Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Bc. Anna Hana Kučeráková zpracováno: 16.02.2013 ročník (obor) 2.KP 65-51-E/01 Stravovací a ubytovací služby tematická oblast Pokrmy z mletého masa Předmět Technologie Anotace: Žáci se naučí výběr druhů mas vhodných k mletí, hlavní zásady a přípravu pokrmů z mletého masa v závodech společného stravování. Šablona číslo materiálu III/2-5 III/2–5– 16
MLETÁ MASA Použití v kuchyni http:www.toprecepty.cz/kategorie/5-mlete-maso/
MLETÉ maso - použití Na trhu máme Mleté hovězí Mleté vepřové Mleté mix http://office.microsoft.com Každé z nich má svá určitá specifika a není proto vhodné je zaměňovat a přidávat je do stejných pokrmů.
MLETÉ maso - HOVĚZÍ Papričkové kuličky Haše z hovězího masa http://recepty.vareni.cz/vyhledavani/?ingredience=mlete+hovezi+maso
MLETÉ maso - MIX Mleté maso mix je o něco tučnější a proto se hodí k plnění rolád, na přípravu karbanátků, plněných paprik http://www.google.cz/search?hl=cs&q=MLETÉ% 20MASO%20-%20ROLÁDY&tbs a velice vhodné je také ke grilování
MLETÉ maso - VEPŘOVÉ Gulášová polévka z mletého masa Vepřenky s cibulí http://www.recepty.cz/recept/gulasova-polevka-z-mleteho-masa-1739 http://www.cukrovi.kvalitne.cz/maso/masomlete.htm
Vepřenky s cibulí - doplňte Opláchnuté vepřové maso u……. přidáme namočenou h……, pečlivě vymačkanou a n……. umletou. Přidáme s.., p…. a papriku, dobře p…….. Vytvarujeme p……. a p…… je z obou s…. dozlatova. http://www.toprecepty.cz/fotky_nahled/0025/veprenky-68879.jpg
Vepřenky s cibulí - řešení Opláchnuté vepřové maso umeleme přidáme namočenou housku, pečlivě vymačkanou a najemno umletou. Přidáme sůl, pepř a papriku, dobře promícháme. Vytvarujeme placičky a pečeme je z obou stran dozlatova. http://www.toprecepty.cz/fotky_nahled/0025/veprenky-68879.jpg
MLETÉ MASO – další použití Masové knedličky = zavářka do polévky http://www.google.cz/search?hl=cs&q=masové+knedličky+do+polévky&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.44158598
Vejce ve hnízdech Postup http://www.labuznik.cz/recept/vejce-v-hnizdech/ Postup Vejce natvrdo, oloupeme a překrojíme podélně na půlky, smícháme mix maso, cibuli, petrželku,1 vejce, olej, kmín a sůl. Necháme stát ½ – 1 hodinu. Maso vyformujte jako kulatou placičku asi 1 cm vysokou. Do středu každé placičky položíme vejce řeznou plochou dolů, maso dokola zvedneme a přitisknete k vejci. „Hnízda“ rozložíme do tukem vymazaného pekáče a pečeme v troubě 180°C asi 40 minut.
ÚKOLY doplňte název pokrmu ……………………………........................................................................................................ ………………………………………………………………………………………………………………………
ZDROJE http://www.toprecepty.cz/kategorie/5-mlete-maso/ http://www.google.cz/search?hl=cs&q=masové+knedličky+do+polévky&bav=on.2,or.r_cp.r_qf.&bvm=bv.44158598 http://office.microsoft.com http://recepty.vareni.cz/vyhledavani/?ingredience=mlete+hovezi+maso http://www.recepty.cz/recept/gulasova-polevka-z-mleteho-masa-1739 http://www.cukrovi.kvalitne.cz/maso/masomlete.htm http://www.toprecepty.cz/fotky_nahled/0025/veprenky-68879.jpg http://www.labuznik.cz/recept/vejce-v-hnizdech/ http://www.recepty.vareni.cz › Recepty › hlavní chodSdílet ŠINDELKOVÁ, Alena, Ludmila ČERMÁKOVÁ a Ivana VYBÍRALOVÁ. Kuchařské práce:technologie : učebnice pro odborná učiliště.3. vyd. Praha: Parta, 2010, 2 sv. (91, 83 s.)ISBN 978-80-7320-156-22.