DĚTSKÁ PRÁCE Autor Tomáš Fürst.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
účastníci: Z.Jedličková, P.Hatrik D.Chvátalová, V.Huňová. K. Vraštilová.
Advertisements

Týden Karolínky Tejkalové
Projekt Orbis Pictus v programu Comenius
Vítáme Vás na dni otevřených dveří. Milé děti, doufáme že se vám u nás bude líbit.
Rozhovor s Bohem.
Nejprve si Přečtěte pozorně text
ČLOVĚK A JEHO SVĚT ORIENTACE V ČASE Jana Štadlerová ZŠ Věšín.
Filip Elsner 8.A
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
VY_32_INOVACE_173_ORIENTACE_V_ČASE Denní režim CZ 1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_ 01_ Lidé a čas
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Vysoké mýto.
Já a vše kolem mě..
Valné shromáždění Asociace U3V červen 2006, Zlín - Kostelec.
Dny zdraví ZŠ a MŠ Nemojany 1. –
Týden Vojty Machaly.
Team Building Program, který jsme pro Vás připravili je složen z pohybových bloků, krátkých přednášek, relaxace a ochutnání zdravého, přesto chutného stravování.
Zpracovala: Alice SVOBODOVÁ (vychovatelka)
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
Lyžařský kurz ► místo : Soláň – Bzové, hotel Lúka ► ► odjezd : neděle v 13:30 hod, ► sraz v 13:00 hod ► návrat : pátek do.
Rozmarýn.
Pády a koncovky: Cases & Endings Adjust the words between slash marks to fit their contexts, using the appropriate case endings. Vzor: Co budeš dělat o.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
III. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
BIOLOGICKÉ HODINY V NAŠEM TĚLE
PROČ CHODIT NA MASARYKOVO GYMNÁZIUM VSETÍN ?!
Song Presentation. RL10 nová slova Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
MěVG Klobouky u Brna.
, aneb ly ž ovačka století.. Co nás všechno čeká ??? Hry, zábava zpěv,…Dobré jídlo,…
Rodičovská schůzka 25. dubna 2013.
Dětská práce Lucie Pizúrová.
Název Výživová pyramida
Mám dost 3.tisíciletí, protože:. 1) Se pokouším zadat své heslo i na mikrovlnou troubu…
Vesnice Strupčice.
Masarykovo gymnázium.
KONĚ Do mých koníčků patří zejména koně. Ke koním chodím každý den od svých sedmi let. Ale je to velice závazný koníček, protože nejde koně jen tak vypnout.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
CHUDOBA.
Můj domov.
Stravování středoškoláků Zlínský kraj Odbor Hygieny dětí a dorostu Krajské hygienické stanice Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně Prezentace: MUDr. Jana.
Masarykovo gymnázium. ISIC  Tento rok jako první se zaváděj nový trend v podobě ICIS KARET  Je velice všestraná..  Slouží k zadávání obědnávek na oběd.
Cesta za dobrodružstvím..
VY_32_INOVACE_04_Povolání. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Povolání Anotace: Učivo je podáno formou prezentace doplňující.
Hodnota peněz Kde mohou děti přijít k penězům? - kapesné - odměna od rodičů nebo prarodičů.
S Olgou hodinu za hodinou Mgr. Renata Nogolová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Nogolová. Autor obrázků Tomasz.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
Představení Programu Skutečně zdravá škola Tom Václavík.
Naše škola VY_32_INOVACE_1C_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Rodinná a Občanská výchova Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 AUTOR: Mgr. Marie Horehleďová NÁZEV: VY_32_INOVACE_9/11_UČÍME SE POMÁHAT TEMA: Učíme se pomáhat.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_Výchova ke zdraví TEMA: Denní režim ČÍSLO.
1.
Části roku Mgr. Lenka Stará
8. třída, ZŠ Mikoláše Alše Matouš Bořkovec
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Režim dne I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
VY_32_Inovace_ Části dne, čas Člověk a jeho svět 2.ročník
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Rozhovor s Bohem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
LVK Sobota ráno Karolína Siřínková
Transkript prezentace:

DĚTSKÁ PRÁCE Autor Tomáš Fürst

Co je to dětská práce? Dětská práce je práce, která ubližuje dětem: např. fyzicky, duševně, morálně, nebo jim nedovoluje vzdělávat se… Ne každá práce vykonávána dětmi je špatná. např. rozvoz novin, pomoc rodičům. Nejvíce dětí pracuje v Indii, Mali, Pákistánu, Bangladéši, Etiopii, Mexiku…

Seznámení PÉŤA - Česká republika JEAN DE DIEU - SAR Středoafrická republika AŠÓKA - Indie

Začátek dne - ráno Péťa Jsem Péťa a bydlím s mámou, tátou a sestrou Julií v Praze v novém domě.Vstávám v 6:30. Po ranní hygieně se převléknu do čistého, značkového oblečení a jdu si dát bohatou snídani.

Jean de Dieu Jsem Jean de Dieu. Žiji se svými sedmi sourozenci a mámou v jednoduchém hliněném domě. Vstáváme v 6:00. Ke snídani si dáme černý čaj a já jdu nanosit vodu.

Ášóka Jmenuji se Ášoka a patřím do nejspodnější kasty k tzv. "nedotknutelným". Jsem sirotek a jsem nucen se starat sám o sebe. Vstávám v 6:00 a snídani odbudu čajem.

Zdroj foto: http://www.zavodi.cz/image/20090114 2135_1_trida.jpg Škola nebo práce? Péťa V 7:15 jdu na autobus nebo jedu s tátou autem do školy. Ve škole se přezuji a jdu se připravit na hodinu. Zdroj foto: http://www.zavodi.cz/image/20090114 2135_1_trida.jpg

Jean Aimé Já s mojí sestrou máme veliké štěstí, a tak chodíme do školy. Vezmeme si jen dřevěnou destičku a kousíček křídy. A jsme připraveni.

Naše škola

Ašóka Jelikož jsem sirotek, chodit do školy si nemůžu dovolit, přestože je to u nás povinné. Pracuji jako uklízeč vlaku, a když mám štěstí, podaří se mi i něco vyžebrat od cestujících.

Přestávka Péťa O přestávce blbneme. Svačiny máme dostatek. Přineseme si z domova rohlíky, chléb, šunku, sýr, sladkosti, ovoce, zeleninu. Prostě, na co má kdo chuť. Občas vše nesníme, tak to vyhodíme do koše. Zdroj foto: http://cms.tvujdum.cz/userdata/images/25173Vareni-a-stolovanidetisvacina-foto-1.jpg

Jean de Dieu Svačinu si nemůžu dovolit. Když ji mám, tak to jsou arašídy nebo batáty, které jsme si vypěstovali. V období zrání manga mám o svačinu postaráno.

Ášoka Přestávku ani svačinu nemám, ale když něco nějaký cestující nedojí, mám o svačinu postaráno.

Oběd Péťa Po vyučování se vydáme do školní jídelny na oběd. Když nám jídlo chutná, tak si jdeme přidat. Když máme ještě hlad, tak si jdeme ještě něco koupit do obchodu, který máme při cestě. Zdroj foto: http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/68280/skolni-jidelny-v-cesku-40-z-nich-vari-spatne.html

Jean de Dieu Škola nám končí ve 12:00 maximálně ve 13:00 a rychle pospíchám domů a mám chvíli volno na hraní. Potom jdu pomáhat mámě na pole.

Ášoka Když toho vyžebrám víc, tak si něco odložím na večeři, pro mě a mého kamaráda, se kterým žijeme na ulici.

Odpoledne - kroužky atd. Péťa Když se vrátím ze školy, jdu ven s kamarády na hřiště. Tři dny v týdnu chodím na kroužek badmintonu, jednou týdně výtvarnou výchovu. Zdroj foto: http://www.sometrad.cz/index.php/fotogalerie-main/category/8-play-off

Jean de Dieu Odpoledne hlídám mladší sourozence nebo jdu prodávat vypěstované plodiny. Na poli pěstujeme arašídy, maniok, sezam, salát… Vše děláme ručně,bez pomoci zvířat. Jindy zase pletu rohože, pomáhám v jiných rodinách a pasu dobytek. Za celý den si vydělám15Kč, které odevzdám mámě.

Ášoka Odpoledne místo úklidu prodávám občerstvení ve vlaku. Na tuto práci si mě najímá chlápek se sousedství. O tuto práci se dělím s ostatními kluky z ulice.

Zdroj foto: http://i.iinfo.cz/rs2/460/watchTV_4-1051.jpg Večer Péťa Dám si vydatnou večeři při televizních novinách. Po večeři si popovídám s rodinou a společně si zahrajeme nějaké hry. Potom kouknu na nějaký film, nebo hraji na počítači. Zdroj foto: http://i.iinfo.cz/rs2/460/watchTV_4-1051.jpg

Jean de Dieu Večer se setkáme u ohně a s ostatníma klukama si hrajeme. Dáme si maniokovou kaši se zeleninovou omáčkou. V 18:00 zapadne slunce a v 20:00 si jdeme lehnout na naše ručně upletené rohože, do našeho hliněného domu. Když se vyspíme, tak nás čeká další nový den.

Ášoka Když se vrátím z vlaku, tak s kamarádem sníme, co jsme si vyžebrali. Chvíli si popovídáme, zahrajeme nějaké hry a jdeme si lehnout. Přikryjeme se šátkem, který jsme našli na ulici.

Asi 15% dětí na světě pracuje To je asi 218 milionů dětí Z toho 126 milionů dětí dělá práci, která ohrožuje jejich zdraví Z 218 milionů pracuje více než 200 milionů dětí z Afriky, Asie, latinské Ameriky 85% ILO 2006 , data jsou z roku 2004

K nejtěžším dětským pracem patří práce v dolech, prostituce, prodej drog, najímání dětí ve válkách… Děti pracují 12-16 hodin denně a vydělají si přibližně 15-25 Kč. Děti jsou nejlevnější pracovní síla a nemohou se nijak bránit. DRUHY DĚTSKÉ PRÁCE

Zkusil bys na jeden den vyměnit roli s … ? Vyměnil bys svoji měkkou postel za rohož? Vyměnil bys svoje jídlo za maniokovou kaši? Vyměnil bys svoje sešity za destičku s křídou? Vyměnil bys svoje kroužky za těžkou práci na poli, v továrně na výrobu cigaret, uklízení vlaku… Vyměnil bys svoji elektroniku za posezení u ohně?

Autoři fotografií: Indie – Leo Crlík Afrika –Pavel Hanč Zdroje: www.stopdetskepraci.cz Hanáková V., Bakalářská práce, Přír. fak., katedra geografie, 2004-2005 www.fairtrade.cz/files/texty/vzdelavani/kakao-horka-statistika.pdf Doprovodní píseň: Bílé Sárí, Bob Fliedr a dětský sbor Bobci, vydalo Karmelitánské nakladatelství, s.r.o.