Ergoterapeutické přístupy v hodnocení domácího prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PLAYBOY Kalendar 2007.
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
STOPA z.s. Pacientské setkání – Právní nároky pacientů
Metodika hodnocení bariér v domácím prostředí. Obsah prezentace •O projektu •Subjektivní část hodnocení •Objektivní část hodnocení •Plán na následující.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Posouzení nepříznivé sociální situace
Dávky sociální péče pro občany těžce zdravotně postižené
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
Mezinárodní konference DOPRAVA BEZ BARIÉR
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám.
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Proč je důležité studovat Principy
SEMAFOR home Smart Evaluation Methodology of Accessibility FOR home.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Výše příspěvku pro osoby do 18 let věku činí za kalendářní měsíc: Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost), Kč, jde-li o stupeň II (středně.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Vypracovala : Ing. Bc. Vladislava Pešťáková
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Realizace aktivní politiky zaměstnanosti – Kritéria a postupy pro poskytování příspěvků z prostředků APZ pro rok 2015 Úřad práce ČR, Krajská pobočka.
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Další dílek do skládanky podpory osob se zdravotním postižením.
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
MRTVICE JAKO NEZVANÝ HOST
Přednost početních operací
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Vývoj metodiky pro evaluaci a modifikaci domácího prostředí osob se zdravotním postižením za účelem zvýšení jejich zaměstnatelnosti (DeMo) Číslo projektu:
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Péče o těžce zdravotně postižené Právní úprava zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením prováděcí vyhláška.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
KOORDINOVANÁ REHABILITACE Z POHLEDU ERGOTERAPIE Mgr. Kateřina Svěcená Ergoterapeut Klinika rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Pečovatelská služba.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Gerontopsychologie v praxi
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Transkript prezentace:

Ergoterapeutické přístupy v hodnocení domácího prostředí Bc. Olga Nováková, M.Sc.

Souhrn Význam domácího prostředí a jeho hodnocení Vliv úprav domácího prostředí Důležitost ergoterapeuta Stávající situace v ČR a ve světě ET přístupy v hodnocení domácího prostředí- teorie, praxe 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Souhrn Dávky pro osoby ze ZP na úpravy DP Ergoterapeutické kódy Východiska projektu 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Domácí prostředí (DP) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Domácí prostředí osobní důležitost bydlení v domácím prostředí ? nemožnost žít v domácím prostředí - dočasně ? - trvale ? 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Úprava domácího prostředí zcela zásadní vliv na zvýšení pocitu soběstačnosti, bezpečí a schopnosti vrátit se ke svému původnímu či alternativnímu zaměstnání čekání na úpravu domácího prostředí má negativní vliv na psychiku lidí se ZP a snižuje schopnost jejich rychlého návratu do pracovního procesu (Peterson, 2009) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Úprava domácího prostředí (2) vztahy mezi domácím prostředím a mírou společenské integrace osob s poruchami hybnosti  adaptace a modifikace domácího prostředí a používání KP za účelem zvýšení soběstačnosti a mobility (Fänge, Iwarsson, 2005) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Problematika hodnocení domácího prostředí v ČR, ve světě hodnocení/ evaluace – doména ergoterapeuta často na základě zkušeností, intuice ≠ evidence-based practice ≠ objektivní metodika hodnocení 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Problematika hodnocení domácího prostředí v ČR, ve světě (2) zahraniční recentní studie (Fänge, Iwarsson 2010) poukazují na nedostatečnou vědeckou evidenci efektů hodnocení DP výjimky: studie preventivních úprav DP u seniorů (Mann, 1999)  snížení strachu z pádů  snížení deprese a bolesti  zvýšení soběstačnosti  snížení výdajů na zdravotní péči a sociální služby 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

ET přístupy v hodnocení domácího prostředí teorie vztahu osoby (P), prostředí (E), aktivity (A)  P-E-A interakce  ústřední teorie ergoterapie  samostatný, bezpečný výkon ADL, pracovních i volnočasových aktivit závisí na úspěšné interakci P- E- A (Hagedorn, 1997) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

ET přístupy v hodnocení domácího prostředí (2)  Limitace provádění činnosti je většinou důsledkem nerovnováhy mezi schopnostmi jedince, nároky činnosti samotné a faktory prostředí 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

ET přístupy v hodnocení domácího prostředí (2) Kanadský model výkonu zaměstnávání (Canadian Model of Occupational Performance CMOP)  vychází z modelu P- E- A  aktivita, zaměstnávání = základní lidská potřeba a determinanta zdraví  dynamická interakce (Hagedorn, 1997) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Accessibility, Usability, Activity Přístupnost Použitelnost Aktivita (zdroj Fange, Iwarson 2007) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Accessibility- Přístupnost představuje vztah mezi funkční kapacitou (personal component -P) a požadavky fyzického prostředí (environmental component -E) P = funkční znevýhodnění člověka a nutnost využívání KP E= oficiální platné normy a standardy bezbariérových úprav domů a bytů (Stähl, Iwarsson, 2003) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Accessibility- Přístupnost (2) 4 dimenze Přístupnosti:  fyzické prostředí  informace  sociální aktivity  služby 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Usability- Použitelnost subjektivně vnímaný aspekt jak prostředí podporuje nebo brání vykonávání aktivit a činností člověka jak efektivně, účinně, uspokojivě může člověk dosáhnout svých potřeb v daném prostředí 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Activity- Aktivita/Činnost veškeré činnosti, které člověk vykonává ve svém domácím prostředí každodenní sebeobslužné rutinní činnosti zájmy práce, studium 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Studie Agneta Fänge, Susanne Iwarsson Challenges in the development of strategies for housing adaptation evaluation. Scandinavian Journal of Occupational Therapy, 2007 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Studie Accessibility- Přístupnost  Housing Enabler (HE) objektivní, reliabilní, validní instrument pro hodnocení a analyzování problémů Přístupnosti do obydlí osobní komponenta (P) komponenta prostředí (E)  10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Studie 3 kroky hodnocení: přítomnost funkčních omezení (13 položek) a závislost na pomůckách pro mobilitu (2 položky) hodnocení bariér fyzického prostředí domu/bytu a jeho okolí (188) na jejich základě se vypočítá stupeň problémů s přístupností www.enabler.nu 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Studie Usability- Použitelnost  Usability in My Home (UIMH) sebehodnotící systematický nástroj pro osoby se zdravotním znevýhodněním a starší osoby reliabilní, validní vnímání použitelnosti svých obydlí při činnostech které potřebují a chtějí dělat 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Studie Activity- Aktivita  ADL Staircase (rozšířený Katzův index) obsahuje 5 pADL položek (jedení, přesuny, toaleta, oblékání, koupání 4 iADL položky (vaření, doprava, nakupování, úklid) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Příspěvky ze státní pokladny na úpravu DP DŘÍVE NYNÍ 70% nákladů rekonstrukce bytu celková částka < 50 000 Kč < 100 000 Kč - výtah (vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí ČR č. 182/1991 Sb. Příspěvek na úpravu bytu - § 34) celková částka < 350 000 Kč Spoluúčast žadatele 10%  1000 Kč (329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Příspěvky ze státní pokladny „PŘÍSPĚVEK NA ZVLÁŠTNÍ POMŮCKU“  Úřady práce ČR (krajské pobočky, pobočka pro hl.město Prahu)  jednorázová a nároková dávka, určena osobám s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Příspěvky ze státní pokladny cílová skupina obyvatel:  senioři, vozíčkáři para,tetra-plegici, pollio, muskulární dystrofici, osoby po CMP, poúrazové stavy, RS… další skupiny osob s poškozeným nosným pohybovým ústrojím a osobám držitelů průkazu ZTP, ZTP/P 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Příspěvky ze státní pokladny (ne)smysluplnost přiznávání příspěvků stávající stav:  na ÚP, sociálních odborech, městských úřadech nejsou ergoterapeuti, kteří by individuálně a profesionálně navrhli ideální modifikace domácího prostředí a kompenzační pomůcky  co největší samostatnost a nezávislost  samostatné bydlení nebo minimální dopomoc ve vlastním bydlení  naděje žít plnohodnotný život mezi běžnou populací ≠ život v ústavu sociální péče  ideální řešení pro člověka i společnost  10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Co na to pojišťovny? DŘÍVE NYNÍ Výkony: Individuální ET základní, Vyšetřeni ergoterapeutem při zahájení ET, Nácvik všedních denních činností  není uvedeno omezení místem tyto činnosti lze vykonávat v domácím prostředí nebylo nutné vytvářet samostatný výkon domácí n. Domácí návštěva nebyla hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění Výkon pro domácí návštěvu neexistoval 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Co na to pojišťovny? DŘÍVE NYNÍ (2) Doprava ??? záležitost každého zařízení možnost nasmlouvat se ZP úhradu dopravy ET do domácího prostředí „Doprava zdravotnického pracovníka v návštěvní službě je vykazována na tiskopisu VZP-36, výkon dopravy 10. Pro výkony dopravy v návštěvní službě, hrazené podle seznamu vykonů, byla pro rok 2011 stanovena hodnota bodu ve výši 0,90 Kč dle vyhlášky MZ ČR č. 396/2010 Sb.“ (www.vzp.cz) Domácí návštěva nebyla hrazena z prostředků veřejného zdravotního pojištění Výkon pro domácí návštěvu neexistoval 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Východiska projektu DeMo snaha o zmenšení rozdílů mezi lidmi s postižením a bez postižení život lidí se ZP ve vlastním domácím prostředí udržení sociálního a profesního života odstranění architektonických bariér bytů a okolí 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Proč se zaměřit na odstranění bariér? 90 % osob se zdravotním postižením bydlí ve standardním bytě či domě 5 % případů bezbariérovost (VŠPO 07) 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Proč se zaměřit na lidi se sníženou mobilitou? 63 % osob se zdravotním postižením má problémy s mobilitou snížení mobility je druhé nejčastější funkční omezení v ČR 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Situace v ČR v ČR chybí nástroj sloužící k objektivnímu hodnocení domácího či pracovního prostředí lidí se ZP chybí komplexní metodika, která by na základě ohodnocení prostředí s ohledem na funkční schopnosti daného jedince systematicky řešila problematiku dostupnosti do zaměstnání jako důležité komponenty sociální integrace u osob s omezením mobility 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

DĚKUJI ZA POZORNOST 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.

Použité zdroje Peterson, I. Everyday life and home modification for older adults - Impacts, concepts and instrument development. Karolinska Institutet, Stockholm. 2009. ISBN 978-91-7409-268-4. Fänge, A., Iwarsson, S. Changes in ADL dependence and aspects of usability following housing adaptation: A longitudinal perspective. Am J Occup Ther. 2005; 59:296-304 Fänge, A., Iwarsson, S. Changes in accessibility and usability in housing: An exploration of the housing adaptation process. Occup. Ther.Int. 2010; 12:44-59 Mann, W., Ottenbacher KJ, Fraas L., Tomita M., Granger, CV. Effectiveness of assisstive technology and environmental interventions in maintaining independence and reducing home care costs for the frail elderly: A radomized controlled trial. Arch Fam Med. 1999; 8:210-7 Hagedorn, R.: Foundations for Practice in Occupational Therapy, 2nd edition. Churchill Livingstone, 1997 Fänge, A., Iwarsson, S. Challenges in the development of strategies for housing adaptation evaluation, Scandinavian Journal of Occupational Therapy. 2007; 14: 140-149 Stähl. A, Iwarsson, S. Accessibility, Usability and Universal design : Positioning and and definition of concepts describing person-environment relationship. Disability and Rehabilitation. 2003; 25: 57-66 Výběrové šetření postižených osob v roce 2007 „VŠPO 07“. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Praha. 10.10.2013 Olga Nováková, M.Sc.