Genderový audit v praxi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
CZ.1.04/3.4.04/ Rodina a práce: PROČ NE?
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Řízení diverzity Mgr. Hana Velíšková, HR specialistka Česká společnost pro rozvoj lidských zdrojů.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Řízení lidských zdrojů
Zvládání stresu ve společnosti KEK INA IDEC SA Piraeus, Řecko
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Genderový audit Mgr. Tomáš Bitrich Společenská odpovědnost firem v Ústeckém kraji CZ.1.07/3.2.06/
Profil HR poradce a školitele
Nabídka personálních služeb
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Genderový audit ve společnosti CertiCon a.s.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
Personální informační systém
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Program rovných příležitostí v České spořitelně Vera Budway-Strobach Program Manager, Diversitas.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
1 BOJ NA TRHU PRÁCE aneb bojujeme se ctí Kateřina Cempírková HR manager 21. května 2008, Praha.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ZAMĚSTNÁNÍ RODINA Slučitelnost má mnoho faset Pracovní doba „flexibilní, férová, v zájmu rodiny“  Flexibilní pracovní doba pro rodiče  Částečné úvazky.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Nikdo není schopen zahrát sám celou symfonii ...
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Moderní personalistika I. BLOK
Moderní personalistika I. BLOK
Místní akční skupina Rakovnicko
Dr. Ondroušek Lubomír, 1.místopředseda SAČM a specialista na problematiku DS pro vedení strukturovaných rozhovorů a vytvoření reprezentativního vzorku.
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Moderní personalistika
Zkušenosti získané při realizaci projektu Brandýský Matýsek o.s.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Personální plán pro podnikatelský plán
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Personální strategie mezinárodní firmy
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
„SLAĎUJEME V JIHOMORAVSKÉM KRAJI“ Ing. Jaromíra Vítková
Výměna mezinárodních zkušeností a dobré praxe v sociální oblasti Oblast rovných příležitostí žen a mužů PhDr. Ivana Štrossová Havlíčkův Brod, 23. dubna.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Firemní plány udržitelné mobility
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Audit rodina & zaměstnání ve VÚHŽ a.s.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
Transkript prezentace:

Genderový audit v praxi

Struktura prezentace Proč genderový audit? Kontextová analýza regionu Firma a její zadání pro GA Klíčová zjištění Navrhovaná opatření

Proč genderový audit? Snaha o dosažení rovného postavení mužů a žen ve firmě vede mj. k: integraci životních rolí zaměstnaných zlepšení motivace, výkonnosti, spokojenosti a loajality zaměstnaných snižování nákladů na nábor nových pracovníků/pracovnic společenské prestiži, dobré pověsti podniku v dlouhodobém horizontu navýšení zisků

Kontextová analýza regionu Auditorský tým vstupuje do firmy s povědomím o situaci v regionu zaměstnanost množství předškolních zařízení na počet obyvatel dopravní infrastruktura vzdělanost Konkurence Důležité pro získání souvislostí při GA

Kontextová analýza Důležité info pro náš tým: Společnost s vysokým profilem porodnosti Špatná dostupnost předškolních zařízeních Nízká zaměstnanost Podíl vysokoškolsky vzdělaných obyvatel je podpůměrný → Vzdělání a nedostupnost MŠ je velkým problémem v kraji (specifický dopad na ženy – systematicky nemožný návrat na trh práce)

Typ auditované společnosti Výrobní společnost s centrálou v zahraničí Více než 500 zaměstnanců/-kyň Předpoklad HR manažera: ve firmě není zásadní problém, ale velký zájem o výsledek auditu (ověření stavu) předběžná identifikace oblastí s možným potenciálem pro zlepšení (zadání)

Zadání genderového auditu Zlepšení pracovního prostředí žen (zejména zaměstnaných v přímé výrobě v dělnických profesích) Udržování kontaktu se ženami na mateřské dovolené, plánování návratu Zpracování realizovatelného plánu zlepšení postavení žen a jejich spokojenosti ve firmě

Hlavní sledované indikátory Přijímání pracovních sil Zastoupení mužů a žen napříč firemní strukturou Hodnocení, odměňování a kariérní postup Vzdělávání a benefity Slaďování práce a osobního života Pracovní prostředí a vztahy Management mateřské a rodičovské dovolené Propouštění a odchod pracovních sil Firemní kultura

Klíčová zjištění auditu problematické oblasti Inzerce Nedostatečná informovanost zaměstnanců/-kyň o vypisování interních výběrových řízeních Absence jasných pravidel propuštění na nejnižších výrobních pozicích (propouštění dle osobních preferencí) Nátlak na těhotné ženy, aby odešly dříve na nemocenskou a došlo tak ke snížení početního stavu na pracovišti (možnost většího výdělku pro jiné) – vytváření atmosféry strachu Nevyvážené zastoupení pohlaví napříč hierarchií (ženy dělnice, vedení mužské)

Klíčová zjištění auditu problematické oblasti Nestrukturované vzdělávání u dělnických pozic (ad hoc, dle uvážení nadřízené/ho). U některých lidí podezření, že je jim zamezováno v získávání dalších kvalifikací. „Nespravedlivé“ finanční hodnocení u dělnických pozic – kolektivní Absence managementu MD a RD – mizivá návratnost žen z MD zpět, téměř žádná komunikace se ženami na MD. Velmi obtížné slaďování pracovního a rodinného života (směny). Nedostatečné množství sociálních zařízení pro dělnice (2 záchody na celou továrnu, žádná sprcha, bez klimatizace).

3 oblasti s největším potenciálem rozvoje vyrovnávání počtu žen a mužů zastoupených na různých typech pozic na různé úrovni firemní hierarchie (evidence náboru/rozvojový plán) zlepšování situace rodičů pracujících v přímé výrobě prostřednictvím podpory slaďování pracovního a soukromého života zavedení managementu mateřské a rodičovské dovolené

Klíčová doporučení Neutrální inzerce (přechylování pozic). Zajistit lepší informovanost mezi zaměstnanci/-kyněmi o konaných výběrových řízeních. Nastavit jednoznačně transparentní pravidla firemní politiky, která by byla dostupná všem (propuštění/ hodnocení) + větší míra kontroly dodržování korektnosti procesů. Doplňování stavů na jednotlivých typech a úrovních pozic tak, aby bylo volné místo obsazeno osobou, která přispěje k vyváženosti hierarchie firmy.

Klíčová doporučení Implementace rozvojových plánů pro zaměstnance a zajištění rovného přístupu ke vzdělání. Rozvoj a implementace Managementu MD a RD (komunikace, systematický monitoring a plánování odchodu na MD/RD, zajistit vzdělávání a rekvalifikaci již v průběhu MD/RD). Slaďování – dotace na hlídání dětí (i s ohledem na množství žen ve firmě), zavést jednosměnný provoz, firemní školka. Zajištění lepšího zázemí ve výrobní sekci (klimatizace, funkční sprcha, vybudování dalších sociálních zařízení).