Jméno: Lužná Petra Datum: Referát na téma: Ženská obřízka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Opakování Afrika.
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
Jan Kvapil a Michal Bureš
Název Pohlavní soustava - ženská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Nemoci oběhové soustavy
Právo na duševní a tělesnou integritu
Vzduch Vytvořili: Jakub Zeman,Adam Obrtel Vyučující: Ludvík Kašpar
CHUDOBA, ROVNOST, VZDĚLÁNÍ
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Parazité člověka Přírodopis 7. třída
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Těhotenství, dětství a dospívání
Žena a sport.
Reprodukční zdraví a plánované rodičovství
EGYPT.
Čadské jezero Hana Krátká 7.třída
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Afrika – oblastní členění 1 Severní Afrika
Dětská práce Lucie Pizúrová.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
- definice, charakteristika, průběh
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 7.ročník Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor / předmět: Zeměpis Tematický okruh: 6.
Nemoc AIDS v Africe.
Předmět: Biologie Obor: Technické lyceu Vyučující: Mgr. Kašpar Ludvík Třída: 2L Školní rok: 2014/15 Jméno: Zajonc Petr Předmět: Biologie Obor: Technické.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Ženské pohlavní ústrojí
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Zvláštnosti ve vývoji člověka Vypracoval: Pavel Maděrka Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Afrika je třetí největší kontinent. Má rozlohu km², což představuje 20,3 % celkového povrchu souše na Zemi. Afrika má více než 960 miliónů.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Vypracoval: Michal Horejš Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie
Smrt Vypracoval: Matěj Velen Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Vady oka Vypracoval: Jiří Čamek Obor: Technické lyceum Třída: 1.L
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Létající ryby Vypracoval: Michal Brzobohatý
Číslo v digitálním archivu školy
Smrt Vypracoval: Jakub Polášek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Bolest Vypracoval: Jan Horák
Vliv radiace na člověka
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
SMRT Vypracoval: Michael Brablec Obor: Technické lyceum Třída: 1L
10 pohlavní soustava ženská
Globální oteplování Vypracoval: Adam Čada
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Pohlavní soustava ženy
Transkript prezentace:

Jméno: Lužná Petra Datum: 6.5. 2013 Referát na téma: Ženská obřízka Vyučující: Mgr.  Kašpar Ludvík Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Lužná Petra Datum: 6.5. 2013   Referát na téma: Ženská obřízka

Ženská obřízka ( infibulace)  amputace (odstranění) některých částí vnějších pohlavních orgánů ženy úkon bývá často spojen s rituálem Provádí se především v afrických zemích Existuje několik typů ženských obřízek Samotný pojem obřízka je často označován jako chybný, neboť navozuje dojem smysluplného lékařského zákroku, o nějž se v drtivé většině případů nejedná, protože dochází k nevratnému poškození zdraví. Na rozdíl od mužské obřízky, která může někdy být i zdravotně prospěšná a nezpůsobuje vážné poškození pohlavního orgánu, je infibulace u žen podstatně vážnější zákrok s celoživotními, především negativními, důsledky.

Zákrok většinou provádějí ostrým nožem, žiletkou nebo nůžkami tradiční obřezávačky Ženská obřízka nemá pro ženy a dívky žádné zdravotní přínosy. Mezi okamžité důsledky patří těžké krvácení a problémy s močením, později se mohou vyvinout cysty, infekce, neplodnost. Zvyšuje se také pravděpodobnost komplikací při porodu a rizika, že se dítě narodí mrtvé.

 ženská obřízka se praktikuje v 28 zemích západní, východní a severovýchodní Afriky, v částech Středního východu a v některých společenstvích imigrantů v dalších zemích odhaduje, že s následky procedury dnes žije asi 140 milionů žen a dívek po celém světě, z toho asi 92 milionů v Africe Panuje mezinárodní shoda, že ženská obřízka je porušením lidských práv včetně práv žen a dívek, že je odrazem hluboce zakořeněné nerovnosti mezi pohlavími a že je formou diskriminace žen. Téměř vždy se provádí na dětech, čímž se porušují práva dětí. Zákrok je také porušením práva na zdraví, bezpečí a osobní integritu, práva nebýt mučen a podroben nelidskému nebo ponižujícímu zacházení a v případě fatálních následků zákroku také práva na život.Rezoluci o tom schválila v listopadu 2012 OSN

Oblasti praktikování je dnes praktikována zejména v afrických zemích od Senegalu v západní Africe po Somálsko na východním pobřeží, stejně tak jako v pásu od Egypta na severu po Tanzanii na jihu. zákrok podstoupilo více než 95 % všech žen Arabském poloostrově, zejména v Jemenu (20 %) V Egyptě je ženská obřízka od června 2008 zakázána zákonem

Světová zdravotnická organizace uvádí čtyři typy : Typ I, klitoridektomie: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku, výjimečně jen jeho předkožky. Typ II, excize: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku a malých stydkých pysků, jen někdy též odstranění velkých stydkých pysků. Typ III, infibulace: zúžení poševního otvoru vytvořením kryjícího uzávěru tím, že se naříznou a přemístí velké nebo malé stydké pysky, někdy doprovázené odstraněním klitorisu. Typ IV, další: všechny ostatní škodlivé zásahy do ženských pohlavních orgánů propichování, piercing, nařezávání a vyškrabování, rovněž kauterizaci ženských rodidel.

Jedna z obřízek Faraonská obřízka Nejtěžší infibulace. Při tomto zákroku dochází k odstranění malých i velkých stydkých pysků a klitorisu. Rána je pak sešita tak, že po odhojení zůstane jen malý otvor pro močení a menstruační krev. Pokud je zákrok proveden před pubertou, můžou kromě uvedených nastat ještě následné komplikace při záhájení menstruačních cyklů. Při svatební noci je pak žena naříznuta.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDensk%C3%A1_ob%C 5%99%C3%ADzka http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fgm_map.gif