Český jazyk ( sloh) - 8. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Advertisements

Jedna chyba na ženě!! Když Bůh stvořil ženu, bylo to šestý den práce přesčas. Jeden anděl přišel a ptal se: “proč s ní ztrácíš tolik času?” A bůh odpověděl:

Mohl jsem vymyslet pro některý, z vás speciální vánoční přáníčko, ale já jsem řekl NE! Když přáni, tak pro všechny: tak vesele vánoce a šťastný novy rok.
Český jazyk (sloh) – 8. ročník
krásný rok, kdy jsme dovršili naši lásku sňatkem.
Zvolený jako nejlepší mail roku Jestli si myslíš, že nejsi šťastný, podívej se na ně:
Číslo v digitálním archivu školy
Elektronická učebnice - I
Živá a neživá příroda Přírodověda 4. ročník.
PODZIM synonyma, homonyma
Český jazyk ( sloh ) – 8. ročník
PODSTATNÁ JMÉNA ( Český jazyk - 8. ročník )
PODSTATNÁ JMÉNA ( Český jazyk - 8. ročník )
Ahoj všichni, jen vám chci říci, věřte či nevěřte, splnilo se mi přání, které jsem měl, a znám další lidi, kterým se to též splnilo, takže nic neztratíte.
Všem lidem na celém světě přeji…
Číslo v digitálním archivu školy
Začíná adventní čas roku 2008
Pro ty, kteří nemohou publikovat na obecních stránkách a mají chuť a zájem napsat svůj příspěvek k aktuálnímu dění v obci, nebo třeba popřát i svému příteli.
Jsou v ž ivot ě chvíle, kdy nám p ř ítomnost druhého velmi chybí, a stále by jsme jej cht ě li mít p ř i sob ě.
Moderní příběh ŽABÍ KRÁL Ženě hrající golf, se náhle ztratit míč v lese, ona šla do lesa jej hledat a našla žábu chycenou do pasti.
FYZIKA – vyjmenovaná slova po F a Z
Prosím nepodvádět a čestně odpovídat. Jinak podvádíš jenom sebe ! ! !
VY_III/2_INOVACE_86_Zdeněk Svěrák
Každý den jsme trochu starší…
Dopis od Boha.
překlad: Jiřina Markovová
Je zajímavé sledovat, jestli to pošleš zpět
JEŽÍŠKU—MÁM PŘÁNÍ.
Svátek Valentýna Hudba.
KARIN   Kalendář mi dneska praví,    že se tvůj svátek slaví,    proto spěchám napsat přání,    hodně dárků k pomilování.    Hlavně štěstí, lásku a to.
AHOJKY.
Autor výukového materiálu: Adéla Fišerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: 21. září 2012 Číslo.
KAMARÁD NewFoton.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_364_Věta příslovečná AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
   Kdo jen zlobil, tomu nic    a nám hodným o to víc,    zdraví, lásku, peněz dost,    štěstí ať je stálý host.    Radostné Vánoce a šťastný Nový rok přejeme!!
ICT – 2 – 3 – Hudební výchova
Na dortu zas přibyla Ti, další svíčka hořící
Řízek, salát, stromeček, a už je tu zvoneček
10 RŮŽÍ JEN PRO TEBE !.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Hodně štěstí Jiřinko, protože je krásné, hodně zdraví, protože je vzácné, hodně lásky, protože je jí stále málo. To vše Ti přeje K narozeninám František.
Hodně štěstí Jiřinko, protože je krásné, hodně zdraví, protože je vzácné, hodně lásky, protože je jí stále málo. To vše Ti přeje K narozeninám František.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Píseň Trpasličí svatba,
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11/15_ Lidová hudba TÉMA: Lidová hudba ČÍSLO PROJEKTU: CZ /
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
Život lidí za 2. světové války
Moderní příběh ŽABÍ KRÁL.
Nápověda: Poznal jsi kostel? Kolem kostela je zajímavý, starý hřbitov. Touto vesnicí také protéká čistý potůček. Moje adresa Úvodní stránka 9.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Prezentace je určena pro výuku hudební výchovy ve 3. ročníku
Zvolený jako nejlepší mail roku
NA JEDNÉ LODI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
!!! POZOR !!! Vytočí Tě to a pořádně!
Hádej, kdo to dneska slaví, komu přejeme hodně zdraví
Co napsat do písku, a co vytesat do kamene.
Metodický list: Slovní druhy 1. část
Každý den jsme trochu starší…
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Když jsi se narodil, plakal jsi a všichni okolo Tebe se usmívali.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Ach ty naše krásné ženy.
Transkript prezentace:

Český jazyk ( sloh) - 8. ročník Píšeme blahopřání ke svatbě. Český jazyk ( sloh) - 8. ročník Mgr. Iva Jakubcová

Dnes si nejprve poslechneme písničku, dobře poslouchej, o čem zpívá! Text složil Zdeněk Svěrák , hudbu Jaroslav Uhlíř.

http://hungama. ratedesi http://hungama.ratedesi.com/video/w_5OTzJ3TMU/trpasli%C4%8D%C3%AD-svatba-text

V, lese, jó,v lese na jehličí, koná se svatba trpasličí V, lese, jó,v lese na jehličí, koná se svatba trpasličí. Žádná divná věc to není, Šmudla už má po vojně a tak se žení. Malou,má ženu,malinkatou, s malým věnem s malou chatou. Už jim choděj telegrámky, už jim hrajou Mendelssohna, na varhánky. Protože láska, láska, láska v každém srdci klíčí, protože láskou hoří i to srdce trpasličí, a kdo se v téhle věci jednoduše neopičí, ten ať se dívá, co se děje v lese na jehličí. Mají tam lásku jako trámek, pláče tchýňka, pláče tchánek, štěstíčko přejou mladí, staří, v Papinově hrníčku se maso vaří.

Přemýšlej: Čím je text písničky zajímavý? Vysvětli slova tchýně, tchánek, věno. Co je to Papinův hrníček? Jak vypadá? Najdi slova zdrobnělá. Jaká je láska jako trámek ?

v kostele na městském úřadu Svatba patří k významným událostem v životě člověka. Víš, kde se mohou lidé vdát, oženit? v kostele 2 možnosti na městském úřadu Po uzavření sňatku je manželům na matrice vydán dokument = ODDACÍ LIST. Otázka k zamyšlení:  Co musí občané ČR splňovat, aby mohli uzavřít sňatek?

Co všechno patří ke svatbě?

Není svatba jako svatba Není svatba jako svatba! Svatby se mohou lišit (romská, moravská, královská, ….). Vypravuj o svatbě, kterou jsi zažil(a).

Ke správné svatbě patří také některé svatební zvyky. Znáš nějaké?

Je slušností poslat novomanželům blahopřání. Blahopřání by mělo obsahovat: Datum Vlastní přání ( může být i humorné) Podpis Přejeme štěstí moc k Vašemu sňatku - slavnému to svátku. Drazí novomanželé, přejeme vám oceán štěstí, moře lásky, řeku radostí a jen potůček starostí. Každého to dříve či později čeká a Vás dva to právě potkalo. Tak Vám přeji do života, aby Vám to klapalo.

A teď se pokus do sešitu vymyslet a ozdobit originální svatební blahopřání: Nápověda: Milí novomanželé,… Milá Jano a Karle,…. Milí kamarádi, …. přeji Vám k vašemu sňatku…. buďte spolu stále šťastní, hodně……. Vaše Adéla, Vaše Kačka, Víťa, kamarád Martin Můžeš se pokusit složit i nějaký rým! Nezapomeň, že za oslovením bude tečka nebo čárka.

A nakonec si přečteme i tvoje blahopřání. Jak se ti povedlo? Výborně, povedlo se mi hezké blahopřání! Příště se musím víc snažit a psát bez chyb!

Prameny: http://cs.wikipedia.org http://www.google.cz/ http://www.obrazky.cz/ http://www.mmsprani.cz/svatebni-pran Obrázky Klipart http://hungama.ratedesi.com/video/w_5OTzJ3TMU/trpasli%C4%8D%C3%AD-svatba-text Maxim Turbulenc – Zpívánky (CD)