Po jihlavských stopách Gustava Mahlera, jeho rodiny a přátel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium Víťězslava Nováka v Jindřichově Hradci: Vítejte u prezentace akce „HUDBA V NÁS – hudební toulky d ě jinami m ě sta“
Advertisements

Kde najdete informace o volných pracovních místech?
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Nabídka Klubu českých turistů na roky 2008 a 2009 EUROBEDS.
Společné jednání nad otázkami koncepčních možností budoucího financování sportu v Libereckém kraji. Financování sportu ve Statutárním městě Liberec Vypracoval:
Vyhodnocení dotazníku – Barcamp Brno 2012 Magdaléna Katolická magdalena [at] marketingovevyzkumy.cz
MILČOVO KOLEČKO 2013 Amatérský závod k uctění památky bosonožského profesionálního cyklistického závodníka Miloše Hrazdíry, jehož spoluorganizátorem byl.
Višňové u Znojma Naše ubytování v penzionu, který je známý z filmu Bobule.
Zápis dětí do Mateřské školy Pržno •Zapsat děti do mateřské školy si můžete ve středu a ve čtvrtek , vždy od do hodin v.
VÝLET DO MORAVSKÉHO KRASU
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
KULTURNÍ AKCE ŠKOLY Aleš Březina 3.A prosinec 2009.
Městské lesy Hradec Králové a.s. Příměstské lesy města Hradce Králové a usměrňování požadavků jejich návštěvníků Ing. Milan Zerzán 5. června 2008.
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Hamerníkova 12, Jihlava  , IČO: Český svaz ochránců.
Klub českých turistů Čeřínek – Jihlava 5. Hvězdicový výstup na Čeřínek
Finanční možností svépomocných skupin
PROJEKT „ Bezbariérová Chrudim “. Na začátku – Projekt I. Během května a června 2008 naši studenti pracovali na projektu „Co můžeme změnit kolem nás“
(kulík) v obrazech vstupte Jedná se o několik snímků malé Jany Tauchmanové narozené v Brně. Fota jsou z období asi od 14. dne po narození do.
Návrhy usnesení Členská schůze občanského sdružení MAESTRO CLUB Kolovraty dne
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
Hřbitovy- naše kamenná historie
Obchodně Společenské Centrum Prostějov shrnul
14/1/2010. Lead partner projektu RERA a.s., Regionální rozvojová agentura jižních Čech Realizované mezinárodní projekty - Z jižních ČECH AŽ NA KONEC SVĚTA.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
13. dubna 2013 KČT Nepomuk zajistil autobusový zájezd na toto setkání.
Vážení občané, Bydlíte v menší obci? Trápí Vás špatná dopravní obsluha a spojení s městy? Jste odkázáni na automobil či snad na taxi?
Zvyšování manažerských kompetencí středního managementu a zaměstnanců firem Zlínského kraje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM.
Kam si vyšlápli turisté z Nepomuku Červen Strakonice, ten dudák je „nějakej divnej..“
Specifika Smlouvy o poskytnutí dotace u závěrečných výzev Říjen 2013 Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Trenér a legislativa Petr Klimpl. Systém trenérů sekce OB Kvalifikační třídy trenérů trenér 1. třídy (T1) trenér 2. třídy (T2) trenér 3. třídy (T3)
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Srdečně Vás zveme na pochod Ze Zbraslavic (nejen) do Zruče
Jednota byla založena roku 1920 vlastní budovu získala až přestavbou stodoly získané při parcelaci panského dvora Dol v 60. letech proběhla velká rekonstrukce.
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
Narozen ve Vraném u Slaného Od roku 1910 lékárníkem v Jihlavě zvolen předsedou nově vzniklého Turistického klubu Čeřínek –
Ave Maria.
, Pržno z Velkého pahorku. Program KTV Naši jubilanti Co najdete na úřední desce Svoz odpadů v únoru Klub seniorů – pozvánky Předplatné obědů.
…… Úvod Křest nové knihy (druhé vydání) se uskutečnil v Městské části Bosonohy ve dvoře budovy Centra volného času BOSA. Slavnostního ceremoniálu.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
SVÁTEK SENIORŮ Brno Náměstí Svobody ……. Ve bylo oficiální zahájení za účasti PŘEDSTAVITELŮ MĚSTA BRNA. Záštitu nad akcí měli JUDr. Michal.
Klub českých turistů Bedřichov Jihlava pořádá dne studánkovou vycházku Luka nad Jihlavou - Bítovčice. Sraz v Lukách nad Jihlavou na nádraží.
Vysočany Odpolední část leteckých modelářů ve Vysočanech. Tak jak bylo napsáno, tak se létání protáhlo až do nočních hodin. Vzhledem k mému zdravotnímu.
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo: Daniel.
Sbor Církve bratrské v Ostravě sborová oznámení SRDEČNĚ ZVEME NA SPOLEČNÁ SHROMÁŽDĚNÍ STŘEDA 18:30 Biblická a modlitební hodina Slovo:Jiří Valeš.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Největší Běžecký závod pro studenty středních škol v ČR 14 semifinálových závodů v centrech měst v celé ČR Finálový závod v rámci Volkswagen klasického.
TÁBOR Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ.
Anglie a Paříž pro základní školy
70. výročí osvobození Bosonoh
Birmingham Anna Kolářová
KTV PRŽNO Leden Podněty a připomínky k obsahu sdělení v KTV můžete zasílat na mailovou adresu: případně telefonicky na č
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Freibergské sdružení pro přátelský vztah k rodině Vyhodnocení ankety rodičů a podniků k přátelskému vztahu města Freiberg k rodině červen 2008.
Vyšehrad Vytvořil Samuel Pechlát. Obsah Poloha a vznik Vyšehradu. Poloha a vznik Vyšehradu. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský hřbitov. Vyšehradský železniční.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Participace + intencionalita = podnětné vzdělávání Když se ze spotřebitelů stanou spolutvůrci Mgr. Silvie Čermáková Muzeum Vysočiny Jihlava.
Den s Českým rozhlasem Brno 18. června 2016 MELODIE.
KTV PRŽNO Duben 2017 Veselé Velikonoce.
KTV PRŽNO Duben 2017 Veselé Velikonoce.
Sociální podnikání v Praze
Andrea Doubková, Janus, z. s.
Hřbitovy- naše kamenná historie
SNĚŽNÉ.
ZE ZLATÉHO FONDU FOTOGRAFIÍ KČT ČEŘÍNEK
Koněspřežná dráha České Budějovice - Linec (česká část)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Transkript prezentace:

Po jihlavských stopách Gustava Mahlera, jeho rodiny a přátel KČT Čeřínek Jihlava a KČT Tesla Jihlava pořádají v neděli dne 15. května 2011 ke 100. výročí úmrtí skladatele a dirigenta Gustava Mahlera 2. tematickou komentovanou vycházku Po jihlavských stopách Gustava Mahlera, jeho rodiny a přátel

Sraz je v Jihlavě na Masarykově náměstí před radnicí Začátek vycházky ve 14:00 hodin, délka okruhu asi 4 kilometry. Účast na vycházce přislíbili manželé Olga a Josef Poukarovi, kteří zasvěceně odpoví na všechny Vaše dotazy. Kontakt: misasvatosova@seznam.cz, tel. 606 194 366 ivana.svobodova2@seznam.cz, tel. 605 105 297 Na akci jsou pojištěni pouze vedoucí a cvičitelé turistiky!

Po jihlavských stopách Gustava Mahlera, jeho rodiny a přátel V neděli 15. května pořádaly odbory Klubu českých turistů Čeřínek a Tesla vycházku nejen pro své členy, ale i pro veřejnost a všechny příznivce Gustava Mahlera. Letos se uskutečnil už druhý ročník akce, tentokrát jako připomínka 100. výročí úmrtí velkého skladatele, který prožil dětství a mládí v Jihlavě. Přes dosti nevlídné počasí se ve 14:00 sešlo na Masarykově náměstí dvaašedesát účastníků vycházky, společně procházeli historickým centrem města a při několika zastávkách vyslechli povídání o životě rodiny Gustava Mahlera a o době, ve které budoucí skladatel žil. Na důvěrně známé domy a zákoutí se zkusili podívat jinýma očima a přenést se do Jihlavy druhé poloviny devatenáctého století. Jedna ze zastávek byla v parku Gustava Mahlera a lidé se velmi zajímali o jeho symboliku a sochu Gustava Mahlera, vytvořenou Janem Koblasou. Vycházky se zúčastnili i manželé Olga a Josef Poukarovi, kteří jako vedoucí činitelé Společenství za zřízení pomníku Gustava Mahlera v Jihlavě věnovali od roku 2004 hodně sil tomu, abychom v novém parku, zřízeném městem, mohli nyní spolu s mnoha zahraničními návštěvníky obdivovat sochu Gustava Mahlera, jejíž vytvoření zadalo sochaři profesoru Koblasovi Společenství. Vycházka končila na židovském hřbitově, kde jsou pohřbeni oba rodiče a někteří sourozenci Gustava Mahlera, skalní příznivci zašli i na katolický hřbitov k hrobu přítele Gustava Mahlera, Theodora Fischera. více na: http://svatosovi.bloguje.cz/ M + M Svatošovi

foto: Jiří Bruthans

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Jiří Bruthans

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Jiří Bruthans

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Jiří Bruthans

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Jiří Bruthans

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Jiří Bruthans

foto: Jiří Bruthans

foto: Jiří Bruthans Socha Gustava Mahlera stojí v novém parku, jenž vznikl z rozhodnutí města, které se v červnu 2008 zapojilo do projektu a převzalo financování. Ještě před tím, už 20. května 2008, byl model sochy GM převezen z ateliéru Jana Koblasy do slévárny Jiřího Sovince ve Ždánicích u Kutné Hory. Následně byla uzavřena smlouva o vytvoření pomníku GM mezi městem Jihlava a Janem Koblasou, která nahradila původní smlouvu mezi Společenstvím a sochařem, jejíž všechny finanční závazky byly občanským sdružením vyrovnány. Město poté získalo z fondů Evropské unie 39 500 000 Kč na vybudování Parku Gustava Mahlera a stavební práce v parku se rozběhly. V minulém roce se objevilo na našem blogu několik článků s mahlerovskou tematikou, k nimž chci dnes přidat závěrečnou zprávu o činnosti Společenství za zařízení pomníku GM v Jihlavě, vydanou při příležitosti rozpuštění občanského sdružení, jelikož stanoveného cíle bylo úspěšně dosaženo. Loňskou instalaci pomníku GM chápeme ovšem jako start další etapy, která jistě bude mít přesah do daleké budoucnosti. Závěrečnou zprávu napsal pan Petr Dvořák, jemuž také děkuji za to, že mohu vždycky nahlédnout do jedinečné publikace Pomník Gustava Mahlera v Jihlavě, kterou sestavil, a která je pro každého zájemce zdrojem přesných údajů, týkajících se vzniku sochy GM. Věřím, že se najdou lidé, kteří ocení možnost přečíst a prostudovat si fakta, s nimiž se leckde zachází příliš volně a účelově. M + M Svatošovi

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Jiří Bruthans

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Ludmila Haičmanová

foto: Ludmila Haičmanová

Dojmy z vycházky Děkuji moc za nádherné odpoledne s Gustavem Mahlerem v Jihlavě. Vycházka byla velmi dobře připravená a byla skutečně velmi zajímavá. Hlavní osoby - Míša Svatošová a manželé Poukarovi nám řekli tolik zajímavého o této významné osobnosti, klobouk dolů. Co se týče nevlídného počasí, říká se, že špatné počasí v podstatě neexistuje, existuje pouze špatně vybavený turista. Škoda jen, že to přednedávnem divoké prostranství, které se změnilo díky obětavým nadšencům v nádherný park je tak trochu zanedbáváno - nefungovaly vodotrysky, v bazénku plavaly "petky" a na zemi u laviček se povalovaly "vajgly". Osobně si myslím, že město Jihlava se hodně zviditelnilo zbudováním parku a připomenutím tohoto významného občana, přitáhlo do města domácí i zahraniční návštěvníky, škoda jen, že si těchto hodnot neumíme vážit a kompetentní úředníci neučiní potřebná opatření, aby park byl funkční a čistý a důstojně reprezentoval město Jihlavu. Snad není všem dnům konec a najde se způsob jak o daný park pravidelně a s hrdostí pečovat. Daniela Vitásková