Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úvod Obsahem této prezentace bude účtování o rozdělení výsledku hospodaření. Jde o každoroční účetní operaci, kdy společnost po uzavření účetnictví musí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úvod Obsahem této prezentace bude účtování o rozdělení výsledku hospodaření. Jde o každoroční účetní operaci, kdy společnost po uzavření účetnictví musí."— Transkript prezentace:

1 Úvod Obsahem této prezentace bude účtování o rozdělení výsledku hospodaření. Jde o každoroční účetní operaci, kdy společnost po uzavření účetnictví musí tzv. schválit účetnictví za poslední účetní období a rozhodnout, co s výsledkem hospodaření. ◦ Částečně je toto téma rozebráno i v prezentaci č. 14 – Vztahy společnosti vůči vlastníkům Předem říkám, že pokud budeme mluvit o úhradách, většinou půjde jen o účetní pojem. K žádným pohybům peněz docházet nebude. Tyto úhrady budu označovat jako „úhrady“.

2 Výsledek hospodaření Co je výsledek hospodaření, jak vznikne apod. je předmětem prezentace č. 99 – DPPO_výpočet daně ze zisku. Takže jen stručně: výsledek hospodaření v účetnictví = Výnosy – Náklady. Výsledek hospodaření (dále jen „VH“) jednoho účetního období bude v dalším účetním období zaúčtován jako počáteční stav účtu 431 – VH ve schvalovacím řízení.

3 Výsledek hospodaření Protože jde o pasivní účet, účtuje se na něm následovně: 431 – VH ve schvalovacím řízení Počáteční stav Počáteční stav se musí během roku na základě rozhodnutí společnosti odúčtovat. Tento účet nesmí mít na konci účetního období zůstatek. Důvod? Aby na začátku příštího účetního období tam mohl být zase pouze VH toho předchozího období.


Stáhnout ppt "Úvod Obsahem této prezentace bude účtování o rozdělení výsledku hospodaření. Jde o každoroční účetní operaci, kdy společnost po uzavření účetnictví musí."

Podobné prezentace


Reklamy Google