Koloběhy látek Cyklus vody.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potravní vztahy v ekosystémech
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Abiotické podmínky života
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Ekonomicko-ekologické vazby
TOK LÁTEK A ENERGIE EKOSYSTÉMEM
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekologické aspekty liniových staveb
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Charakteristika ekosystému
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Abiotické faktory prostředí
Registrační číslo projektu:
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Ekosystém.
Minerální výživa VY_32_INOVACE_3.1.Bi1.08/Li
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekosystém.
Co žáci vědí o koloběhu látek
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Koloběh látek v přírodě
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
RYBNÍK JAKO CELEK.
Působení ekologických faktorů
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
2014 Výukový materiál EK Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Působení ekologických faktorů
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Tematická oblast: Život na Zemi Téma: Podmínky života na Zemi Předmět: Přírodověda Ročník: 5. Autor: Mgr. Alena Hrušková Datum: Druh výstupu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Užití automatických tvarů příklady Užití automatických tvarů – SmartArt Pomocí tvarů SmartArt se pokuste zpracovat následující problematiky: 1. vytvořte.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Koloběh látek v ekosystému Tematická oblast: Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
Pedosféra.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
BOTANIKA = VĚDA O ROSTLINÁCH
Dusík.
Součásti neživé přírody
Působení ekologických faktorů
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
vodní režim příjem, vedení a výdej množství vody v těle funkce
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Transkript prezentace:

Koloběhy látek Cyklus vody

zdroj: srážky vertikální (déšť, sníh) i horizontální (rosa, mlha), přítok u nás srážky 400 – 2 100 mm za rok srážky se zachycují na vegetaci, vypařují se, jsou přijímány rostlinami, odkapávají a stékají na půdu, dopadají na půdní povrch na povrchu půdy voda vsakuje, povrchově odtéká, odpařuje se rostlinami je voda vedena k listům a odpařuje se (transpirace) kondenzace – oblaky, přemísťování

odtok – povrchový a podzemní závisí na sklonu svahu, stavu půdy, charakteru vegetace narušení vegetačního krytu = vysoký odtok a následná eroze příjem vody živočichy: pitím, potravou, absorpcí přes pokožku, vytvářena oxidací tuků výdej vody: exkrecí, trusem, transpirací, dýcháním

Cyklus uhlíku

uhlík (C) – jeden z nejdůležitějších prvků živé hmoty producenty využitelný jako CO2 nebo rozpuštěný ve vodě při fotosyntéze se stává součástí sacharidů, bílkovin, tuků aj. takto do těl živočichů v potravních řetězcích se CO2 opět uvolňuje do ovzduší návrat do koloběhu fixace – rašelina, uhlí, CaCO3

Cyklus dusíku

cyklus dusíku velmi složitý vzdušný dusík je rostlinám nedostupný to mohou některé mikroorganismy (baktérie), známé zejm. u rostlin bobovitých asimilují množství atmosférického dusíku, tím se značně obohacují pletiva hostitelských rostlin rostliny získávají dusík většinou ve formě dusičnanů, ty se přemění na aminokyseliny, které slouží k syntéze bílkovin

bílkoviny z odumřelých těl a produkty metabolismu jsou mineralizovány na amoniak amoniak oxidován na dusitany a dusičnany, malá část uniká do atmosféry dusičnany rozkládány a dusík se uvolňuje do ovzduší část dusičnanů vyplavena vodou (eutrofizace), vstup do mořských potravních řetězců, guano průmyslová hnojiva

Cyklus fosforu

nezbytná součást minerální výživy rostlin zdroj: rozpadající se horniny, z nichž se uvolňují rozpustné fosforečnany návrat do koloběhu činností mikroorganismů při mineralizaci množství rozpustných sloučenin fosforu se dostává do moře ve vodě - eutrofizace

Konec no, a o to celou dobu šlo, ne?! příště: „Důležité ekosystémy a struktura jejich společenstev“