Financování Vniřní a vnější. Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Ing. Lenka Štibrányiová
Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
LEASING z pohledu daně z příjmu
Majetek podniku.
Financování Podstata a formy. Financování podniku = získávání, rozdělování finančních zdrojů a jejich využití k získávání potřebných statků a k úhradě.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Kapitálový trh jako zdroj financování
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Finanční řízení podniku
Financování podniku.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.10 Ročník2. ročník.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_156.
Financování Vlastní a cizí kapitál. Velikost kapitálu závisí na:  Velikosti podniku  Rychlosti obratu kapitálu  Stupni mechanizace  Organizaci prodeje.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
– soutěž PODNIKOVÉ ČINNOSTI Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola.
Úvěrové obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Financování podniku VY_32_INOVACE_ aby mohl podnik fungovat, potřebuje prostředky na svou činnost (a to ještě před dosažením zisku)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Krátkodobý finanční majetek Bankovní účty Krátkodobé bankovní úvěry
FINANCOVÁNÍ OBCHODNÍCH SPOLEČNOSTÍ
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
Dlouhodobé financování podniku Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Finanční výkazy obchodních společností
Podnikové finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Zdroje pro financování venkova možnosti získávání finančních prostředků na rozvoj podnikání – úvěry, půjčky, dotace, nové operační programy a pravidla.
IAS 17 Leasingy. Cíl standardu Stanovit účetní pravidla pro zobrazení leasingů v účetních závěrkách nájemců a pronajímatelů.
Alternativní zdroje financování prof. Ing. Jiří Polách, CSc.
VY_62_INOVACE_ Název výukového materiálu: Je leasing výhodný způsob pořízení majetku? Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Duben 2013 Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_19 Název materiáluLeasing.
Ing. Veronika Dostálková MBA ZADLUŽOVÁNÍ Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
Téma 11: Dlouhodobé financování investičního majetku 1. Třídění finančních zdrojů 2. Financování z externích zdrojů 3. Financování z interních zdrojů.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Téma 8: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk 1. Strategie financování 2. Obchodní úvěr 3. Krátkodobé bankovní úvěry 4. Ostatní zdroje.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Výrobní faktory v podnikové činnosti 2.Majetek podniku a jeho členění 3.Členění z hlediska složení majetku podniku.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Smlouvy v podnikání 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Kam s penězi, aby nezahálely
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Bankovní a nebankovní půjčky
Řízení vztahu podniku k věřitelům
AKTIVA a PASIVA AKTIVA = PASIVA
Krátkodobé financování podniku. Dlouhodobé financování podniku.
Téma 6: Zdroje a formy krátkodobého financování. Platební styk
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Podniková ekonomika.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PASIVA ZŠ HEJNICE Z. Hyxa.
ÚVOD DO OBECNÉ EKONOMIE Proč se tím vůbec zabývat?
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
Transkript prezentace:

Financování Vniřní a vnější

Vnitřní financování  Důvody:  Větší hospodářská a finanční nezávislost  Lepší likvidita  Lepší přístup k úvěrům  Menší ovlivňování činnosti podniku třetí osobou  Kapitál je získáván vnitřní činností firmy:  Ze zisku po výplatě dividend (samofinancování)  Z vytvořených rezerv  Přeměnou majetku

Vnější financování  Důvody:  Podnikatel nemá dlouhodobě k dispozici vlastní kapitál  Podnikatel nemá k dispozici kapitál, když ho potřebuje  Kapitál přichází z vnějšího okolí:  Z vkladů společníků  Pomocí úvěrů a půjček

Formy cizího financování a) Dlouhodobé dluhy ( s dobou splatnosti delší než 1 rok) b) Krátkodobé dluhy c) Leasing d) Faktoring e) Forfaiting f) franchising

Dlouhodobé dluhy  Dluhy s dobou splatnosti delší než 1 rok  Obligace emitované podnikem  Dlouhodobé bankovní úvěry

Krátkodobé dluhy  Dluhy s dobou splatnosti kratší než 1 rok  Obchodní úvěr  Krátkodobé bankovní úvěry  Dluhy zaměstnancům a různým institucím atd.

Leasing  Financování formou pronájmu  Třístanný vztah:  Pronajímatel (leasingová společnost)  Nájemce (uživatel)  Dodavatel (výrobce nebo prodejce)  Druhy leasingu  Operační (provozní)  Finanční  Lease back

Operativní leasing  Pronájem, při kterém předmět po ukončení doby pronájmu zůstává v majetku pronajímatele, ten obvykle poskytuje služby spojené s provozem předmětu, pojištění, opravy, servis apod.  Má krátkodobý charakter (kratší než životnost pronajímaného majetku)  Není určena doba pronájmu (odstoupení od smlouvy bez sankce)

Finanční leasing  Pronájem, při kterém se předmět leasingu převede do vlastnictví nájemce za symbolickou sjednanou cenu  Je dlouhodobý  Pronajímatel přenáší na nájemce veškerá rizika, neposkytuje žádný servis, ale je vlastníkem

Lease back  Specifická forma leasingu  Podnik odprodá společnosti své již pořízené zařízení, které se může ještě delší dobu používat a zároveň si toto zařízení pronajme zpět, tím si uvolní finanční prostředy

Výhody leasingu  Umožňuje pořídit majetek bez jednorázového vynaložení peněžních prostředků  Nezvyšuje se míra zadluženosti, ale zvyšuje se konkurenceschopnost a likvidita  Ušetří na úrocích oproti dlouhodobému úvěru  Nemusí hradit clo a jiné poplatky  Neprovádí odpisy  Může dohodnout způsob placení jak mu vyhovuje

Obsah leasingové smouvy  Označení smluvních stran  Předmět leasingu (název, typ, dodavatel)  Doba trvání smlouvy  Začátek a konec pronájmu  Způsob ukončení a zůstatková hodnota  Platební podmínky (akontace, splátky atd.)  Další podmínky (penále z prodlení, užívání a vlastnická práva, záruční a pozáruční servis, údržba a užívání atd.)  Podpisy, razítka, datum

Faktoring  Odprodej pohledávek bankám nebo specializovaným finančním firmám  Faktor  nakupuje pohledávky před splatností nebo ihned při jejich vzniku  Sráží si úrok za dobu od nákupu pohledávky do její splatnosti, režijní náklady a rizikovou provizi  V den splatnosti inkasuje pohledávku od dlužníka  Výhody  Podnik rychle získá finanční prostředky  Podnik nenese riziko, že mu dlužník nezaplatí

Forfaiting  Odprodej pohledávek se splatností delší než 180 dnů  Využívá se především v obchodování se stavebními pracemi a investičními celky

Franchising  Převzetí podnikatelské koncepce za úplatu  Franchisor (majitel licence) převezme za investora (franchisee) náklady vynaložené na vybavení nebo know-how, které jsou předmětem licence  Vhodné pro nové firmy obávající se rizika  Franchisee má podnik ve svém vlastnictví, dodržuje určená pravidla, za licenci platí jednorázový poplatek a pravidelné roční poplatky, zpravidla dle obratu