Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími."— Transkript prezentace:

1

2 ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími státy východní Evropy. D) POMŮCKY: školní atlas světa , učebnice zeměpis 1.díl Evropa, psací potřeby E) KLÍČOVÁ SLOVA: Litva, Vilnius, Lotyšsko, Riga, Estonsko, Tallin. PILOTÁŽ: pomocí školního atlasu (str ) žáci vyhledávali a na nástěnné mapě Evropy ukazovali prezentované pojmy.

3 LITVA samostatnost od roku 1990, od roku 2004 členskou zemí NATO a EU
LITVA samostatnost od roku 1990, od roku 2004 členskou zemí NATO a EU. Průmyslově - zemědělský stát. Zemědělství: chov prasat, skotu, koní a drůbeže. Rybolov. Pěstuje se ječmen, pšenice, žito, len, brambory, cukrová řepa a zelenina. Průmysl: strojírenství, elektrotechnika, radioelektro-nika, papírenský, chemický, potravinářský, textilní, dřevozpracující a stavebních hmot. Díky slabé surovinové základně ložiska rašeliny je produkce elektrické energie téměř výhradně závislá na jaderné energetice.

4 VILNIUS

5 LOTYŠSKO samostatnost od roku 1991,od roku 2004 členskou EU a NATO
LOTYŠSKO samostatnost od roku 1991,od roku 2004 členskou EU a NATO. Průmyslový a zemědělský stát. Průmysl: strojírenský, elektrotechnický, radioelektronika, papírenský, chemický, potravinářský, textilní, dřevozpracující a průmysl stavebních hmot. Těžba rašeliny a jantaru. Velký přínos financí do státního rozpočtu zaznamenává tranzitní přeprava ruského zboží územím Lotyšska a přes přístavy dále do světa. Zemědělství: převládá živočišná produkce. Chov skotu a prasat. Pěstuje se ječmen, žito, brambory, cukrová řepa a zelenina. Loví se zejména sledi a šproty. Téměř polovinu území státu pokrývají lesy.

6 RIGA

7 ESTONSKO samostatnost od roku 1991, od roku 2004 členská země EU
ESTONSKO samostatnost od roku 1991, od roku 2004 členská země EU. Hospodářství je založeno převážně na službách. Významný je zejména sektor informačních technologií, telekomunikace a bankovnictví. Průmysl: elektrotechnický, dřevozpracující a chemický a stavba lodí. Těžba ropných břidlic. Zemědělství: významnou roli hraje rybolov. Rychlý růst estonského hospodářství je podporován přísunem kapitálu ze skandinávských zemí. Přes estonské přístavy prochází i významná část ruského zahraničního obchodu, mimo jiné i ruská ropa.

8 TALLIN

9 ZDROJ INFORMACÍ: ZIVNER, M.K.  , 15:52 [cit ]. Soubor:Vilnius Skyline 2.jpg. Dostupné z WWW: < ZIVNER, ¡0-8-15!.  , 08:0[cit ]. Soubor:Riga Dom-Düna.jpg.Dostupné z WWW: < ZIVNER, FlickrLickr .  , 18:11 [cit ]. Soubor:FL-Tallinn.jpg. Dostupné z WWW: < >.


Stáhnout ppt "ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU B) TÉMA: STÁTY VÝCHODNÍ EVROPY- POBALTSKÉ REPUBLIKY C) CÍL UČEBNÍHO MATERIÁLU Žáci se seznámí s dalšími."

Podobné prezentace


Reklamy Google