České národní fórum pro eHealth Priority pro rok 2011 MUDr. Pavel Kubů Konference ICT ve zdravotnictví 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Vladimír Přikryl, generální ředitel CompuGroup Medical ČR a SR
ECVET v Programu celoživotního učení
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Čas letí, spojení trvá … PROJEKT INTERNET ZDARMA DO ORDINACÍ Norbert Hlaváček ředitel MD Access, a.s.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Komunikace ve zdravotnictví – potřeba kontaktní sestry Konference nadačního fondu Porozumění Mgr. Alena Šmídová.
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Finanční možností svépomocných skupin
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Ing. Stanislava Správková
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Návrh způsobu financování opatření Národní strategie BESIP (k diskusi)
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Národní plán rozvoje eHealth ICT Unie, pracovní skupina eHealth Konference: „ICT ve zdravotnictví“, , Malostranský palác.
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
Pohled samosprávy na eHealth
ICT ve zdravotnictví – Malostranský palác 9:00 Zahájení a přivítání Ing. Roman Srp 9:05 Úvodní slovo RNDr. Jiří Schlanger – náměstek ministra.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Možnosti spolufinancování projektů v oblasti ICT z programů EU PhDr. Blanka Hašová Ing. Martin Hiršal.
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Konference let Czechmed 22.Března. Otevření konference Uslyšíme – O HTA – O zákonu o ZP – O úhradových systémech zdravotnických prostředků a jejich.
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
BEZPEČNÉ UŽÍVÁNÍ LÉKŮ PharmDr. Lubomír Chudoba Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny PČR 9. června 2015.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Zkušenosti z ověření EHIC / pro elektronické zdravotnictví Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk, Jiří Ochozka, Tomáš Trpišovský, Petr Struk,
Přínosy eHealth pro pacienta a systém Rizika současného stavu a jejich řešení MUDr. Pavel Kubů Platforma pro elektronické zdravotnictví v ČR.
Deployment of Cross-Border eHealth Services in the Czech Republic – NIXZD.CZ
Mezinárodní den sester květen 2009
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Standardizace odborné zdravotní péče
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Tomáš Šedivec Odbor Hlavního architekta eGovernmentu
Ing. Stanislava Správková
Plány a postup digitalizace zdravotní péče v ČR z pohledu Ministerstva zdravotnictví Martin Zeman ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví.
Transkript prezentace:

České národní fórum pro eHealth Priority pro rok 2011 MUDr. Pavel Kubů Konference ICT ve zdravotnictví 2010

ČNFeH v roce 2010  České národní fórum pro eHealth, občanské sdružení  zaregistrováno MV ČR v květnu 2007  70 členů, z toho 12 korporátních  nevládní, nezisková, nezávislá, otevřená platforma na podporu rozvoje eHealth

Vzdělávací projekty ČNFeH  Počítač v ordinaci  komplexní vzdělávací program  10 seminářů, učebnice, eLearning  Sestra a práce s informacemi  komplexní vzdělávací program pro všechny zdravotníky  učebnice, eLearning  úvodní seminář v rámci 4. kongresu primární péče, Praha

Mezinárodní projekty a partneři  Mezinárodní projekty  EHR-Q   Czech ProRec Center  Partnerství

Podpora eHealth legislativy a její prosazení § 45 Vedení zdravotnické dokumentace (1) Zdravotnická dokumentace musí být vedena průkazně, pravdivě, čitelně, v rozsahu a způsobem stanoveným tímto zákonem, zákonem upravujícím specifické zdravotní služby a zákonem upravujícím transplantace. Každý záznam do zdravotnické dokumentace: b) v elektronické formě musí být opatřen identifikačním záznamem, který obsahuje nezměnitelné datum a čas provedení záznamu, identifikační údaje pacienta, identifikační údaje poskytovatele, nezaměnitelné a ověřitelné identifikační údaje zdravotnického pracovníka, který záznam provedl (2) Zdravotnickou dokumentaci se záznamy v elektronické formě lze vést pouze za těchto podmínek a)technické prostředky použité k uložení záznamů v elektronické formě prokazatelně zaručují, že údaje v provedených záznamech nelze dodatečně modifikovat a vždy obsahují náležitosti podle § 45/1b. (3) Technickými prostředky jsou organizačně-technická opatření, informační systémy, aplikační programové vybavení, strojní zařízení (hardware) včetně účelových zařízení a vybrané pracovní postupy, kde jejich užitím samostatně nebo jejich kombinací je dosaženo požadovaného výsledku.

Komunikační projekty  Národní plán rozvoje eHealth

Komunikační projekty Charta eHealth Preambule  O významu eHealth a jeho jednotlivých nástrojů se v České republice vedou diskuse více než deset let. Praktická realizace je neustále odkládána a cílový stav se jeví v nedohlednu. Největší překážkou v tuto chvíli však není nedostatek finančních zdrojů, ale nízké povědomí společnosti o eHealth a jeho významu pro péči o zdraví a pro poskytování zdravotní péče.  Výhody a přínosy eHealth pro zdravotnictví jsou většině očekávaných uživatelů neznámé, zatímco rizika vyplývající z využívání prostředků informačních a komunikačních technologií jsou přehnaně zdůrazňována, ať již jde o bezpečnost či ztrátu soukromí.  Charta eHealth deklaruje zájem všech níže podepsaných prosazovat takové aktivity, které povedou k úspěšnému rozvoji kvalitního a efektivního eHealth a jeho následnému aktivnímu využívání.

Komunikační projekty  eHealth příběhy pro cílové skupiny  Pacienti  Zdravotníci (lékaři, lékárníci, zdravotní sestry a další zdravotničtí profesionálové)  Zdravotní pojišťovny  Stát  Politici  Zřizovatelé zdravotnických zařízení  Věda, výzkum, statistika  Průmysl – farmaceutický a dodavatelé technologií, zdravotnického materiálů, pomůcek a prostředků

Telemedicína v dlouhodobé péči  podpora rozvoje služeb mHealth v souvislosti se stárnutím populace a změnami v dlouhodobé péči  Cukrovka (1)  42% snížení nákladů na pacienta  Chronická obstrukční plicní nemoc (1)  50% redukce přijetí k hospitalizaci  55% snížení akutních exacerbací v domácnosti  17% snížení výdajů nemocnic  Městnavé srdeční selhání (2)  35% zkrácení délky hospitalizace  10% redukce návštěv v ambulanci  65% snížení návštěv u pacienta (1) Max E. Stachura, MD, and Elena V. Khasanshina, MD, PhD. “Telehomecare and Remote Monitoring: An Outcomes Overview.” The Advanced Medical Technology Association, October 31, 2007, accessed July 29, 2010, 0EC0CD3132A1/0/TelehomecarereportFNL pdf. (2) John G.F. Cleland, MD, Amala A. Louis, Alan S. Rigby, PhD, Uwe Janssens, MD, Aggie H.M.M. Balk, MD, and others. “Noninvasive Home Telemonitoring for Patients with Heart Failure at High Risk of Recurrent Admission and Death,” Journal of the American College of Cardiology 45,no.10 (2005): 1654.

Kvalitní, dostupná a efektivní péče Ďábel skrytý v detailu komunikace srozumitelných a věrohodných informací: Lékař/Zdravotník Lékař/Zdravotník Pacient/Pečovatel Pacient/Pečovatel