CHLADÍCÍ STROJ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kruhový děj s ideálním plynem
Advertisements

Změny skupenství.
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
Var, sublimace a desublimace
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
Výkon elektrického proudu
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Klimatizační zařízení
Tepelné čerpadlo 1.
Pevné látky a kapaliny.
Tepelná výměna prouděním
Tepelné čerpadlo aneb jak šetřit naši Zemi
Vypracoval: Jan Forman
Plyny.
Vypařování (Učebnice strana 82 – 83)
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vypařování , var LC.
Co je to motor? Zařízení zpravidla přeměňující energii z chemické reakce (zpravidla hoření) na energii pohybovou. Motor je obvykle součástí a pohonem.
Kapaliny.
VYUŽITÍ TEPELNÉ ENERGIE V PRAXI
Vznětový motor Zbyněk Plch, Tercie, 2008.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Změny skupenství látek
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Uhlí Výroba paliv a energie.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Tato prezentace byla vytvořena
Užití elektrické energie
Magnetická lednička Jan Válek UČO:
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
Transport tepla tepelnými trubicemi
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM
CHLAZENÍ POČÍTAČE.
Struktura a vlastnosti plynů
Sytá pára. Var.
Autor: MIROSLAV MAJCHER
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické chladničky.
Vypařování a kapalnění
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Charakteristika pístového spalovacího motoru. Žák se seznámí s čtyřdobým.
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Tepelné čerpadlo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
16. Kruhový děj s ideálním plynem, 2. termodynamický zákon
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Změny skupenství látek
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KRUHOVÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
ADIABATICKÝ DĚJ S IDEÁLNÍM PLYNEM.
CHLADÍCÍ STROJ.
Druhý termodynamický zákon
Transkript prezentace:

CHLADÍCÍ STROJ

Chladící stroj odebírá teplo chladiči, předává teplo ohřívači tepelný stroj, který odebírá teplo chladiči, předává teplo ohřívači a přijímá přitom energii konáním práce vnějšími silami. Většina chladících zařízení využívá skutečnosti, že k vypaření kapaliny je nutné jí dodat určité teplo (skupenské teplo vypařování). Kapalina, která se používá v chladicích zařízeních jako pracovní médium (tzv. chladivo), přitom toto teplo odebírá svému okolí.

Chladící stroj Chladiva musí mít tyto vlastnosti: Chladící (pracovní) látky – používá se (nebo používalo): oxid uhličitý, čpavek, metylchlorid a moderní chladiva s obchodními názvy freon, frigen, ledon apod. Donedávna se používalo jako chladící kapaliny chlorovaných a fluorovaných uhlovodíků (CFC). Tyto sloučeniny ale katalyzují kromě jiného i odbourávání ozonu v horních vrstvách atmosféry. Proto se začaly nahrazovat méně škodlivými hydrogenovanými CFC, které se rozkládají dříve než dosáhnou výšky, kde je ozonová vrstva. Chladiva musí mít tyto vlastnosti: teplota varu za atmosférického tlaku je menší než 0 oC lze je snadno zkapalnit za pokojové teploty mají velké měrné skupenské teplo varu neporušují materiály, ze kterých je vyroben chladící stroj nehořlavá nejedovatá nevýbušná.

Chladící stroj Příkladem chladícího stroje je kompresorová chladnička. Ve výparníku (3) se vypařuje freon při tlaku asi 0,18 MPa a teplotě -15 oC. Skupenské teplo k tomu Potřebné se odebírá z prostoru chladničky. Ve válci kompresoru (4) se pára stlačuje na tlak asi 0,76 Mpa a přitom se zahřívá. Uvedenému tlaku odpovídá teplota syté páry freonu 30 oC. Pára je vytlačována do chladiče (1), ve kterém probíhá tepelná výměna mezi párou a okolním chladnějším vzduchem. Pára freonu kapalní a kapalina je vytlačována expanzní trubičkou (2) do výparníku. Tento kruhový děj se periodicky opakuje.

Tepelné čerpadlo - zařízení podobné chladničce dokáže odebírat teplo ze svého okolí (např. řeky, odpadních vod, vzduchu i z půdy), jím zvýší teplotu vhodně zvolené teplosměnné látky tak, aby se jejím prostřednictvím mohla ohřívat užitková voda, vytápět apod. - princip tepelného čerpadla je znám už přes 100 let

Tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo Základním prvkem tepelného čerpadla je kompresor – poháněn elektrickým, nebo spalovacím motorem. Dalšími prvky tepelného čerpadla jsou výparník, kondenzátor a expanzní ventil. Dohromady jsou spojeny trubkami do uzavřeného okruhu, který je naplněn pracovním médiem. Tato látka se vyznačuje nízkým bodem varu. Po zapnutí kompresoru se médium odčerpává z výparníku v podobě par. Stlačením se v kompresoru ohřívá asi na 50 oC. Ohřáté médium je protlačováno trubičkami kondenzátoru. Plocha trubiček bývá zvětšena připevněnými lamelami, aby co nejvíce tepla přešlo do topného okruhu. V něm je voda poháněna malým čerpadlem (jako v ústředním topení). Voda, která předala své teplo, se vrací pro nové do kondenzátoru.