Celoživotní vzdělávání na Vsetínsku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Grantové schéma Zlínského kraje SROP 3.2 Karlovy Vary,
KOUS Vysočina, o.s. KOUS je zkratka pro Koordinační uskupení nestátních neziskových organizací, které působí v kraji Vysočina.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
ČINNOST DĚTSKÝCH KNIHOVEN VE VSETÍNĚ
© Interface Wien GmbH Interface Wien GmbH Vítejte v Interface Wien!
CZ / /0314 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
1 EICO - nevyšlapanou cestou. 2 Evropský sociální fond Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) Opatření 2.3 Posílení kapacity poskytovatelů sociálních.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
KNIHOVNA JAKO KOMUNITNÍ CENTRUM NSZM - SROP 3.2. Město Vsetín „srdce Valašska“ (podhůří Beskyd, krásná příroda, bohatý folklór, blízko hranic se Slovenskem.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Pomáháme dětem vkročit do života PROJEKT KÁMOŠ. Nejpřirozenější prostředí pro dítě je rodina.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Senioři v komunitní knihovně ve Vsetíně
Blanka Tauberová Městská knihovna Sedlčany ( Městská knihovna v Praze,Knihovnická dílna )
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Snadný návrat z mateřské do zaměstnání nezaměstnaných žen pečujících o dítě do 15 let v Libereckém kraji 390 nezaměstnaných žen pečujících o.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
„Místní partnerství ve Vsetíně“ Seminář Knihovny a strukturální fondy EU II – využití prostředků EU na podporu rozvoje knihoven.
MASARYKOVA VEŘEJNÁ KNIHOVNA JAKO INSTITUCE KOMUNITNÍCH AKTIVIT A CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE VSETÍNĚ Informace o projektu Masarykovy veřejné knihovny Vsetín.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
Komunitní a otevřená škola
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Podpora projektům EU SF aneb kvalitní podpora pro kvalitní projekty Ing. Jan Knyttl
Komunitní centrum Amaro Phurd - Pražská
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Kariérové poradenství a úřad práce Současná situace a perspektivaSoučasná situace a perspektiva.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Konference Aeduca 2011 OSOBNOSTNÍ ROZVOJ V SOUVISLOSTI S ODVAHOU, MOTIVACÍ A ZÁJMEM USPĚT NA TRHU PRÁCE Barbora Novotná Březovská.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
„Cesta k městu“ STRATEGIE PRO MLÁDEŽ PO KARVINSKU
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Transkript prezentace:

Celoživotní vzdělávání na Vsetínsku Opava 2012 PhDr. Helena Gajdušková

Situační analýza - Vsetínsko Valašsko – svérázný kraj, ovečky, horalé, prostí lidé, bohatý folklór Vsetín – přistěhovalci z venkova (za prací - 30. léta - Zbrojovka) – nemají vzdělávací návyky

Situační analýza - Vsetínsko současnost: zaměření na „tradiční“ cílové skupiny (děti,senioři) – nestačí mladí vzdělaní lidé odcházejí (Brno, Praha, Ostrava, Olomouc, Zlín, zahraničí) nebo se rodiny stěhují do domků na venkov zůstávají sociálně slabé vrstvy nutnost zaměřit vzdělávání i na ně

Situační analýza - Vsetínsko vzdělávací instituce na Vsetínsku (27.053 obyvatel) chybí VŠ 6 středních škol 7 základní škol 11 mateřských škol vzdělávací instituce placeného vzdělávání (Marlin, soukromá škola Kostka atd.) – šance pro „bezplatné/levné“ knihovny

Knihovna v konkurenčním prostředí role„půjčovací“ – nemá na trhu konkurenci role vzdělávací – existuje konkurence: školy vzdělávací agentury

Knihovna v konkurenčním prostředí Chce-li realizovat vzdělávací aktivity: musí být ve svých aktivitách „lepší“ (jiná) než školy a vzdělávací agentury musí nabídnout „přidanou hodnotu“ – něco nového, jiného

informační a knihovnické vzdělávací komunitní Funkce knihovny informační a knihovnické vzdělávací komunitní Vzdělávací a komunitní aktivity vyžadují další prostory – PC učebna, přednáškový sál s promítáním atd. Je výhoda, když je knihovna má.

Přidaná hodnota knihoven V čem knihovny mohou nabídnout svou přidanou hodnotu ve vzdělávání? zaměří se na cílové skupiny, o které nikdo „nestojí“ (nezaměstnaní, matky/rodiče s malými dětmi, senioři atd.) budou flexibilní v nabídce vzdělávacích aktivit knihovny byly první, kdo učil internet; komunikační dovednosti na internetu (Skype, ICQ, Digi foto); finanční gramotnost konkurují vzdělávacím agenturám – ECDL kurzy, akreditované PC kurzy nabídnou klientům to, co ostatní vzdělávací instituce nabídnout nemohou laskavý knihovník příjemné prostředí (neformální) – lidé se v knihovnách nebojí individuální přístup klient se do knihovny může vracet opakovaně využití i jiné služby knihovny (pro něj přidaná hodnota, pro knihovny noví členové)

Vzdělávání v knihovně neorganizované, vlastní silou, sebevzdělávání (četba, poslech toho, co mě zajímá) organizované pro školy obecně MŠ, ZŠ, SŠ (nabídka školám) http://www.mvk.cz/archiv/stazeni/MVK-101090-nabidka-akci-skolam-a-skolnim-druzinam-pro-skolni-rok-2011_2012l.pdf vzdělávání v rámci projektů – orientace na konkrétní cílové skupiny http://www.mvk.cz/knihovna/vsetin/projekty-10005/ vzdělávání pro veřejnost http://www.mvk.cz/knihovna/vsetin/vypis-akci-10065/

Organizované vzdělávání – projekty - děti a mládež úzce napojené na spolupráci se školami – věc partnerství, důvěry, předešlé dobré zkušenosti snaha přilákat mladé (teenagery) na akce i v jejich volném čase - těžké festival Literární jaro ve Vsetíně projekt, který organizuje knihovna v partnerství s Masarykovým gymnáziem Vsetín (nadace MG); financováno sponzorsky a z grantů úžasná literární výchova spolupráce s MG (dříve nefungovala ideálně) program http://www.literarnifestival.cz/ Komunitní knihovna celoživotního vzdělávání (2006-2008) projekt financovaný ze SROP 3.2 (ESF) jednou z cílových skupin - děti a mládež ohrožené sociální exkluzí nastartovaly díky tomu nové programy – otázka dalšího financování - udržitelnost prevence (drogy, závislost, zájem o veřejné dění atd.) besedy o adrenalinových sportech, hudbě atd.

Organizované vzdělávání – projekty - skupiny obyvatel ohrožené na trhu práce Projekty pro tyto cílové skupiny je možné financovat z evropských peněz financováno z ESF rozvoj partnerství s místními neziskovými organizacemi otázka udržitelnosti – snažíme se v započatých aktivitách pokračovat – zajištění financování (není možné u všech) nové projekty platí si účastníci lektoři (jako nejdražší položka) z lidských zdrojů knihovny, v rámci pracovní doby (členové knihovny mají kurz zdarma, ostatní drobný poplatek) Komunitní knihovna celoživotního vzdělávání (2006-2008) projekt financovaný ze SROP 3.2 (ESF) jednou z cílových skupin – nezaměstnaní, maminky pečující o malé děti rekvalifikační PC kurzy (akreditace MŠMT), motivační a psychologické kurzy Rovné příležitosti žen a mužů v komunitní knihovně (2009-2011) projekt financovaný z OP LZZ (ESF) cílová skupina - dlouhodobě nezaměstnané ženy - muži v podobné situaci (na MD, 50+), zaměstnavatelé, NNO vzdělávací aktivity v rámci projektu:

Organizované vzdělávání – projekty - skupiny obyvatel ohrožené na trhu práce Rovné příležitosti žen a mužů v komunitní knihovně (2009-2011) vzdělávací aktivity v rámci projektu (ideálně pro 8-10 účastnic/ků) – zavedení e-learningu rekvalifikační PC kurzy (navázání z předešlého projektu) jazykové kurzy Angličtina ve 3 úrovních Němčina ve 2 úrovních tematické kurzy Psychosociální osobnostní výcvik s psycholožku Motivace a bilanční diagnostika PC – digitální fotografie, vyhledávání na internetu Právní či Ekonomické minimum, Ekologie a udržitelný rozvoj, Estetika a Sebeprezentace, Prevence při výchově dětí atd.

Organizované vzdělávání – projekty - senioři Senioři vítáni projekt nadace OSF – aktivní účast seniorů – metodika http://www.mvk.cz/archiv/stazeni/MVK-100501-vsetin_metodika08final.pdf Akademický rok (nejen) pro seniory Různá témata vzdělávacích modulů PC kurzy – pro začátečníky; komunikace přes internet (Skype, ICQ, Facebook); Digitální fotografie atd.; tématické – Trénování paměti, Region, Literatura a cestování, Zdravý životní styl, Bezpečí a ochrana vycházky a cyklovyjížďky – tvoří aktivní senioři – dobrovolnictví; pohyb a poznání regionu – vzpomínky pamětníků tvůrčí dílny – podpora mezigeneračních vztahů kluby seniorů – aktivita dobrovolníků – Tilia, S klub na dětských půjčovnách Kurz Senioři komunikují – nadace L.a V. Klausových – regionální přesah Virtuální univerzita 3. věku Česká zemědělská univerzita v Praze (Astronomie, Etika atd.) http://www.e-senior.cz

Organizované vzdělávání – projekty Aktuální témata dnešních dní – s čím nás oslovují: PC gramotnost, sociální sítě (především senioři) Finanční gramotnost – možnost spolupráce s různými finančními institucemi, možnost vyškolit si vlastní lektory z řad knihovníků Možnost informovat o čtečkách, audioknihách, atd.

Organizované vzdělávání – veřejnost částečně financováno z drobných projektů (MK ČR, město Vsetín, Zlínský kraj) většinou z prostředků knihovny pravidelné „čtvrteční“ besedy a přednášky kurz „Finanční gramotnost“ večerní kurz pro veřejnost – Digitální fotografie a další

Vzdělávání knihovníků Rozvoj knihovníků je důležitý pro rozvoj dalšího vzdělávání v knihovně projekt Rozmanitost nás spojuje – (Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika a Česká republika – Fond mikroprojektů); partner Turčianská knižnica v Martině UZS jazykové vzdělávání osobní a profesní rozvoj jednotlivých pracovníků v různých oblastech Týmová školení a rozvoj měkkých dovedností v rámci MVK společné krédo týmová práce zvládání konfliktů práce s problémovými klienty atd.

Vzdělávání veřejnosti – knihovna ano nebo ne? Jak na to? Co dělá většina knihoven? večerní besedy s regionálním autory literární besedy (se spisovateli) jednorázové akce To je ok, ale stačí to?

Vzdělávání veřejnosti – knihovna ano nebo ne? Nestačí… v ČR neexistuje něco jako „Hochvolkschule“ v Německu maximálně funguje ve městech kurzy keramiky, ruční práce jazykové vzdělávání vzdělávání pro nezaměstnané atd. Ale zkuste ve Vsetíně najít nějaké další doplňkové vzdělávání – nenajdete! To je šance pro knihovnu sama může chybějící akce organizovat stane se rozcestníkem pro vzdělávání – informace, kde lidé co najdou včetně e-learningové nabídky

Vzdělávání veřejnosti – knihovna ano nebo ne? knihovna by se neměla ztotožňovat s nabídkou běžných agentur drahé (placené) kurzy agentury vyplňují běžný zájem na trhu Knihovna: čte znamení doby a je tu i pro ty, jimž běžná nabídka škol a agentur nevyhovuje

Hledání nových cest – jak uspět knihovna nabízí vzdělávání pohodovou formou, zábavně, snaží se nabídnout různé benefity (hlídání dětí, informační zdroje atd.) měla by vždy vidět „dopředu“ co na trhu chybí, být „průvodcem“, být v nabídce první, znát potřeby regionu a rychle reagovat, zaváděčem novinek např.pokud je v místě více agentur, které nabízejí kurz na Excel – nemusí to dělat i knihovna – spíš se zaměří na Excel pro seniory, kteří se k agentuře nepřihlásí, protože mají strach, že nebudou stíhat … nebo knihovna přijde s úplně novým kurzem, který na trhu není –novinky v digitální fotce, nebojte se internetu atd. zároveň by knihovna měla znát, co je jí blízké a nikdo se tím nezabývá – databáze, čtečky, regionální osobnosti atd.

Hledání nových cest – jak uspět Co v současnosti vnímáme jako aktuální skupinově další vzdělávání dospělých obecně navázání na předešlé/stávající projekty s ohledem na cílové skupiny (nebo veřejnost jako taková) – kurzy, semináře, besedy témata:Finanční gramotnost, Komunikace a internet, Virtuální univerzita 3. věku, Rozvoj občanské společnosti a regionu, otevřenost zájmovému vzdělávání – besedy, aktivity (zahrádkáři, bývalí pedagogové, turistika a kolo a další), PC gramotnost a další mezigenerační a prorodinné programy (mohou se účastnit celá rodina – rodiče, děti, prarodiče, vnoučata) tvořivé dílny společná čtení jednotlivě Poradenství, nasměrování, individuální konzultace uživatelé na PC/internetu v knihovně čtečky, audioknihy důraz na osobní přístup, ochota najdou u nás vždy, co potřebují - i když přesně neznáme odpověď, nabídneme jiné alternativy, hledáme další informace, společná řešení – odchází spokojeni

Závěrem Dobrá knihovna by měla plnit tyto role: základní knihovnické půjčování, přístup k informacím komunitní možnost setkání různých skupin X izolace jednotlivců vzdělávací jednotlivců i skupin neformální i formální pestrá nabídka dělat to, co je potřeba – aktuální požadavky