v informační společnosti  Celoživotní vzdělávání  Zpřístupňování informací z oblasti VS  Zprostředkování informací na podporu podnikání  Uchování lidského poznání  Uchování kulturního dědictví  Podpora místních komunit  Volný čas