Byl nositel Nobelovy ceny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
Advertisements

Nicola Tesla století.
SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání
Albert Einstein.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
18. červenec 1635, Freshwater, Isle of Wight, Velká Británie – 3
Co to je STR? STR je fyzikální teorie publikovaná r Albertem Einsteinem Nahrazuje Newtonovy představy o prostoru a čase Nazývá se speciální, protože.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Speciální teorie relativity (STR)
Významné osobnosti fyziky a chemie
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 18.
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Speciální teorie relativity
Alena Cahová Důsledky základních postulátů STR. Teorie relativity je sada dvou fyzikálních teorií vytvořených Albertem Einsteinem:  speciální teorie.
Georg Simon Ohm ( století).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_663.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Wilhelm Conrad Röntgen
Wilhelm Conrad Röntgen
Albert Einstein.
Německo. Vlajka Znak Geografie Německo Hlavní město: Berlín Hlavní město: Berlín Hlavní městoBerlín Hlavní městoBerlín Rozloha: ,9 km² (61. na.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_1 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Franklin Delano Roosevelt
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Albert Einstein Josef Hájek.
VY_32_INOVACE_20 - VÝZNAMNÍ FYZICI
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Od Newtonova vědra k GPS Aleš Trojánek Gymnázium Velké Meziříčí
Antonín Dvořák – A.
KOSMOLOGIE v zrcadle Nobelových cen ● 1978 Arno A. Penzias, Robert W. Wilson za objev kosmického mikrovlnného reliktního záření ● 2006 John C. Mather,
Ella Fitzgeraldová byla americká jazzová zpěvačka. Za svůj život napsala a nazpívala stovky oblíbených písní. Ella Fitzgerald, též nazývána "First Lady.
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Brownův pohyb, difuze, osmóza
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
ALBERT EINSTEIN 1879 – 1955 *Ulm Otec- Hermann Einstein, obchodník
Hlavní postavou je zde Veronika Millerová, která si říká Ronnie. Její rodiče se rozvedou a otec se přestěhuje z New Yorku do malého městečka na pláži.
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Marie Currie-Sklodowská

Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kosík, Novák, Stiskálek, Trhlík. vektorová veličina odvozená ze soustavy SI změna polohy za čas při mechanickém pohybu dělení: okamžitá rychlost průměrná.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Marie Curieová-Sklodowská
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Marie Curie Sklodowska
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Alois Jirásek Alois Jirásek se narodil 23. srpna 1851 ve východočeském Hronově u Náchoda. A zemřel 12. března 1930 V Praze.
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.19_jules_verne Název:
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Život karla IV..
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_11
ZÁKLADNÍ PRINCIPY SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Fotoelektrický jev Viktor Šťastný, 4. B.
Klikni pre začiatok.
Wilhelm Conrad Röntgen
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Transkript prezentace:

14. 3. 1879 - 18. 4. 1955 Byl nositel Nobelovy ceny Albert Einstein              14. 3. 1879 - 18. 4. 1955 Byl nositel Nobelovy ceny

Něco o jeho životě Narození:14. března Ulm, Württemberg, Německo Úmrtí:18. dubna Princeton, New Jersey, USA Obor:Fyzika Známý díky:Obecná a speciální teorie relativity Objev zákonitostí: fotoelektrického jevu E = mc² Získaná ocenění:Nobelova cena za fyziku 1921

Tak tady to všechno začalo... Když bylo Albertovi pět let, jeho otec mu ukázal kapesní kompas a Einstein poznal, že něco v „prázdném“ prostoru musí působit na střelku. Později tuto zkušenost popsal jako jednu z nejdůležitějších ve svém životě. Ačkoli pro zábavu stavěl fyzikální modely a mechanická zařízení, byl považován za pomalého žáka, pravděpodobně kvůli dyslexii, ostýchavosti nebo velmi vzácné a neobvyklé struktuře svého mozku (což se ukázalo po jeho smrti). Einstein a jeho sestra

Pokračování... Později sám Einstein přisuzoval svoje objevy v teorii relativity právě této pomalosti. Říkal, že díky tomu, že přemýšlel o podstatě prostoru a času později než ostatní děti, mohl zapojit vyvinutější intelekt.

Jeho rodiče... Jeho rodiči byli Hermann Einstein, obchodník, který později pracoval jako elektrochemik, a jeho žena Pauline, rozená Kochová. Albert navštěvoval katolickou obecnou školu a na naléhání své matky bral hodiny houslí.

Zázračný rok Rok 1905 je označován jako Annus mirabilis (zázračný rok). Albert Einstein publikoval tři zásadní vědecké práce na téma: fotoelektrický jev, Brownův pohyb, speciální teorie relativity (30. 6. 1905 ji publikoval Einstein v článku O elektrodynamice pohybujících se těles).

A tak to skončilo... Byl mu nabídnut úřad presidenta státu Izrael (1952), což odmítl. Spolupracoval s Dr. Chaimem Weizmannem na založení Hebrejské univerzity v Jeruzalému. Ke konci života Einstein pracoval na jednotné teorii pole. Albert Einstein zemřel 18. dubna 1955 v Princetonu.