Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EVROPA PO ZÁMOŘSKÝCH OBJEVECH
Advertisements

Rakousko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
FRANCIE - HOSPODÁŘSTVÍ
SEVERNÍ AFRIKA.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AUSTRÁLIE Hospodářství
Evropský kolonialismus
REGIONY EVROPY JIŽNÍ EVROPA.
VENEZUELA Veronika Jeřábková.
Jižní Amerika.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Hospodářství Afriky Autor: Mgr. Marian Solčanský
Brazílie a její sousedé
ANDSKÉ STÁTY Charakteristika: Oblast kolem rovníku
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.7.51 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Oblast: Jižní Evropa Řecko
PhDr. Jana Žáková. Zemědělská aristokracie zvětšovala své pozemkové vlastnictví Utlačovala drobné rolníky a násilím je nutila k prodeji polí Přelidnění.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
ŠVÝCARSKO.
Zemědělství.
ZEMĚDĚLSTVÍ AFRIKY.
Zemědělství Jižní Ameriky
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Zámořské objevy 15. století
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
ŘECKO Vlajka Řecka Vlajka prezidenta.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
Světová Kuchyně a její globalizace Jižní polokoule.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Objevné plavby Název sady: Pozdní středověk a počátky.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Jihoamerické státy Peru Chile Bolívie.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Zemědělství TÉMATICKÝ CELEK: Společenské.
Zahrnuje: zemědělství průmysl doprava.  Chov ovcí a produkce vlny je zde největší na světě  Chov skotu – v savanách  Pěstování pšenice, brambory, cukrová.
 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice  Autor: Martin Klepl  Název: VY_52_INOVACE _13 Spojené státy americké  Téma: Zeměpis pro 2.
ŽIVOT V SEVEROAMERICKÝCH KOLONICÍCH  Cesta osadníků za oceán – až tři měsíce  Nutnost založit pole, vybudovat obydlí  Nebezpeční Indiáni – bránili se.
Afrika – hospodářství Antonín Věžník
Polsko, Maďarsko a Slovensko
Maďarsko, Polsko, Slovensko
HOSPODÁŘSTVÍ ZEMĚDĚLSTVÍ
Mexiko.
Zahraniční obchod výměna zboží a služeb mezi státy.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
13. JIŽNÍ AMERIKA ANDSKÉ STÁTY VY_32_INOVACE_12_Z5
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
Základy zbožíznalství
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
VZNIK ZEMĚDĚLSTVÍ.
Zemědělství Rozdělení dle vyspělosti zemí:
Dopady zámořských plaveb
Transkript prezentace:

Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu

Každá o výtlaku několika stovek tun Mezi Evropou a Novým světem proudily stovky tun zboží a surovin Evropa Evropa Koně, hovězí dobytek, prasata, ovce, drůbež, pšenice, cukrová řepa, káva, olivy, pomerančovníky, citroníky, vinná réva, látky, zbraně, sklo, papír, knihy Kolem 100 lodí za rok. Každá o výtlaku několika stovek tun Kukuřice, podzemnice olejná, kakao, tabák, ananas, brambory, rajčata, bavlna, cukr, zlato a stříbro Amerika Amerika

? Evropa vyváží hotové výrobky plodiny Dovoz do Evropy suroviny 1)Porovnej situaci s dnešním světovým obchodem. Zaměř se zejména na tzv. rozvinuté průmyslové země a země rozvojové. 2) Jak se asi projevil dovoz hotových výrobků do kolonií na rozvoj místních řemesel?

Dovoz stříbra do Evropy mezi lety 1550 – 1600 vzrostl 15x Španělé odkryli v Potosí v dnešní Bolívii největší ložiska stříbra na světě

Velká část stříbra a zlata financovala nejen potřebu zboží v koloniích, ale i spotřebu v mateřské zemi. Obilí Víno Látky Kovové výrobky Střelný prach Zbraně (děla, muškety) zboží Německo Francie Nizozemsko Anglie Ag Příliv velkého množství stříbra do Evropy způsobil pokles jeho hodnoty a tím strmý růst cen nejen v rozvinutých částech starého kontinentu = INFLACE – peníze ztratily během 16. století až 75% své hodnoty. Cena potravinářské pšenice vzrostla o 400% ? Zkus odvodit z uvedených faktů, jaké důsledky měly objevné plavby pro české země v 16. století

Španělsko se stalo závislým na dovozu zboží a potravin ze sousedních států a ze zámořských držav. Rozvoj vlastního zemědělství a řemesel stagnoval a jeho úroveň se stala nekonkurence schopnou ? Zhodnoť jaké důsledky měly objevné plavby pro Španělsko z krátkodobého a dlouhodobého hlediska.

Obchod s otroky – trojúhelníkový obchod „Během času se vyvinul mezi Evropou, Afrikou a Amerikou výnosný tzv. trojúhelníkový obchod – lodě plné laciných tretek ke směnnému obchodu odjížděly na západní pobřeží Afriky a tam získávaly za korále, šátky a jiné laciné věci od místních náčelníků tzv. černou slonovinu (otroky), které převezly do Ameriky, kde je směnily u místních majitelů plantáží za zemědělské plodiny. Tento obchod trval s tichým souhlasem západoevropských zemí více než 300 let“

EVROPA Cukr, bavlna stříbro AFRIKA AMERIKA Cukr, bavlna stříbro Alkohol, korálky, levné látky otroci AFRIKA

Někteří historikové nazývají toto období jako období : EUROPEIZACE SVĚTA ? Porovnej se současností a zkus vysvětlit obdobné pojmy: amerikanizace, globalizace