Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z tvarohového těsta
Advertisements

Projektový den - vaření
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
autor Mgr. Alena Marková
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
POPIS PRACOVNÍHO POSTUPU
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Pokrmy z těstovin.
Pokrmy z brambor.
Obor Kuchař - číšník, Kuchařka - servírka
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Recept na perník.
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.16 SOU Obořiště
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Potraviny rostlinného původu
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
PONDĚLÍ MALOVÁNÍ Můžeme malovat různými barvami - pastelky, vodovky, tempery.. Můžeme malovat podle knihy, fotky, věcí nebo jen tak podle sebe.
Název Výživová pyramida
Mexická kuchyně.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku
Sněhové kokosy Z bílků ušleháme sníh, po částech do něj všleháme krupicový cukr, poté moučkový cukr a nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až.
ZDRAVÉ MLSÁNÍ Ivana Paletová
Vložky a zavářky do polévek
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Recept jak udělat krtkův dort…
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Štědrovečerní večeře.
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu.
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
CHARČO PANÍ MANČO (Paní Man č o) 24/05/15 | Recept | GruzieGruzie
Donuty. Donuty pečené ve speciální „pekárně“ Příprava těsta a pečení: Sypké suroviny smíchat.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Dietní Normování. Dietní systém Historie jednotného dietního systému sahá do padesátých let minulého století byl publikován v Praze: Nový dietní.
GHANSKÉ KUŘE NA ZELENINOVÉ OMÁČCE (Mustafa) 14/10/15 | Recept | GhanaGhana
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
TEST od Tescomy: jak se vyznáte v dobré kuchyni 1./ Který italský sýr se dává do dezertu Tiramisu? a) mozzarella b) mascarpone c) ricotta 2./ Aby se těsto.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
OVESNÉ KULIČKY (Rahima) 20/10/15 | Recept | AfghánistánAfghánistán
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Ovesná pochoutka Filip & Aleš.
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Zdravý oběd VY_52_INOVACE_31
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Sada 3 Práce v domácnosti MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Hovězí vývar se zeleninou a smaženým hráškem
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název projektu: Moderní škola
Transkript prezentace:

Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá Zdravé svačiny Mgr. Adéla Kostrounová Mgr. Marcela Rychlá

Od ledna 2011 připravujeme v CDS Duhovka s uživateli zdravé svačiny Od ledna 2011 připravujeme v CDS Duhovka s uživateli zdravé svačiny. Na přípravě svačin se podílí cca polovina našich uživatelů.

Uživatelé mají individuální plány zaměřené na určité dovednosti spojené s přípravou zdravých pokrmů – např. krájení, míchání, mixování, zadělávání těsta, klíčení výhonků, příprava salátů, pomazánek, pečení, bezlepkové pokrmy,..

PLÁN UŽIVATELE Plán sestaven pro oblast: OBLAST ČINNOSTI V CDS Popis aktuální situace: JAK TO JE „BAVÍ MĚ VAŘIT A CHTĚLA BYCH ZDRAVĚ JÍST.“ _____________________________________________________________ Konkrétní cíl: CO CHCI „NAUČIT SE DĚLAT SALÁTY (HLAVNĚ OVOCNÉ), ZELENINOVOU PIZZU, KLÍČKY.“ ____________________________________________________________ Význam cíle: PROČ TO CHCI „CHCI ZDRAVĚ JÍST.“ ___________________________________________________ Osoba, která mi má pomoci: KDO MI S TÍM POMŮŽE ASISTENTKA Jak by osoba měla pomoci: JAK MI POMŮŽE „ASISTENTKA MI POMŮŽE NAJÍT RECEPTY, NAUČÍ MĚ, JAK SE STARAT O KLÍČKY, BUDE MI RADIT PŘI VAŘENÍ.“ Dílčí kroky: CO UDĚLÁM JAKO PRVNÍ, CO VŠECHNO DALŠÍHO MUSÍM UDĚLAT 1) „AISTENTKA MĚ NAUČÍ OVOCNÉ A ZELENINOVÉ SALÁTY.“ 2) „ASISTENTKA MĚ NAUČÍ, JAK KLÍČIT ČOČKU, FAZOLE MUNGO. NAUČÍ MĚ, JAK SE O KLÍČKY STARAT.“ 3) „S ASISTENTKOU VYMYSLÍME RECEPT NA ZDRAVOU PIZZU.“ 4) „BUDU SE UČIT DOBŘE KRÁJET A MÍCHAT.“ Datum: PODPIS UŽIVATELE: PODPIS KLÍČOVÉHO PRACOVNÍKA:

Dalším plánem je vytváření obrázkové kuchařky.

Uživatelé si osvojují zároveň i dovednosti spojené s nakupováním potravin a zacházením s penězi.

Svačiny přizpůsobujeme individuálním potřebám uživatelů – bezlepková dieta, mléčná dieta, cukrovka, ledvinová dieta, špatné zuby,.. Uživatelé se podílejí na výběru receptů – časopisy, kuchařky,internet, uživatelé sbírají recepty i doma,… Při přípravě pokrmů upřednostňujeme celozrnnou (případně bezlepkovou) mouku, sójové produkty, mořské řasy, med, javorový sirup, ovoce, zeleninu,..

Recepty připravovaných pokrmů shromažďujeme v duhovkové kuchařce. DÝŇOVÁ POMAZÁNKA Dýně Hokkaido Tvaroh Mandle (kešu..) Sušené meruňky Vše rozmixujeme a namažeme na pečivo

Květákovo-mrkvové placičky Povařený květák (celý) a mrkev (3) 1 plechovka sterilované kukuřice 4 vejce Kukuřičná mouka 5 lžic nebo podle potřeby Sušené řasy Bazalka Sůl Pepř Ovesné vločky podle potřeby Trocha mouky na obalení Olej na vymazání plechu Možná obměna: Cuketa Mrkev Cibule Syrové nastrouháme

Indiánské kuličky Sušené fíky, sušené datle, strouhaný kokos, med, javorový sirup, kardamom, skořice, pomerančová kůra a šťáva Fíky a datle najemno nakrájíme nebo nameleme; poté přidáme kokos, med, sirup, koření. Nastrouháme pomerančovou kůru a vymačkáme šťávu dle potřeby a chuti. Vytvoříme hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Můžeme obalit v kakau, karobu, hořké čokoládě, namletých ořechách nebo strouhaném kokosu.