Elektronická preskripce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavel Březovský ředitel Státní ústav pro kontrolu léčiv
Advertisements

Léková politika MUDr. Milan Cabrnoch
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
ICT ve zdravotnictví 2010 Důvody a možná řešení ePreskripce.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Nemocniční informační zdroje v systému e-zdravotnictví 3. října 2012 Ing. Vladimír Rous, MBA.
PODPURNÉ PROCESY V ORGANIZACI
Mobilní elektronická podpora ZZSHMP.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Martin Beneš © 2009 Státní ústav pro kontrolu léčiv ePreskripce – mýty a skutečnosti zřízení a provoz zabezpečeného centrálního úložiště Martin Beneš 19.
Expertní systém pro preskripci Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Aplikace pro vedení a kontrolu Příloh č. 2 pro ZZ STAPRO s.r.o. Pernštýnské nám Pardubice
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Národní plán rozvoje eHealth ICT Unie, pracovní skupina eHealth Konference: „ICT ve zdravotnictví“, , Malostranský palác.
Cena, výše a podmínky úhrady LP PharmDr.Lubomír Chudoba, člen Lékové komise SZP ČR za ZPMV ČR Konference „Rizika v činnostech farmaceutické.
Pohled samosprávy na eHealth
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Víme, jak dosáhnout úspěchu ve Vašem oboru Řízení provozu zdravotnických zařízení Tomáš Pavlíček Solution Architect
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Sledování nežádoucích událostí v ČR
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Doc. Dr. Jiří Kofránek, CSc. Bezpečné elektronické recepty Laboratoř biokybernetiky ÚPF Univerzita Karlova v Praze -1. lékařská fakulta.
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
E-preskripce je část zdravotnického informačního systému, která umožní: zjednodušené předepsání receptu (Rp) s kontrolou vlastní preskripce přiřazení hlavní.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Léková politika v České republice Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
EVito systém aktivního zdraví Součást prevence a léčby civilizačních nemocí Ing. Filip Linhart, MBA, 13. listopadu 2014.
Regulace lékového trhu MUDr. Tom Philipp Ph.D., MBA; náměstek pro zdravotní pojištění Mgr. Martin Mátl; ředitel odboru farmacie Podvýbor pro ekonomiku.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
Změny v lékárnách po Mgr. Jan Šípek Apatyka servis s.r.o.
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
SEZNAMTE SE S PROJEKTEM „Pořízení NIS a virtualizace desktopů do Rehabilitačního ústavu Hrabyně “ realizovaném v letech 2012 až 2015 Rehabilitačním ústavem.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Health 4.0 – kdo povede novou revoluci ve zdravotnictví?
Chytrý Jihomoravský kraj ?
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Státní ústav pro kontrolu léčiv
eRecept – aktuální stav a plánovaný vývoj do
Skutečné náklady a potenciální přínosy systému eRecept
Státní ústav pro kontrolu léčiv
Ing. Jaromír Gajdáček, Ph.D., MBA
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Plán legislativních prací vlády na rok Legislativní činnost Ministerstva zdravotnictví Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
SOUHRN NÁKLADů na diabetologii
eMeDocS Exchange Medical Document System David Zažímal Petr Pavlinec
Základní zákony a instituce ve zdravotnictví
INFORMACE O LÉCÍCH A PROPAGACE LÉKŮ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Lékové interakce v praxi
Transkript prezentace:

Elektronická preskripce Konference ICT ve zdravotnictví Petr Siblík

Koncepce eHealt v ČR Koncepce eHealth má jako celek přispět k lepšímu zdraví občanů, má zvýšit bezpečí a informovanost pacientů a zvyšovat kvalitu i efektivitu poskytování zdravotních služeb Zavedení elektronické preskripce je jedním z klíčových záměrů MZd ČR v oblasti elektronizace zdravotnictví Preskripce hraje ve zdravotnictví velmi důležitou roli, a to jak pro samotný výsledek léčby, tak pro její efektivitu a vynakládané finanční prostředky. Elektronická preskripce, jako jeden z klíčových pilířů elektronizace zdravotnictví, může ve všech těchto oblastech významně pomoci.

Co je elektronická preskripce El. preskripce není jen recept bez papíru, tedy jen vystavení receptu v el. formě a jeho přenos do lékárny El. preskripce je část komplexního informačního systému ve zdravotnických zařízeních (nemocnice, ambulance, lékárny), která podporuje jak administrativní, tak rozhodovací procesy a zlepšuje účelnou farmakoterapii Elektronické lékařské předpisy jsou podobně jako celá koncepce eHealth v poslední době velmi často diskutovaným pojmem. Mnohdy se však za elektronickou preskripci označuje pouze část tohoto rozsáhlého řešení, které se většinou omezuje jen na problematiku elektronického vystavení receptu lékařem a na následný transport receptu do lékáren. A za hlavní přednost takto popisovaného systému elektronické preskripce se většinou označuje pouze zabránění zneužití recepturních tiskopisů pacienty. Motivací zdravotnických zařízení s vlastní lékárnou pro zavádění elektronické preskripce je především nasměrování uplatnění lékařského předpisu do nemocniční lékárny. Je elektronická preskripce jen elektronický recept bez papíru? Za elektronickou preskripci se mnohdy považuje pouze vystavení receptu v el. formě a jeho následný přenos do lékárny. Za hlavní přednost se pak většinou považuje pouze zabránění zneužití recepturních tiskopisů.

Co el. preskripce umožňuje v administrativních procesech vytvoření receptu s plně kontrolovanou preskripcí, snížení pracnosti při předepisování receptu lékařem, snížení pracnosti lékárny při výdeji na recept, snížení chybovosti, automatickou kontrolu platnosti receptu před jeho realizací, zabránění zneužití recepturních tiskopisů (přepis léku nebo počtu, dopsání druhého léčivého přípravku, …), evidenci receptů – léková historie, kontrolu duplicitně vydaných receptů, propojení na primární evidenci léků (sledování minimálního stavu zásob, expirační doby, vyhodnocení časové řady spotřeby, …) eRecept – umožňuje v rámci klinického IS vytvoření čistě elektronického předpisu a pomocí zaručeného elektronického podpisu lékaře komunikaci s Centrálním úložištěm receptů (CÚ). Zabezpečuje vytváření, změny a stornování elektronických receptů. Na straně lékárny zjednoduší výdej léků tím, že po načtení identifikátoru eReceptu přenese do IS údaje o předepsaném léku a pacientovi, což vede ke snížení chybovosti při vykazování a zvýší bezpečí výdeje správného léku. Na základě identifikátoru eReceptu se může lékař kdykoliv dotázat CÚ, zda již byl předepsaný lék vyzvednut, a tím naplněn předpoklad, že pacient lék skutečně užívá. SEP – zajišťuje identické přínosy pro předpisy v papírové podobě, ke kterým odesílá do IS lékárny elektronický datový záznam. Není zde zapotřebí zaručeného elektronického podpisu a navíc umožňuje přenos doplňkových informací nad rámec údajů tištěného receptu. Lékové interakce – umožňují v procesu vystavení receptu provádět kontroly na lékové interakce za pomoci databáze lékových interakcí. Systém automaticky hlídá stupeň závažnosti interakce předepisovaných léků, včetně lékové historie pacienta, a varuje lékaře při překročení zvoleného stupně závažnosti. MIS – umožňuje nástroji business inteligence provádět statistické, farmako-ekonomické a medicínské vyhodnocování. Tímto nástrojem se uzavírá komplex produktů pro podporu procesů preskripce. Jedná se zejména o hlídání limitů a sledování záchytu vlastních receptů ve vlastní lékárně dle organizační i personální struktury zdravotnického zařízení. Úspěšné implementace těchto produktů ukazují, jak důležitý dopad mají na zvýšení záchytu receptů ve vlastní lékárně. Výsledkem jejich součinnosti je rychlé a jednoduché vystavení receptu s farmakoterapií pro konkrétního pacienta, přičemž tato preskripce je prakticky stoprocentně zkontrolována tak, že k odmítnutí úhrady léků ze strany zdravotních pojišťoven může dojít snad pouze v případech zjištěného nesouladu se zdravotním stavem pacienta na základě šetření ve zdravotnické dokumentaci pacienta. Na straně lékáren umožňuje bezchybný výdej léků, při zrychlení obsluhy pacientů.

Co el. preskripce umožňuje v rozhodovacích procesech využití standardních preskripčních schémat pro vybrané diagnózy, využití expertních systémů při předepisování léků, přiřazení hlavní diagnózy onemocnění k předepisovanému léku, zpracování on-line statistik lékařských předpisů včetně analýz využívajících vazby preskripce k diagnóze, popřípadě k provedenému výkonu, vytváření databází lékových postupů aj. eRecept – umožňuje v rámci klinického IS vytvoření čistě elektronického předpisu a pomocí zaručeného elektronického podpisu lékaře komunikaci s Centrálním úložištěm receptů (CÚ). Zabezpečuje vytváření, změny a stornování elektronických receptů. Na straně lékárny zjednoduší výdej léků tím, že po načtení identifikátoru eReceptu přenese do IS údaje o předepsaném léku a pacientovi, což vede ke snížení chybovosti při vykazování a zvýší bezpečí výdeje správného léku. Na základě identifikátoru eReceptu se může lékař kdykoliv dotázat CÚ, zda již byl předepsaný lék vyzvednut, a tím naplněn předpoklad, že pacient lék skutečně užívá. SEP – zajišťuje identické přínosy pro předpisy v papírové podobě, ke kterým odesílá do IS lékárny elektronický datový záznam. Není zde zapotřebí zaručeného elektronického podpisu a navíc umožňuje přenos doplňkových informací nad rámec údajů tištěného receptu. Lékové interakce – umožňují v procesu vystavení receptu provádět kontroly na lékové interakce za pomoci databáze lékových interakcí. Systém automaticky hlídá stupeň závažnosti interakce předepisovaných léků, včetně lékové historie pacienta, a varuje lékaře při překročení zvoleného stupně závažnosti. MIS – umožňuje nástroji business inteligence provádět statistické, farmako-ekonomické a medicínské vyhodnocování. Tímto nástrojem se uzavírá komplex produktů pro podporu procesů preskripce. Jedná se zejména o hlídání limitů a sledování záchytu vlastních receptů ve vlastní lékárně dle organizační i personální struktury zdravotnického zařízení. Úspěšné implementace těchto produktů ukazují, jak důležitý dopad mají na zvýšení záchytu receptů ve vlastní lékárně. Výsledkem jejich součinnosti je rychlé a jednoduché vystavení receptu s farmakoterapií pro konkrétního pacienta, přičemž tato preskripce je prakticky stoprocentně zkontrolována tak, že k odmítnutí úhrady léků ze strany zdravotních pojišťoven může dojít snad pouze v případech zjištěného nesouladu se zdravotním stavem pacienta na základě šetření ve zdravotnické dokumentaci pacienta. Na straně lékáren umožňuje bezchybný výdej léků, při zrychlení obsluhy pacientů.

Co el. preskripce umožňuje pro zvýšení bezpečí pacienta kontrolu lékových interakcí a nežádoucích účinků s dopadem na zdraví a život pacientů a ekonomiku zdravotního systému (hospitalizace z důvodu NÚ, snižování účinku léčivých přípravků), zabránění výdeje léků na recepty s prošlou platností eRecept – umožňuje v rámci klinického IS vytvoření čistě elektronického předpisu a pomocí zaručeného elektronického podpisu lékaře komunikaci s Centrálním úložištěm receptů (CÚ). Zabezpečuje vytváření, změny a stornování elektronických receptů. Na straně lékárny zjednoduší výdej léků tím, že po načtení identifikátoru eReceptu přenese do IS údaje o předepsaném léku a pacientovi, což vede ke snížení chybovosti při vykazování a zvýší bezpečí výdeje správného léku. Na základě identifikátoru eReceptu se může lékař kdykoliv dotázat CÚ, zda již byl předepsaný lék vyzvednut, a tím naplněn předpoklad, že pacient lék skutečně užívá. SEP – zajišťuje identické přínosy pro předpisy v papírové podobě, ke kterým odesílá do IS lékárny elektronický datový záznam. Není zde zapotřebí zaručeného elektronického podpisu a navíc umožňuje přenos doplňkových informací nad rámec údajů tištěného receptu. Lékové interakce – umožňují v procesu vystavení receptu provádět kontroly na lékové interakce za pomoci databáze lékových interakcí. Systém automaticky hlídá stupeň závažnosti interakce předepisovaných léků, včetně lékové historie pacienta, a varuje lékaře při překročení zvoleného stupně závažnosti. MIS – umožňuje nástroji business inteligence provádět statistické, farmako-ekonomické a medicínské vyhodnocování. Tímto nástrojem se uzavírá komplex produktů pro podporu procesů preskripce. Jedná se zejména o hlídání limitů a sledování záchytu vlastních receptů ve vlastní lékárně dle organizační i personální struktury zdravotnického zařízení. Úspěšné implementace těchto produktů ukazují, jak důležitý dopad mají na zvýšení záchytu receptů ve vlastní lékárně. Výsledkem jejich součinnosti je rychlé a jednoduché vystavení receptu s farmakoterapií pro konkrétního pacienta, přičemž tato preskripce je prakticky stoprocentně zkontrolována tak, že k odmítnutí úhrady léků ze strany zdravotních pojišťoven může dojít snad pouze v případech zjištěného nesouladu se zdravotním stavem pacienta na základě šetření ve zdravotnické dokumentaci pacienta. Na straně lékáren umožňuje bezchybný výdej léků, při zrychlení obsluhy pacientů.

El. preskripce jako komplexní systém Poskyto-vatelé Plátci Medikace Odeslání Vyzvednutí Výdej Vyhodnocení Léková a zdravotní historie pacienta DB interakcí Pozitivní list Doporučené postupy Kontroly Pacienti Stát Dodava-telé

E-preskripce v reálném nasazení Klinika, ambulance Zdravotnické zařízení Lékárna MIS Analýzy, statistiky NIS Lek IS Lékové interakce Recept SEP Vystavení receptu Záznam o medikaci Záznam o výdeji Výdej na recept eRecept eRecept Lékárna X ID CÚ SÚKL eRecept Lek IS

Předání záznamu o receptu a výdeji Message Broker Úložiště receptů (SEP)

Příklady vyhodnocování el. preskripce z reálných nasazení Záchyty v kusech i finančních objemech Sledování dodržování lékové politiky (PL) po střediscích nebo lékařích Sledování dle ATC skupin Porovnání objemů realizovaných, nerealizovaných a „příchozích“ receptů Sledování nestandardních frekvencí vybraných léčivých přípravků apod.

Zkušenosti Reference % záchytu je závislé i na jiných faktorech MOÚ v Brně, nem. ve Frýdku-Místku VN Olomouc, KKV Karlovy Vary, % záchytu je závislé i na jiných faktorech poplatky dostupnost lékárny a léků věrnostní programy a akce motivace & propagace

Příklady specifických analýz preskripce Analýza nákladů na léky při léčbě hypertenze (bez / s komplikacemi), Analýza léčby hypertenze z hlediska druhu a délky léčby, Analýza léčby hypertenze z hlediska odbornosti ošetřujících lékařů, Analýza léčby hypertenze podle druhu terapie, Analýza léčby hypertenze podle účinných látek v rámci ATC skupin, Srovnávací analýza způsobů léčby hypertenze dle odbornosti lékařů, Analýza léčby hypertenze z hlediska spotřeby léků patentovaných a ostatních se stejnou účinnou látkou, Analýza léčby ICHS – nitráty, Analýza léčby antibiotiky u PLDO a PLDD, Analýza léčby epilepsie v dětském věku a spotřeby antiepileptik u dětí, Analýza léčby astmatu v dětském věku.

Děkujeme za Vaši pozornost STAPRO s. r. o. Pernštýnské nám. 51 530 02 Pardubice Tel.: 467 003 111 E-mail: stapro@stapro.cz www.stapro.cz