Výrobky Výukový text o účtování o výrobcích v rámci společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charakteristika zásob
Advertisements

Bc. Jiří Švec 03_Materiál Bc. Jiří Švec
Účtování pořízení zásob koupí
Účtování prodeje materiálu
Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
02_Peněžní prostředky Výuková prezentace o účtování o peněžních prostředních a ceninách v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Materiál Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_07.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
ÚČTOVÁNÍ NA ROZVAHOVÝCH ÚČTECH
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
04_Materiál - pokračování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_17.
Systém účtování Ing. Petr Valouch, Ph.D.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Zásoby Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE1.OA
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Dlouhodobý majetek Budeme se zde věnovat dlouhodobému majetku.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Účtování materiálu - část 1 Označení materiálu:
MATERIÁLOVÉ ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
Účtování zásob účtová třída 1
Materiálové zásoby Didaktický rozbor pro 1. koncentrický okruh
Zboží Karolína Pecková 2.A 2013/2014. Pojem zboží Jsou to movité věci koupené za účelem prodeje. Mohou to být také nemovitosti, ale v případě, že jsou.
Úvod Obsahem této prezentace bude účtování o rozdělení výsledku hospodaření. Jde o každoroční účetní operaci, kdy společnost po uzavření účetnictví musí.
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
ÚČTOVÁNÍ POŘÍZENÍ ZÁSOB – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Jitka Honková, Ing. Martina Palyzová a Ing. Marek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
prosinec 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070208
Zásoby Účtování o zboží
Účtování na výsledkových účtech a hospodářský výsledek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ÚČTOVÁNÍ NA VÝSLEDKOVÝCH ÚČTECH
Zásoby Účtování výrobků
Vyřazení dlouhodobého majetku
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Základy účetnictví 3. přednáška.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Rozvahové a výsledkové účty
8. tématický okruh: Zásoby
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_253.
NÁZEV PROJEKTU: ICT VE VÝUCE OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_UCE_588 R OČNÍK : 1. V ZDĚLÁVACÍ OBOR : L/51 PODNIKÁNÍ T ÉMA : Ú ČETNÍ DOKLADY - ROZDĚLENÍ.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_607 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Rozvahové účty Jméno autora:
EVIDENCE ZÁSOB.
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….). Zásoby mají podobu a tak se i v účetnictví rozlišují: Materiál – suroviny (základní materiál), pomocné.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Náklady a Výnosy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozvahové účty a jejich změny
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Princip účtování.
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace
Transkript prezentace:

Výrobky Výukový text o účtování o výrobcích v rámci společnosti GAP Education střední škola

Výrobky Jedná se o aktiva, proto: Výrobky Počáteční stav Přírůstek Úbytek

Výrobky Výrobky nebudeme pořizovat. Nebudeme tedy pracovat s pojmy: Cena pořízení Ostatní vedlejší pořizovací náklady Pořizovací cena Budeme pracovat s pojmem Ocenění vlastními náklady

Ocenění ve vlastních nákladech Jak vyplývá z označení, tato „cena“ zásob je tvořena součtem nákladů, které do výroby vkládáme. Jedná se např. o: Materiál Mzdy Elektřina a jiné energie Veškeré náklady výroby se na „konci“ výroby sečtou a vznikne cena zásob vlastní výroby.

Účtování o výrobcích Účtovat v této oblasti budeme o: Příjmu výrobků na sklad Prodeji výrobky

Příjem výrobků na sklad O příjmu výrobků na sklad se účtuje následovně: V - Změna stavu výrobků Výrobky X X Příjemka Přibývají nám výrobky Účtujeme na účet Změna stavu, který je výnosový

Příjem výrobků na sklad Proč se účtuje na účet V – Změna stavu výrobků? Můžeme si to odůvodnit tak, jak již bylo zmíněno na začátku prezentace u způsobu ocenění. Při výrobě těchto zásob vznikají náklady. Pokud bychom v této fázi počítali výsledek hospodaření, byl by záporný = ztráta. Tím, že součet nákladů zaúčtujeme do výnosů, výsledek hospodaření se dostane zpět na nulu. Nebude tedy ani ztráta ani výnos. Nemá přece logiku, abych tím, že vyrábím, byl ve ztrátě.

2. Prodej výrobků Výrobky vyrábíme, abychom je prodávali. Každý prodej se účtuje ve dvou operacích: Tržby (v ceně prodejní) Úbytek prodaného majetku, v tomto případě výrobků (ve vlastních nákladech výrobků).

2. Prodej výrobků V – Tržby z prodeje výrobků Pokladna / Bank. Účet / Odběratelé Tržba X X Podle toho, jakým způsobem prodáváme Výnosy z prodeje Příjmový pokladní doklad / Výpis z bankovního účtu / Faktura vystavená Výrobky V – Změna stavu výrobků Úbytek aktiv Vlastní náklady prodaných výrobků Úbytek výrobků X X Výdejka

Příklad Do skladu jsme přijali výrobky za 14 000 Kč Tyto výrobky jsme následně prodali na fakturu za 18 000 Kč. Ubyly nám ze skladu.

V – Tržby z prodeje výrobků Příklad Do skladu jsme přijali výrobky za14 000 Kč Tyto výrobky jsme následně prodali na fakturu za 18 000 Kč. Ubyly nám ze skladu. Výrobky Změna stavu výrobků Příjemka 1. 14 000 1. 14 000 3. 14 000 3. 14 000 Výdejka V – Tržby z prodeje výrobků Odběratelé Tržba 2. 18 000 2. 18 000

Změna stavu … Jak jste již poznali, na účet Změna stavu…, který je výnosový, se účtuje na obě strany. Kromě zápisu na D, který je u výnosů obvyklý, se účtuje i na stranu MD. Protože na D se účtují přírůstky výrobků na skladu a na straně MD úbytky, zůstatek účtu Změna stavu… vyjadřuje pohyb výrobků v daném účetním období na skladě. Příklad užití: Konečný stav účtu na konci roku je 1 000 Kč. Z toho plyne, že za rok jsme o 1 000 Kč více přijali na sklad, než vyskladnili. Konečný stav účtu na konci roku je -1 000 Kč. Z toho plyne, že za rok jsme o 1 000 Kč méně přijali na sklad, než vyskladnili.

Příklad na procvičení znalostí Číslo Doklad Operace Částka 1 Příjemka Příjem výrobků na sklad 20 000 Kč 2 FAV Prodej výrobků 14 200 Kč 3 PPD 21 900 Kč 4 Výdejka Vyskladnění prodaných výrobků za oba prodeje 19 000 Kč

MD   D