6 Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prezentace poznámka.
Advertisements

Specifika Tvorby prezentací pro žáky 1. stupně ZŠ
Pravidla pro tvorbu elektronické prezentace
Nástroj pro prezentace
Jak vytvořit prezentaci
Jak vytvořit dobrou prezentaci
Název: Než začneme s prezentací VY_inovace_32_VT6789_10 Oblast: Výpočetní technika Stručná anotace: Soubor základních pravidel, které by si každý měl uvědomit.
Nástroj pro prezentace
TVORBA MULTIMEDIÁLNÍCH PREZENTACÍ
Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent katedra informatiky a geoinformatiky Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
Ing. Jiří Veselý PowerPoint – nastavení a ladění VY_32_INOVACE_C1_20 PowerPoint nastavení, spouštění prezentace, rady a kontrola. Informační.
Elektronické prezentace Jiří Fejfar Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí - na závěr (pokud je nutno.
Branislav Šturmankin GPJP
Výpočetní technika Akademický rok 2011/2012 Letní semestr Novák Petr
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_157_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Tvorba snímků v PowerPointu
KANCELÁŘSKÝ BALÍK. KANCELÁŘSKÝ BALÍK je program, s jehož pomocí lze vytvářet PREZENTACE.
3MA381 PowerPoint - seznámení
PowerPoint 2007: Formátování grafu Lekce 15. Úkol Pracujte s grafem na 3. snímku. – Změňte typ grafu na spojnicový. Z nabídky vyberte hned první variantu.
Tvorba prezentací v programu PowerPoint Autor: ing. Jaroslav Mochan
Microsoft Office PowerPoint
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
Vytváření prezentace v PowerPointu
Zásady a doporučení pro tvorbu elektronických prezentací
PRAVIDLA PRO Tvorbu PREZENTACÍ
Tvorba PowerPointové prezentace
ŠTĚPÁN LÍSKOVEC, 4.A Prezentace. Principy úspěšné prezentace Vhodný styl pro příslušnou prezentaci S posluchači je nutné aktivně komunikovat Přednášející.
Obhajoba maturitní práce
ÚPRAVA PREZENTACE předmětová komise VYT SPŠ Karviná.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
PŘÍPRAVA A POSTUP PŘI TVORBĚ PREZENTACE
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Power Point– úvod Ing. Bohumil Bareš.
Zásady práce s prezentacemi
Microsoft Powerpoint Microsoft Word.
Zásady a doporučení pro tvorbu prezentací
UČITEL 3. TISÍCILETÍ – ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ PEDAGOGICKÝCH PRACOVNÍKŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ NA JABLUNKOVSKU TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Jméno autoraZdeňka Sudová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
PowerPoint - seznámení Miroslav Lorenc. PowerPoint  K čemu a kdy použít?  Jaké jsou možnosti využití?  Alternativy?
aneb zásady správné tvorby webových stránek Informatika Milan Šimek
Obhajoba maturitní práce
Zásady správné prezentace
Informační a komunikační technologie PowerPoint
Prezentace.
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nástroj pro prezentace
Elektronická prezentace Alžběta Srnová Brno Prezentace obsahuje Úvodní snímek Obsah - může být na druhém snímku Snímky Shrnutí– na závěr (pokud je nutno.
Office I. Miroslav Lorenc.
Animace v prezentaci Mgr. Ludmila Faltýnková EU OPVK ICT2-4/Inf14 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Zásady tvorby prezentace
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Ústní prezentace Vědecká komunikace - PSY475 ( ) Mgr. Michaela Širůčková.
Prezentace Ing. Miluše Sedláčková.
Vědecká komunikace - PSY475 ( ) Mgr. Michaela Širůčková
VYTVÁŘENÍ POWERPOINTOVÝCH PREZENTACÍ Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Jak pracovat s multimediálními prezentacemi Přednáší Mgr. Jaromír Kozel
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
Tvorba PowerPointové prezentace
Nástroj pro prezentace
Panel úloh.
Management Tvorba prezentací ppt.
Jméno Příjmení, další jména Ústav konstruování
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Jak si připravit prezentaci
Prezentace v Power Pointu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Obhajoba maturitní práce
Transkript prezentace:

6 Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent katedra informatiky a geoinformatiky Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem email: jan.popelka@ujep.cz WWW: http://most.ujep.cz/~popelka

Prezentace Nejčastější chyby Hlavní zásady tvorby Obrázky, grafy Podmínky zápočtu Tato prezentace je vytvořena na základě materiálu „Hlavní zásady přípravy elektronické prezentace k přednášce“ PhDr. Anny Stöcklové. Stöcklová, Anna. Hlavní zásady přípravy elektronické prezentace k přednášce. Knihovna plus [online]. 2009, č. 2 [cit. 2011-04-28]. Dostupný z WWW: <http://knihovna.nkp.cz/knihovnaplus92/stockl.htm>. ISSN 1801-5948.

Nejčastější chyby , kterých se přednášející dopouštějí při prezentaci odborného textu neodhadnou časové propozice přednášky a nestihnou vše ukázat, příliš mnoho textu na obrázku, nekontrastní barvy – písmo není čitelné, složité grafy bez popisků, rychlé střídání obrázků, přednášející čte text, který je na obrázku, nepřehledné webové stránky jako prezentace.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Struktura prezentace Na první stránce by měl být název prezentace a jména autorů (popř. zdroj materiálu - článek, kniha). Na druhé stránce by měla být osnova přednášky, která plní funkci úvodu. Na předposlední stránce by mělo být shrnutí, které plní funkci závěru.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Struktura prezentace Na poslední stránce může být rozloučení/poděkování za trpělivost. Na poslední stránce je dobré mít odkazy na literaturu a další zdroje, pokud by na to došlo.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Počet snímků Na každý snímek dejte posluchačům alespoň 2 minuty. Na 20 minutovou prezentaci si připravte 10 snímků.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Písmo Používejte bezpatkové písmo. Arial, Calibri, Verdana V nadpise používejte 40 Pt písmo. Text nejméně 32 Pt. V grafech a tabulkách nejméně 20 Pt. Ještě nikdo si nestěžoval na velké písmo.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Textový snímek Pravidlo 7x7

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Snímek s tabulkou

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Grafy Vyberte správný graf, který charakterizuje nejlépe to, co chcete posluchači sdělit - viz přednáška č. 3 VT2011_3.pptx

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Grafy Spojnicový graf – měnící se vztahy v čase – tendence. Nezapomeňte viditelně popsat osy a barevně zdůrazněte kritická místa.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Grafy Sloupcový graf použijte tehdy, jestliže chcete vyjádřit rozdíl, poměr nebo srovnání. Příliš mnoho sloupců je pro posluchače nepřehledné.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Grafy Koláčový graf použijte, chcete-li vyjádřit rozdělení celku na části. Legenda by měla být čitelná.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Barvy Barva pozadí by měla být stejná u všech obrázků a písmo pak kontrastní. Na pozadí nepoužívejte příliš agresivní barvy. Vhodné kombinace jsou: tmavě modrá s bílým písmem, fialová versus žlutá, černá versus bílá nebo žlutá.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Animace PowerPoint umožňuje nepřeberné množství animací. Doporučuje se však používat je velmi obezřetně. V odborných textech (např. obhajoba bakalářské práce) je raději nepoužívejte, neboť odvádějí pozornost posluchačů od obsahu, působí rušivě a zdržují přednášejícího.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Prezentace obrázků z webu, obrazovky Je potřeba si uvědomit, že kopírované obrázky webových stránek jsou zatížené velkým množstvím textu a jsou vesměs nepřehledné. Pokud je uvést musíte, dejte posluchači čas na orientaci v textu. Zkuste část, o které budete mluvit, zvětšit a do stránky vložit. Bohužel ani to není příliš čitelné.

Hlavní zásady při tvorbě prezentace Pamatujte, že snímky vytváříte pro doplnění mluvené prezentace Pokud nechcete posluchače uspat, nečtěte to, co je na prezentaci. Prezentace musí být plynulá, nevracejte se k předchozímu snímku. Nepřeskakujte snímky. Doma si prezentaci několikrát přehrajte a zejména ověřte délku přednášky.

Podmínky zápočtové prezentace Ke splnění zápočtu kurzu 1VT je nutné splnit následující podmínky: Prezentovat předem schválené téma. Prezentace před skupinou. Délka prezentace 10 - 15 minut. Samostatný projev - nečíst text na snímcích. Použití animací objektů a animovaných přechodů.

Podmínky zápočtové prezentace Ke splnění zápočtu kurzu 1VT je nutné splnit následující podmínky: Zahrnutí multimediálních prvků do prezentace: obrázky, fotografie, grafy, zvukové ukázky, videa, odkazy na www stránky a odkazy na multimediální soubory na internetu. V každé prezentaci bude mapa, zobrazující místo nebo oblast, o které se hovoří. Na konec umístit seznam použitých zdrojů (časopis, kniha, www stránky apod.) dle norem viz přednáška č. 10 VT2010_10.ppt

Podmínky zápočtové prezentace Ke splnění zápočtu kurzu 1VT je nutné splnit následující podmínky: Aktivita při diskuzi o vlastním i cizím tématu - odpovídat na otázky a položit alespoň jeden dotaz na jiného přednášejícího.