Karel Čapek český dramatik, prozaik a novinář

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTAJÍ VÁS VESMÍRNÍ LIDÉ
Advertisements

Citáty O LÁSCE.
Světová literatura po 1. svět. válce
Karel Čapek R.U.R..
Povídání o pejskovi a kočičce
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
Bc. Michaela Galová I. HYDR Evoluční psychologie
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Světová literatura po 1. světové válce
Ve společenství s Matkou Boží
Jednej tak, abys byl šťastný. Ne aby ses šťastným jen zdál.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Katechetické centrum Olomouc, 2014
Bratři Čapkové.
Poznámky pro výuku Předmět:Český jazyk Autor:Mgr. Kateřina Linhartová
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
KAREL ČAPEK.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
FEDERICO GARCÍA LORCA Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Ř. 5/12-14 Ř. 5/ ADAM: 1. byl stvořen – z prachu země 2. k prachu země se navrátí – je smrtelný 3. tvořen jako tělo 4. Bůh s ním uzavřel smlouvu.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Kdo je animátor seniorů? Doc. Ing. Aleš Opatrný,Th.D. Katolická teologická fakulta Univerzity Karlovy v Praze.
Nástup A. Hitlera k moci Německo jako fašistická diktatura
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
DRAMATICKÁ TVORBA KARLA ČAPKA
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Karel Čapek a Josef Čapek
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
Michal Vosáhlo Karel Čapek Michal Vosáhlo.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
RUR Karel Čapek. Informace  Sci-fi drama, 3 dějství  1920  Ovlivněno první světovou válkou  Varování před špatným vlivem techniky na lidstvo  Slovo.
FAŠISMUS.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Portréty literárních osobností světové literatury
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: George Orwell životopis, charakteristika.
Karel a Josef Čapkovi.
(Asistovaná sebevražda) Ano či ne?
Svět plný dobrodružství, středověké hrady, města a vesnice, krajina plná skal, lesů potoků a řek. To je Naturalis. Celý příběh začíná v podhradí Naturalisu,
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Téma: Karel Čapek – Bílá nemoc
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.
KAREL ČAPEK BÍLÁ NEMOC Helerová, C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
Karel Čapek - cestopisy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Ježíš.
Stát Definice, funkce, typy.
Socializace Kejřová.
Božena Němcová (1820 – 1862).
TOTALITNÍ REŽIMY Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Karel Čapek český dramatik, prozaik a novinář umírá v roce 1938 na životní vyčerpání („uštván společností“) JEHO ŽIVOT – DOSTUDOVAT NA INTERNETU NEBO V ENCYKLOPEDII !!!

R.U.R. - ukazuje obraz lidské budoucnosti v přetechnizovaném světě - první hra, která pronikla na světová jeviště a díky ní se vžilo mezinárodně používané slovo robot (vymyslel ho ale Karlův bratr Josef) - označení pro uměle vyrobené bytosti podobné člověku

Vynález robotů se stává obchodním artiklem - společnost Rossum's Universal Robots začne vyrábět a prodávat roboty, levnou a nesmírně výkonnou pracovní sílu, ve velkém. Na ostrov, kde Rossumova továrna sídlí, přijíždí Helena Gloryová, která je neochvějně rozhodnutá bojovat za práva robotů. Nicméně se do ní zamiluje ředitel fabriky, Harry Domin, a okouzlená Helena nakonec na ostrově zůstává. Ze světa do této izolované krajiny přichází zprávy o stále častějších vzpourách robotů, kterých už je více než lidí. Revoltující roboti začínají dokonce zabíjet samotné lidi a nakonec přijdou i na ostrov. Zavraždí osazenstvo továrny a naživu nechávají pouze stavitele Alquista, který má civilizaci robotů vyzradit výrobní tajemství a zajistit tak příští generace, protože roboti se sami nemohou rozmnožovat.

Helena ale ještě před svou smrtí stačila rukopisy starého vynálezce Rossuma spálit. Zoufalý Alquist nedokáže žádné nové roboty vyrobit a na celém světě nezbývá ani jediný člověk, který by mu s jeho přetěžkým úkolem dokázal pomoci, roboti totiž vyhladili kompletně celé lidstvo. V závěru hry se ale objevují dva roboti, Helena a Primus, kteří byli vyrobeni ještě za největší slávy fabriky a na kterých se dělaly pokusy s jejich duší. Helena a Primus k sobě navzájem pociťují lásku, cit, jakého by žádný robot neměl být schopen. Alquist pochopí toto znamení a pouští tyto dva roboty do světa jako nového Adama a Evu lidské populace. http://www.youtube.com/watch?v=dtvxJuOYRbE

Ze života hmyzu -  alegorický pohled na svět hmyzu, který představuje různé lidské vlastnosti a lidské typy. Tulák pozoruje hmyz a objevuje jejich zákonitosti - motýli, kořistníky, cvrčci, lumci, mravenci. V závěru umírá i tulák a jeho smrti přihlížejí dva neteční slimáci. „Když jeden člověk zemře, druhý se narodí.“ Napsáno spolu s bratrem Josefem.

Mravenci pracují v rychlém tempu a neohlížejí se na jedince Mravenci pracují v rychlém tempu a neohlížejí se na jedince. Mnozí podléhají tempu práce a umírají v zájmu celku. Celé společenství vede slepý mravenec, který udává rychlost práce počítáním do čtyř. Protože mravenci touží po velkém území a nadvládou nad ostatními mravenčími druhy, vedou bitvu se žlutými mravenci – jediným druhem, který si sami ještě nepodmanili nebo jej nezničili. Ten nakonec válku vyhraje. Vůdce žlutých vítězných mravenců se prohlašuje za „vladaře vesmíru“, posléze se modlí k Bohu a mluví o národní cti, o obchodních zájmech a o dějinách. V tom ho tulák s nenávistnými slovy zašlápne.

http://www.youtube.com/watch?v=uew_qQYTq2Q http://www.youtube.com/watch?v=y0UMG-m9WSM (Bolek Polívka, Dyk a Prachař)

Bílá nemoc V jisté, blíže neurčené zemi, se rozmohla epidemie tzv. bílé nemoci. Jde pravděpodobně o jakousi formu malomocenství, která se projevuje bílými skvrnami na kůži. Šíří se dotykem a ze začátku pouze mezi chudými a starými lidmi. Zemi ovládá diktátor Maršál, který se připravuje na výbojnou válku proti menšímu sousednímu státu. V tom mu pomáhá vlastník zbrojovek baron Krüg. Mladý doktor Galén vynalezl lék proti bílé nemoci, ale poskytuje ho pouze chudým lidem, lidem bez moci a vlivu. Těm vlivnějším Galén lék vydat odmítá. Když onemocní baron Krüg, zavolá Galéna, aby ho vyléčil. Ten mu dává podmínku - musí okamžitě zastavit zbrojení, jinak mu lék nebude vydán…….

Krüg žádá Maršála, aby uzavřel mír, ten však trvá na dalším zvýšení zbrojní výroby a Krüg ze zoufalství spáchá sebevraždu. Po jeho smrti začíná útok na sousední zemi. Maršál na sobě zpozoruje bílou skvrnu a vyzývá fanatiky k dalšímu výbojnému tažení. Maršálova dcera pozve Galéna, aby ho vyléčil, ten má ale stále stejnou podmínku - Maršál musí uzavřít mír. Teprve na naléhání své dcery a mladého Krüga, je ochoten uzavřít mír a splnit tak Galénovu podmínku pro poskytnutí léku. Dá zavolat Galéna, ale ten se před Maršálovým palácem střetne se skandujícím davem a protože se snaží odporovat jejich provolávání hesla: "Ať žije Maršál, ať žije válka!" je davem ubit a jeho léky rozdupány. Dav v tu chvíli netuší, že svým fanatismem prakticky zabili oslavovaného vůdce. http://www.youtube.com/watch?v=8X9YJCz3ekQ (sestříhaný film)

- vzpora jedince x zfanatizovanému světu => nemá šanci demokracie x diktatura postava Dr. Galéna = porušil Hyppokratovu přísahu, aby zabránil válce

postava Maršála = šlo mu o moc, nadvládu nad světem, má rysy Hitlera a jiných fašistických vůdců (http://www.youtube.com/watch?v=pFY6WPb7Dig Maršálův projev) http://www.youtube.com/watch?v=QtG7Wa188dg (Hitlerův skutečný projev) varování z přijetí masových myšlenek http://www.youtube.com/watch?v=AKVvRPFrQKQ (píseň Canopy: Bílá nemoc)

Matka - matka vede rozhovor se svými čtyřmi mrtvými syny a manželem, kteří zemřeli Ve španělské občanské válce posledního syna Toniho do války pustit nechce, ale pak si uvědomuje, že není jediná matka, která má syny a sama podává synovi pušku do ruky naděje v tom, že když pustí syna do války, tak brzy válka skončí