Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oblast: Jižní Evropa Řecko

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oblast: Jižní Evropa Řecko"— Transkript prezentace:

1 Oblast: Jižní Evropa Řecko
Kontinent : Evropa Oblast: Jižní Evropa Řecko

2 Řecko stát jižní Evropy

3

4

5 Základní informace Hlavní město: Atény Rozloha: km² Nejvyšší bod: Mytikas - Olymp(2 917 m n. m.) Počet obyvatel: 10,760,136 Jazyk: řečtina Náboženství: Pravoslaví, částečně řeckokatolické Státní zřízení: parlamentní republika Vznik: 25. března 1821 (odtržením od Osmanské říše) Měna: euro (EUR)

6 Řecko stát ležící v jihovýchodní Evropě na jihu Balkánského poloostrova a rozkládající se na ostrovech v Egejském, Středozemním a Jónském moři. Pobřeží Řecka u Egejského moře bylo místem vzestupu první civilizace v Evropě (jmenovitě Minóané a Mykéňané), poté následovala Temná doba až do roku 800 př. n. l., kdy začala nová éra řeckých městských států (např. Sparta nebo Athény), které získávaly kolonie po celém Středozemí. Po éře impéria Alexandra Velikého přišlo období, kdy se řecká kultura stala základem helénské civilizace. po čase se podřídilo Římu – stalo se tak v roce 168 př. n. l., přesto v mnoha směrech si spíše řecká kultura podmanila život Římanů Od 4. do 15. století Byzantská říše přežila jedenáct století útoků ze severu, západu a východu, až se Konstantinopol 29. května 1453 ocitla pod nadvládou Osmanské říše. Řecké království získalo nezávislost na Osmanské říši v roce 1829. Demokratické volby v roce 1974 spolu s referendem ukončily období vojenské diktatury a zrušily monarchii. V roce 1981 se Řecko stalo členem evropských společenství.

7 Řecko Celková délka pobřeží je km. K Řecku patří okolo dvou tisíc ostrovů a ostrůvků, které jsou převážně v Egejském moři. Okolo 80 % země je tvořeno horami nebo kopci Západní Řecko zahrnuje jezera a mokřady, centrální horstvo Pindos, střední a západní část Řecka zahrnuje vysoké strmé vrcholy přerušované mnoha kaňony a ostatními krasovými útvary včetně roklin Meteora Okolo 50 % řeckého území je pokryto lesy s bohatě rozličnou vegetací V moři kolem Řecka žijí tuleni, mořské želvy, žraloci,delfíni i velké chobotnice včetně krakatice. Ekonomika státu zaměřena na cestovní ruch, vývoz paliv a potravin Zemědělství - sklizeň: pšenice, oves, ječmen, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, olivy, slunečnice, vinná réva, podzemnice, zelenina, ovoce, tabák, bavlna

8 Větrné mlýny - Kyklady

9 Kyklady ostrov Délos, rodištěm bohů Apollona a Artemidy Mykonos Santorini

10 Kláštery Meteora

11 Akropolis, Athény

12 Epidauros Delphi

13 Korintský průplav

14 Olymp 2917 m

15 Úkoly: Zjistěte, které významné památky se nachází na poloostrově Peloponés. Na mapě Řecka najděte všechny uvedené zajímavosti. Jaký vliv mělo Řecko na zbytek Evropy ?


Stáhnout ppt "Oblast: Jižní Evropa Řecko"

Podobné prezentace


Reklamy Google