Aktivity Olomouckého kraje pro venkov Setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 21. června 2012, Plumlov Josef Londa Karel Hošek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAK NA DOTACE NA VYSOČINĚ? RVVZ Vysočina 23. –
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Spolupráce s mikroregiony
PF02-14 Podprogram na podporu obnovy venkova pro rok 2014
Problematika venkova v Pardubickém kraji Ing. Václav Kroutil Radní pro zemědělství a venkov.
Program obnovy venkova Olomouckého kraje 2014
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Dotační příležitosti.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
1. Ochrana kulturního dědictví Obnova a rozvoj vesnic Občanské vybavení a služby Investice do lesů 2.
PODPORA REGIONÁLNÍHO ROZVOJE V ČESKÉ REPUBLICE
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
PRACOVNÍ SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCÍ ORP HRADEC KRÁLOVÉ Dolní Přím, 5. února 2009 Ing. Jana Rejlová, administrátorka POV.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Fond Vysočiny Celkový objem finančních prostředků Fondu Vysočiny – 81,4 mil Kč Dílčí cíl Programu rozvoje kraje – 3.2 Podpora rozvoje telekomunikačních.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Oddělení cestovního ruchu
Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2010 RNDr. Josef Postránecký.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
POV Východiska POV 2008 Odstranění překryvů s Programem obnovy venkova ČR, zejména s Osou III zaměřenou na venkovské projekty Zásadní změna podoby.
POV 2009 Návrh předjednaný v orgánech kraje. Východiska Předložený návrh byl projednán v Komisi pro rozvoj venkova a zemědělství Olomouckého kraje dne.
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
1 Dotační řízení 2015 Středočeské fondy. 2 1.Základní informace pro žadatele 2.Struktura dotačních titulů Tematické zadání Rozpočty Středočeských.
Středočeský kraj.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
PRACOVNÍ SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ OBCÍ ORP VRCHLABÍ Vrchlabí, 18. února 2009 Radka Nosková - administrace POV.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Podpora podnikání a zaměstnanosti v Olomouckém kraji
Zdroje financování – vybrané oblasti pro obce + Dispoziční fond Ing. Zdeňka Škarková, RRA Vysočina.
1 Programy v oblasti regionální politiky pro rok 2009 RNDr. Josef Postránecký.
Země živitelka 2009 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Rekordní počet přihlášených obcí v Královéhradeckém kraji - 50 Hodnotitelská komise10 členů Termín návštěv obcí – Čas na jednu obec90.
Obnova venkova Rozvoj venkova.
Nevyužitá absorpční kapacita venkovských obcí Analýza venkova: nové otazníky a výzvy 20. října 2011 Arcidiecézní muzeu, Olomouc.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Aktivity regionálního rozvoje Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Olomouc.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
POV 2010 Informace o podaných žádostech. Harmonogram POV Schválení podmínek pro vyhlášení programu Radou Olomouckého kraje: Schválená alokace.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Program obnovy venkova Jihočeského kraje
Možnosti financování obnov památek 2017 Ing. Alena Pospíšilová
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Dotace Olomouckého kraje v roce 2017
PROGRAM OBNOVY VENKOVA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE 2011 SETKÁNÍ ORP 30. 6
SOUTĚŽ VESNICE ROKU v Královéhradeckém kraji v roce Setkání orp
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Národní programy 2017 odbor regionální politiky duben 2017
Změny v soutěži Vesnice roku
Úvod: Pro rok 2018 vyčleněno ,- Kč
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Aktivity Olomouckého kraje pro venkov Setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 21. června 2012, Plumlov Josef Londa Karel Hošek

Východiska rozvoje venkova Olomouckého kraje Programové prohlášení Rady Olomouckého kraje •priorita 9. Životní prostředí, zemědělství a rozvoj venkova: •rozvoj infrastruktury a služeb venkovské ekonomiky a regionů •podporovat kulturní, sportovní a společenské aktivity v obcích, které pomáhají k oživení společenského života na venkově •finančně posílit krajský Program obnovy venkova Strategické dokumenty Olomouckého kraje vztahující se k rozvoji venkova: •Program rozvoje územního obvodu OK •Koncepce zemědělské politiky a rozvoje venkova OK, priority: –Rozvoj infrastruktury a vybavenosti venkovských sídel –Podpora místní kultury a partnerství pro udržení a rozvoj venkovské společnosti –Rozvoj alternativních ekonomických činností na venkově

Dotační tituly Olomouckého kraje 1.Program obnovy venkova 2.Program podpory kultury a památkové péče 3.Program podpory sportu 4.Program na podporu rozvoje zahraničních vztahů 5.Program na pořízení, rekonstrukci, opravu požární techniky a nákup věcného vybavení jednotek sboru dobrovolných hasičů 6.Příspěvky na hospodaření v lesích na území Olomouckého kraje 7.Fond na podporu výstavby a obnovy vodohospodářské infrastruktury 8.Příspěvky na dopravně inženýrská opatření vedoucí ke zvyšování bezpečnosti na pozemních komunikacích 9.Příspěvky na výstavbu a opravy cyklostezek 10.Významné projekty tis. Kč příspěvky

OP 1 OP 2 OP 3 Oblast podpory č. 1 je zaměřena na podporu projektů souvisejících s výstavbou, rekonstrukcí a opravami obecního majetku - obecních úřadů, komunikací, škol, sakrálních staveb, veřejných prostranství, veřejného osvětlení a obecního mobiliáře. Výše příspěvku: Minimální částka: ,- Kč Maximální částka: ,- Kč Procentní sazba: maximálně do 50 % celkových výdajů projektu Oblast podpory č. 2 je zaměřena na podporu realizace integrovaných projektů venkovských mikroregionů na pořízení společného vybavení pro kulturně – společenské akce a spolkové činnosti a také na projekty, umožňující pořízení společné mechanizace potřebné k úpravě a údržbě veřejných prostranství. Tyto aktivity musí být investičního charakteru. Výše příspěvku: Minimální částka: ,- Kč Maximální částka: ,- Kč Procentní sazba: maximálně do 50 % celkových výdajů projektu Oblast podpory č. 3 je zaměřena na podporu tvorby územně plánovací dokumentace. Výše příspěvku: Minimální částka: ,- Kč Maximální částka: ,- Kč Procentní sazba: maximálně do 50 % celkových výdajů projektu Program obnovy venkova Olomouckého kraje

•Změny v POV 2012 –možnost obce podat žádost v OP1 i OP3 současně –podpora společensko-kulturního života na venkově v OP2 –extrémní nárůst žádostí v OP3 – z 13 (2011) na 68 v letošním roce •Sběr žádostí: –do bylo podáno 328 platných žádostí s celkovou výší požadovaného příspěvku tis. Kč. •Podpořené projekty: –celkově 207 projektů vybráno k podpoře –136 v oblasti podpory 1 – úspěšnost 58 % (v loňském roce 47 %) –26 v oblasti podpory 2 – úspěšnost 100 % (v loňském roce 100 %) –45 v oblasti podpory 3 – úspěšnost 66 % (v loňském roce 100 %) Program obnovy venkova Olomouckého kraje

OkresORP OP 1OP 2OP 3Celkem počet podaných žádostí počet žádostí navržených k podpoře počet podaných žádostí počet žádostí navržených k podpoře počet podaných žádostí počet žádostí navržených k podpoře počet podaných žádostí počet žádostí navržených k podpoře Olomouc Litovel Olomouc Šternberk Uničov Přerov Hranice Lipník Přerov Prostějov Konice Prostějov Šumperk Mohelnice Šumperk Zábřeh Jeseník Počty žádostí celkem Finanční podpora celkem v tis. Kč

–Soutěž Vesnice roku v Programu obnovy venkova je každoročně vyhlašována již od roku –Olomoucký kraj se významně podílí na organizování krajského kola soutěže a také ji finančně podporuje. –Cílem této soutěže je snaha vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a občanů, kteří se snaží nejen zvelebovat svůj domov, ale rozvíjejí i místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. –Soutěž Vesnice roku si klade za cíl vzbudit u obyvatel jednotlivých obcí nejen větší zájem o prostředí, ve kterém žijí, ale i o tradice a kulturních památky, které byly v některých případech řadu let opomíjeny. –Vyhlašovatelé soutěže jsou: •Spolek pro obnovu venkova ČR, •Svaz měst a obcí ČR, •Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, •Ministerstvo zemědělství ČR. Soutěž Vesnice roku 2012

–Vyhlášení již 18. ročníku soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova se uskutečnilo dne 28. února Příjem přihlášek byl do 27. dubna –Soutěže se mohou zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce. –Olomouckém kraji se v roce 2012 účastnilo 20 obcí: •3 účastnici z okresu Jeseník •3 účastnici z okresu Olomouc •3 účastnici z okresu Prostějov •9 účastníků z okresu Přerov •2 účastnici z okresu Šumperk Soutěž Vesnice roku 2012

•Soutěží se o následující ocenění: –1. místo a Zlatá stuha - vítěz krajského kola (MMR – tis. Kč) –2. místo v krajském kole soutěže (OK – 100 tis. Kč) –3. místo v krajském kole soutěže (OK – 100 tis. Kč) –Modrá stuha za společenský život (MMR – 600 tis. Kč) –Bílá stuha za činnost mládeže (MMR – 600 tis. Kč) –Zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí (MŽP – 400 tis. Kč) –Oranžová stuha za spolupráci obce a zemědělského subjektu (MZe – 600 tis. Kč) •Další ocenění: –Za vzorné vedení obecní kroniky (OK – 50 tis. Kč) –Za květinovou výzdobu v obci (tzv. Fulínova cena) (OK – 50 tis. Kč) –Speciálně oceněné obce (OK 100 tis. Kč) –Cena naděje pro živý venkov a Zlatá cihla v Programu obnovy venkova Soutěž Vesnice roku 2012

Spolupráce v oblasti zaměstnanosti a služeb ve venkovských oblastech •Vedoucí partner: francouzská rozvojová agentura –Regionální výbor pro rozvoj turistiky v Auvergne •Cíle projektu: –spolupráce se zahraničními partnery při přípravě na období Evropské unie po roce 2014 –příprava venkova na novou kohezní politiku –identifikace nástrojů rozvoje venkova, které mají pozitivní dopad na zaměstnanost –rozvoj a spolupráce veřejných a soukromých služeb na venkově CesR

•Financování: program Interreg IVC •Harmonogram: od března prosinec 2014 •Partneři projektu: 1.Regionální výbor pro rozvoj turistiky v Auvergne 2.Olomoucký kraj 3.Polská akademie věd 4.Troodoská rozvojová agentura 5.Regionální rada Granady 6.Lotyšská univerzita 7.Regionální rozvojová agentura Mura 8.Krajský úřad v Corku •Projektový rozpočet Olomouckého kraje: 3 mil. Kč –(spoluúčast Olomouckého kraje 480 tis. Kč) CesR

•Aktivity projektu: –vstupní analýza projektu –identifikace dobré praxe v partnerských regionech –studijní cesty pro aktéry rozvoje venkova –vznik, jednání a komunikace s místními aktéry rozvoje venkova –doporučení pro subjekty veřejného sektoru na venkově •Obsah vstupní analýzy projektu: –aktualizace analýzy venkova Koncepce ZP a RV –identifikace barier rozvoje venkova –identifikace dobré praxe v Olomouckém kraji •Tvůrci vstupní analýzy: - Ing. Jan Balek- Vendula Poláchová - Ing. Jaroslav Brzák- Ing. Jana Římská - Mgr. Karel Hošek- Mgr. Olga Špiková CesR

Josef Londa Karel Hošek Děkujeme za pozornost