ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Člověk a energie Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Rozvodná elektrická síť
Energetika.
Vodní elektrárny -V České republice se nacházejí v povodí Labe,Vltavy,Odry,Ohře a Moravy. -Jednu z prvních vodních elektráren postavil T.A.Edison roku.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
zpracovaly: Alice Dortová,Markéta Nováková,Tereza Fabrigerová
Jaderná energie.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Popis a funkce elektrárny
Jaderná energie.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
OBNOVITELNÉ ZDROJE ENERGIE
Elektrárny.
Jaderné elektrárny.
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
Energetika.
Společenské a hospodářské prostředí
Průmysl Opakování Průmysl paliv a energetiky – charakteristika
Tepelná elektrárna.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
Fyzika Elektrárny.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
Jaderné Elektrárny.
Jedna ze dvou jaderných elektráren v ČR - Temelín
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Tepelná elektrárna.
Výroba elektrické energie
Přírodní zdroje Česka Anotace
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Výroba elektrické energie
Jak se trvale získává jaderná energie
Alternativní Zdroje Energie Autoři: Jiří Preclík Pavel Kopáček Emil Pišta : VII. D třída: VII. D.
Jaderná elektrárna.
Těžký průmysl Energetika.
Obnovitelné zdroje energie. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Nevyčerpatelné energetické zdroje Zbožíznalství 1. ročník.
Elektrárny VY_32_INOVACE_2A_17 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_05_32_ČLOVĚK A ENERGIE. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Richard Dlouhý. Druhy elektráren  Vodní  Solární  Jaderná  Větrná  Tepelná  Geotermální Tyto elektrárny vytvářejí elektrickou energii.
Elektrárny Zbožíznalství 1. ročník Elektrárny - rozeznáváme: 1. tepelné elektrárny 2. vodní elektrárny 3. jaderné elektrárny.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie III. Alternativní zdroje 2/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Zdroje elektrického napětí Název školy: Základní škola Brána Nová Paka Autor: Bohumír Včelák Název: VY_32_INOVACE_7_18_FY Téma:Elektrický obvod Číslo projektu:
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie II. Alternativní zdroje 1/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
 ANOTACE:  Prezentace je určena pro žáky 3. tříd, slouží k seznámení se základními pojmy a procvičení práce s textem  OČEKÁVANÝ VÝSTUP:  Žák se orientuje.
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Energie ohně.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A

Druhy elektráren: Jaderné elektrárny př: Temelín Sluneční elektrárny př: Dukovany Větrné elektrárny př: Mravenečník Vodní elektrárny př: Lipno Tepelné – uhelné elektrárny př: Hodonín Další elektrárny: geotermální – př. Island el. využívající pohybu mořské vody – př. Nizozemí

Jaderná elektrárna - Temelín Temelín leží asi 5km od Týna nad Vltavou. Jaderná elektrárna musí stát u velkého zdroje vody, nejlépe u přehrady či větší řeky. Proto je provoz elektrárny závislý na řece Vltavě, z níž odebírá technologickou vodu a současně do ní vypouští vody odpadní. Vyrobená pára je uvedena do turbíny. Elektrárna se skládá ze tří oddělených okruhů; primární, sekundární a okruh chladící vody. Na rozdíl od černobylského okruhu je jaderná část elektrárny oddělena a izolována od nejaderné.

Vodní elektrárny Vodní elektrárny se začali stavět už dříve, aby voda nepoškodila lidem majetek. Proto se začali stavět záchytné přehrady. Energie vodních toků patří k nejstarším energetickým zdrojům. Vodní elektrárny využívají energii vodních zdrojů (vodní toky, mořský příliv). Těchto elektráren je u nás celá řada. Jedněmi z mnoha jsou např. Lipno, Kamýk, Orlík a Slapy. Stejně jako v ostatních zemích i v Čechách je řada malých vodních elektráren, které pokrývají spotřebu elektrické energie třeba jen pro jednu vesnici či několik domů. Vodní elektrárny jsou vůbec nejlevnější energií.

Větrné elektrárny Větrné elektrárny využívají energii větru k pohonu větrného motoru, který otáčí elektrickým generátorem a vyrábí elektrickou energii. Bohužel se u nás těchto elektráren moc nenachází, protože u nás není tolik povětrnostních vlivů na to, aby se tu mohly stavět ve větším množství. Jestliže se u nás někde najdou, je to spíš pro okrasu. Jednou z mála je experimentální elektrárna na Dlouhých Stráních v Jeseníkách. Větrné elektrárny jsou čistý zdroj energie. Tyto elektrárny nezatěžují při svém provozu okolní prostředí žádnými odpady. Větrné elektrárny mají buď vrtuli a nebo lopatková kola

Sluneční elektrárny Sluneční elektrárny mají negativní dopady na životní prostředí. Využívají totiž zdroje energie, kterého je a ještě dlouho bude v přírodě dostatek. Sluneční záření se soustřeďuje do kotle - tzn. absorbéru pomocí mnoha otáčivých zrcadel - tzv. heliostatů. V kotli se ohřívá např. olej, vytváří se tam také horká pára, která pak pohání turbínu, turbína pohání generátor a ten vyrábí elektrický proud. Elektrická energie se vytváří za pomoci slunečních panelů.Tyto solární panely jsou schopny vyrábět elektřinu nejen za slunečního, jasného dne, ale i za nepříznivého počasí. Největší sluneční elektrárna v naší republice je v České Třebové.

Sluneční kolektor

Tepelné elektrárny Tepelná energie se získává spalováním vhodného paliva. Může se jednat o plyn a nebo ropu. Ale hlavně se využívá černé a hnědé uhlí a to způsobuje bohužel vytváření skleníkových plynů a vypouštění velkého množství oxidu uhličitého. Proto také dochází k globálnímu oteplování. Vzniklým teplem je ohřívána pára, která pohání parní turbínu turbogenerátoru. Pára turbíny je dále rozváděna k odběratelům pro účely vytápění, ohřevu teplé vody a klimatizace. Tepelné elektrárny produkují velký objem odpadních látek.

Tepelná elektrárna – Bulharsko ( Sofia)

Graf spotřeby el.energie na 1 obyvatele v zemích EU

A to je vše