Literární věda.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Řeč, jazyk, mluva.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.11 Anotace: Prezentace obsahuje stručný přehled literárních žánrů lyrických. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor:
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obecné poučení o literatuře
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PUBLICISTICKÝ STYL PaedDr
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.3.4.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_10.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Obecné poučení o literatuře
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.07 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici lyriky, její hlavní znaky a dělení. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura.
KRÁSA KOLEM NÁS Jako kýč jsou v umění označována díla, která jsou příliš okázalá, rušivá. Jedná se také o laciné napodobeniny a nekvalitní ztvárnění určitých.
BELETRISTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.2.4.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY Mgr. Michal Oblouk.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Filosofie úvod do problému....
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Náboženství - úvod Petr Machala.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.2.7.
Medailon autora co je, k čemu slouží a jak ho správně psát,...
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
KVINTA.  JEN TRADOVANÁ  ÚSTNÍ  UŽ ZAPSANÁ SLOVESNOST  LITERATURA  PÍSEMNICTVÍ.
Předmět INFORMATIKA nás učí orientovat se v množství informací
pomocné vědy historické
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Literární v Ě DA MGR. MICHAL OBLOUK. -zkoumá krásnou literaturu, částečně i ústní lidovou slovesnost -jako soubor disciplín vznikla v 19. století, teoretické.
Publicistický styl ? OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_CJL_3,4_86.
V Ě CNÁ LITERATURA FORMY V Ě CNÉ LITERATURY MGR. MICHAL OBLOUK.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
BELETRISTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
O útvarech, žánrech a textech
FILOsOFIE A VĚDA.
Pedagogické disciplíny
Referát – památka ČR Kritéria hodnocení.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
9. ročník Michaela Hantková
ANALYTICKÉ ÚTVARY PUBLICISTICKÉHO STYLU
Česká moderna.
O útvarech, žánrech a textech
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Jazykověda a její disciplíny
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Esej Definice druh úvahy na odborné téma. Nebývá rozsáhlá, je psána většinou s estetickým záměrem. Od úvahy se liší tím, že zobecňuje a syntetizuje poznatky.
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Literární věda

Co sem všechno patří? Pojmy Žánry Data Rozbor díla Hodnocení díla Básně Písně Texty všeho druhu Písmo Knihy Druhy literatury Recenze Názor

Literární teorie Literární historie Literární kritika  zabývá se vznikem, vývojem, stavbou a funkcí psaných textů,  má 3 základní disciplíny: Literární teorie Literární historie Literární kritika

 Literární teorie – zkoumá obecné zákonitosti a kategorie umělecké lit. Literární historie – zkoumá vývoj literatury a její místo ve společnosti v určitém čase. Literární kritika – reaguje na aktuální literární dění a posuzuje vzniklá díla.

Literární kritika Literární kritika pochází z řeckého krino = rozlišuji, vybírám Jejím cílem je rozlišit v literárních dílech skutečné hodnoty od zdánlivých. Na základě určitých měřítek posuzuje a hodnotí kvalitu díla. Kritici vycházejí z pravidel literární teorie. Uplatňují také svůj estetický vkus → kritika subjektivním dojmem autora. Nejkratším kritickým žánrem je recenze, rozsáhlejší je kritická studie a esej  

Základní znaky literární kritiky: 1. Objektivnost 2. Ohled na dobu vzniku díla a vystižení jeho přínosu 3. Osobní nezaujatost 4. Hodnotí kladně i záporně 5. Obsahuje bystrý úsudek na základě autorova širokého rozhledu 6. Pomáhá orientovat se ve vzniklých dílech.

Shrnutí Co všechno zahrnuje pojem LITERÁRNÍ VĚDA? Co je její významnou disciplínou? K čemu slouží literární kritika? Jaké má kritika základní znaky?

Domácí úkol Napiš krátkou kritiku knihy, kterou právě čteš nebo která tě něčím zaujala.