ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Advertisements

Klimatizační zařízení
Bakalářská práce Vzduchotechnika včera dnes a zítra
Prezentace prácí topenářské firmy Jiří Javdošňák - Vimperk
Regulace a měření doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
TZ přednáška Otopné soustavy
Rekuperační jednotka ISIS Recover
Tepelné čerpadlo 3.
Ochrana Ovzduší Hustota a vlhkost plynu cvičení 3
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Stavitelství 9 PROSTUP TEPLA OP
Rekonstrukce a sanace historických staveb h-x diagram
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
pit – CAD 2011 Nové funkce a rozšíření Strana: 1www.pitsoftware.cz /
VÝPOČET A HODNOCENÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV V ČR
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Rekuperace pro rodinné domy a byty. Hana Zemanová 02/2011
Vznětové motory Vznětový motor je v principu konstruován stejně jako zážehový motor. Palivo je do spalovacího prostoru dopravováno odděleně.
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
Návrh a konstrukce otopných ploch II
JAK NEJLÉPE IZOLOVAT DŮM
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB ČVUT V PRAZE Fakulta stavební Katedra TZB TZB20- Vytápění Regulace, automatizace a měření ve vytápění.
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
Vytápění Regulace ve vytápění
Přednáška 11 Otopné soustavy Doc.Ing.Karel Kabele,CSc.
Výpočetní nástroj bilančního hodnocení energetické náročnosti budov
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví
STAVEBNICTVÍ Zdravotechnika Příprava teplé vody I (STA56)
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
Úspory energie a regenerace
Laboratoře TZB Cvičení – Měření kvality vnitřního prostředí
TZ 21 – parní otopné soustavy
TZB21- Regulace otopných soustav
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Příklad 4 Regulace v.
Sušící režimy Nízkoteplotní sušení – dřevo se suší při teplotě do 45o C. Probíhá pomalu, suší se šetrně, bez vzniku vnitřních napětí. Používá se pro sušení.
Varianty řešení nízkoenergetického domu pro bydlení
NÁRODNÍ METODIKA VÝPOČTU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV
Návrh a konstrukce otopných ploch I
Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie... l pobočka Liberec
Časté chyby - opakování. Časté chyby opakování 1.úloha Příprava zadání, analýza základních stavebně- energetických požadavků a cílů Stanovení faktoru.
Jaderná elektrárna.
Komplexní hodnocení stavebních detailů Dvourozměrné vedení tepla a vodní páry Ing. Petr Kapička ČVUT v Praze, fakulta stavební Katedra konstrukcí pozemních.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Otopné soustavy teplovzdušné. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vytápění Větrání. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
TECHNICKÉ SLUŽBY BAHOZA s. r. o. Klimatizační jednotky tramvajových vozidel Ing. Ladislav Meluš.
Vytápění Vzduchotechnická zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Vytápění Klimatizace. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
ESZS Regulace TE.
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Tepelné čerpadlo 2.
ESZS cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.
Vytápění Dálkové vytápění
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Výpočet tepelného schématu RC oběhu s přihříváním páry.
Teplovzdušné vytápění vypracovala: Ing
E1 Regulace TE.
IT solutions & Comfort Lindab, Ing. Petr Bruckner.
fonty, čitelnost barevných textů, zarovnání atd. bude upraveno
Vytápění Regulace ve vytápění
EI cvičení Výpočet tepelného schématu RC oběhu s regenerativním ohřevem napájecí vody.
Transkript prezentace:

ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2 ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra Technických zařízení budov ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2 4.Cvičení Řešení vzduchotechnických systémů letní semestr 2011 Ing. arch. Martin Kny

4.cvičení: VZT systémy Obsah: Používané VZT systémy Zadání 4. úlohy – Návrh VZT systému

Používané systémy vzduchotechniky Teplovzdušné větrání Teplovzdušné vytápěné Standardní klimatizace (centrální) Systém s Fancoily (FCU) Systém s VAV boxy Dvoukanálový systém Systém Split a MultiSplit …

Standardní klimatizace Veškerý přiváděný vzduch do prostoru se upravuje pouze v centrální jednotce

Standardní klimatizace Systém vhodný pro budovy s rovnoměrnou tepelnou zátěží a produkcí škodlivin. Systém není vhodný do objektů, kde se v jednotlivých provozech v čase mění požadavky na odvod tepelné zátěže nebo pokrytí tepelné ztráty případně produkci škodlivin. Regulací centrální jednotky není možné dosáhnout ideálních podmínek ve všech zónách.

Standardní klimatizace Zimní provoz P - přiváděný vzduch E - exteriérový vzduch I - stav interieru Procesy ve VZT jednotce Předehřev (rekuperace) Směšování Vlhčení Dohřev

Standardní klimatizace Letní provoz P - přiváděný vzduch E - exteriérový vzduch I - stav interiéru Procesy ve VZT jednotce Směšování Mokré chlazení

Systém s Fancoily (FCU) Systém pracuje pouze s čerstvým vzduchem, ke směšování dochází přímo v místnostech

Systém s Fancoily (FCU) Systém s FANCOILY (ventilátorovými jednotkami) využívá toho, že FANCOILOVÉ jednotky přímo smíchávají přiváděný (exteriérový) vzduch se vzduchem v místnosti. Tím je dosaženo značné úspory místa při rozvodu vzduchu potrubím, kde místo 100% přívodního vzduchu rozvádíme pouze min. hygienicky požadované množství vzduchu (15% až 50% přiváděného vzduchu). Centrální jednotka vzduchotechniky pracuje pouze se vzduchem exteriérovým a odpadním z větraného (klimatizovaného) prostoru. Centrální jednotka vzduch celoročně upravuje na teplotu mezi 17 až 20 °C podle venkovních podmínek. V FCU jednotkách je přiváděný smíchán s cirkulačním interiérovým vzduchem a dohřán nebo ochlazen na požadovanou teplotu přiváděného (podle potřeby)

Systém s Fancoily (FCU) U nízkotlaké klimatizace se používá FANCOILOVÝCH jednotek u vysokotlaké jsou tyto jednotky nahrazeny jednotkami INDUKČNÍMI (neobsahují ventilátor). Zakreslení do Hx diagramu i výpočty jsou totožné Tento systém vzduchotechniky je nejběžněji používaný v novostavbách i při rekonstrukcích objektů. Výhodou je, že můžeme jednotlivé zóny regulovat zvlášť pomocí FACOLOVÝCH jednotek. Můžeme tedy kombinovat i provozy s rozdílnou tepelnou zátěží (ztrátou) a produkcí škodlivin v zóně. Fancoilová jednotka 1… ohřívač; 2… chladič; 3… ventilátor

Systém s Fancoily Zimní provoz Procesy ve VZT jednotce P - přiváděný vzduch E - exteriérový vzduch I - stav interieru Procesy ve VZT jednotce Předehřev (rekuperace) Vlhčení Dohřev Procesy v FCU jednotce Směšování Pozor na mezní vlhkost při vlhčení!

Systém s Fancoily Letní provoz Procesy ve VZT jednotce Mokré chlazení (rekuperace odpojena) Procesy v FCU jednotce Směšování Chlazení (suché, mokré)

Systém s VAV boxy – systém s proměnným průtokem

Systém s VAV boxy Systém s VAVBOXY neboli systém s proměnným průtokem vzduchu sestává z centrální VZT jednotky, rozvodů a VAVBOXŮ umístěných v příslušné zóně (prostoru, místnosti). Centrální jednotka VZT upravuje vzduch celoročně na teplotu vzduchu podle venkovních podmínek v rozmezí od 13 do 15 °C. Tento vzduch je dále přiváděn do VAV air-boxů, které jsou vybaveny regulační klapkou, kterou se řídí množství přiváděného vzduchu. Rovněž zde nalezneme ohřívač (výjimečně i chladič) soužící ke konečné úpravě vzduchu. Při změně průtoku vzduchu je nutné regulovat výkony hlavních ventilátorů. Systém pracuje s celkovým množstvím vzduchu ve všech částech (tj. centrální jednotkou prochází exteriérový (čerstvý) vzduch i vzduch cirkulační). Každá jednotka může vzduch poupravit (kvalitativně, kvantitativně) podle místních požadavků.

Systém s VAV boxy Zimní stav Procesy ve VZT jednotce Předehřev (rekuperace) Směšování Vlhčení Dohřev Procesy ve VAV boxu Regulace průtoku

Systém s VAV boxy Letní stav Procesy ve VZT jednotce Směšování Mokré chlazení Procesy ve VAV boxu Pouze regulace průtoku

Schéma VZT jednotky

Zadání 4. úkolu – Návrh vzduchotechnického systému Navrhněte chování vzduchotechnické klimatizační jednotky ve dvou návrhových provozních stavech - zima a léto. Dle zadání navrhněte: klasickou klimatizace, systém s FCU, nebo s VAV boxy Množství přiváděného vzduchu Vp, čerstvého vzduchu Ve a vzduchu cirkulačního Vc určete pomocí vzorců z 1. úlohy Množství čerstvého vzduchu na osobu uvažujte 50m3/hod, produkci vlhkosti 50g/os.hod. Množství čerstvého vzduchu volte 30 % z přiváděného, pro systém s fan-coily 50 %. Množství přiváděného vzduchu pro letní a zimní stav se nesmí lišit o více než 25 % Δt přiváděného vzduchu pro zimu = 10 až 15°C, pro léto = 4 až 8°C Zimní návrhový stav: Interiér ti = 20 °C φi = 0,4 (max. 0,6) Exteriér ti = -15 °C xe = 1,0 g/kg Letní návrhový stav: Interiér: ti = 24 °C (min. 22 °C) φi = max. 0,6 Exteriér te = 30 °C (max. 32 °C) he = 58 kJ/kg

Postup zpracování Určení množství přiváděného, čerstvého a cirkulačního vzduchu pro letní a zimní stav (za splnění všech požadavků) Určení měrné vlhkosti vzduchu přiváděného do interiéru xp pro zimní i letní stav (tak aby byl zajištěn odvod vlhkosti produkované v interiéru). 3) Určení požadavků pro návrh VZT jednotky: Výpočet: výkonů ohřívačů a chladičů, množství zkondenzované vodní páry… Zakreslení změn stavů vzduchu do Hx diagramů (zvlášť pro letní a zimní stav), popsání jednotlivých stavů a bodů Poznámka: výpočet teploty vzduchu po rekuperaci te‘ (volte účinnost cca 70%) : η= (te‘ – te) / (ti - te) => te‘ = η . (ti - te ) + te te teplota exteriérového vzduchu [oC] ti teplota odpadního vzduchu z prostoru [oC] te´ teplota vzduchu po rekuperaci [oC] η účinnost rekuperace [-, %]

Pokračování za 14 dní…